https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/siemens-doda-e.on-60-vysoce-vykonnych-stanic-pro-elektromobily
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Siemens dodá E.ON 60 vysoce výkonných stanic pro elektromobily

12.8.2020 01:34 | PRAHA (ČTK)
E.ON loni na podzim oznámil, že do roku 2022 vybuduje v Česku 175 veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily. Investuje do nich téměř 183 milionů korun, z toho zhruba 105 milionů pokryjí dotace. Vysoce výkonných rychlých dobíjecích stanic, které elektromobil dobijí do půl hodiny, má být 125.
E.ON loni na podzim oznámil, že do roku 2022 vybuduje v Česku 175 veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily. Investuje do nich téměř 183 milionů korun, z toho zhruba 105 milionů pokryjí dotace. Vysoce výkonných rychlých dobíjecích stanic, které elektromobil dobijí do půl hodiny, má být 125.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Siemens
Firma Siemens Smart Infrastructure dodá společnosti E.ON 60 vysoce výkonných dobíjecích stanic v provedení 50 kilowattů (kW) pro páteřní dobíjecí síť pro elektromobily v ČR. Vybudovány budou v rámci Operačního programu Doprava, nainstalovány budou do konce roku 2022. Uvedl, že jde o největší tuzemskou dodávku dobíječek firmy v jednom projektu.
 

E.ON loni na podzim oznámil, že do roku 2022 vybuduje v Česku 175 veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily. Investuje do nich téměř 183 milionů korun, z toho zhruba 105 milionů pokryjí dotace. Vysoce výkonných rychlých dobíjecích stanic, které elektromobil dobijí do půl hodiny, má být 125. V ČR je nyní asi 450 dobíjecích stanic od různých provozovatelů.

"Siemens ve výběrovém řízení splnil náročné technické požadavky zadavatele a prokázal cenovou konkurenceschopnost. Oceňuji, že se tuzemská dobíjecí infrastruktura rozroste o další vysoce výkonné dobíjecí stanice - počty elektromobilů neustále rostou a dobíjecí síť nemůže zůstat pozadu," řekl ředitel Siemens Smart Infrastructure a bývalý ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

Martin Klíma z E.ON uvedl, že první instalace dobíječek Siemens by měly být hotovy do konce letošního roku. "Řidiči je budou moci využít především u supermarketů a obchodních center," dodal.

Ministerstvo dopravy chce podle dřívějších informací do roku 2023 podpořit z operačního programu Doprava vybudování stovek dalších rychlodobíjecích stanic po celé ČR. Lídrem trhu je ČEZ, který má aktuálně v provozu 227 veřejných dobíjecích stanic, z toho 170 rychlodobíjecích.

V Česku je nyní registrováno zhruba 3000 elektromobilů. Podle Svazu dovozců automobilů je v zemi zhruba 8,2 milionu vozidel všech kategorií. Podíl elektroaut tak činí necelé čtyři setiny procenta. Podle studie zpracované pro provozovatele české přenosové soustavy a distribučních sítí by v Česku v roce 2030 mohlo jezdit až 523 000 elektromobilů. Pesimistický scénář počítá s minimálně 26 000 elektromobily na českých silnicích.

Nástup elektromobilů v Česku se předpokládal v letošním roce v souvislosti se zavedením pokut pro automobilky za neplnění emisních limitů v jejich flotilách. Právě elektromobily průměr emisí výrazně snižují. Prodeje ale zasáhla epidemie koronaviru.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

12.8.2020 11:07
"Siemens dodá E.ON 60 vysoce výkonných stanic pro elektromobily", takže je konečně jsané, o co v elektromobilě jde, o odbyt výrobků Siemense a podobných firem. O ekologii to být nemůže, protože elektromobily mají také výfuk a pořádný, v elelktrárnách.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist