https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sikela-chysta-zakon-ktera-zajisti-postupny-odchod-od-uhli-do-2033
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Síkela chystá zákon, který zajistí postupný odchod od uhlí do 2033

4.3.2024 01:05 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) chce do poloviny roku 2025 připravit zákon, který zajistí řízený odchod od uhlí v energetice do roku 2033. Řekl to v debatě České televize. Ministr o řízeném odchodu mluvil v souvislosti s výrokem majitele skupiny Sev.en Energy Pavla Tykače, že zvažuje uzavření elektráren Počerady a Chvaletice a svých dvou uhelných lomů na jaře 2025. Podle Síkely ČR odstavení elektráren zvládne.
 

Kabinet Petra Fialy (ODS) dlouhodobě počítá s ukončením využívání uhlí pro výrobu elektřiny do roku 2033. Podle Síkely je nyní potřeba připravit legislativní návrh konce uhlí a nástroje veřejné podpory, které je nutné notifikovat na evropské úrovni. "To, čeho chci dosáhnout (...), je řízený odchod od uhlí na základě uzákonění konečného termínu tohoto odchodu," řekl Síkela. Podle něj se tomu minulé vlády nevěnovaly. S tím ale nesouhlasil místopředseda Sněmovny a bývalý ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO).

Miliardář Tykač zdůvodnil možné uzavření elektráren a lomů nekonkurenceschopností uhelných zdrojů. Síkela řekl, že i nejčernější scénář, kdy by se elektrárny Sev.en zastavily, Česká republika zvládne. "My jsme schopni to zvládnout, ale co chybí, je výkonová rezerva," uvedl ministr. Pokud by se například kvůli údržbě musel odstavit blok v jaderné elektrárně, muselo by se podle Síkely velké množství elektřiny dovážet. K oznámení Tykače poznamenal, že se dalo očekávat.

Síkela i Havlíček uvedli, že je nutné také posoudit, co by vypnutí elektráren udělalo se stabilitou přenosové soustavy a jaké by mělo uzavření lomů dopady na teplárenství.

Tykač zaměstnává v hnědouhelných lomech Vršany a ČSA a v elektrárnách Počerady a Chvaletice 3000 lidí a pokrývá skoro 15 procent domácí spotřeby proudu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

HH

Honza Honza

4.3.2024 07:04
Program EU s elektrifikací, uhlíkovou neutralitu, nasazení OZE je jistě správný- podpořila jej i minulá vláda. Jenomže není promyšlený, je příliš unáhlený, je to vidět na odstavení uvedených uhel. elektráren.
Nelze postupovat tak, že zničím celý průmysl.
Jak z toho ven? Jistě je to intenzivní jednání, přesvědčování, snaha o zmírnění tvrdých opatření, apelování na místní zájmy, snaha o výjimky.
Je také právo veta apod. Přitom je zde zase prpoblém- budu-li jednat o kompromisu, je potom obtížné tento program odmítnout, hlasovat proti němu.
Já vidím cestu v tom, že nebudu papežštější než papež, budu se snažit jednat o kompromisu, ale pak si tento zákon přizpůsobím svým podmínkám, stačí že sankce nebudou tak přísné, že povolenky se nebudou tak nekompromisně vybírat. Bez pokut a sankcí není žádný zákon účinný! Že potom EU nebude spokojená, že bude dávat pokuty? Ať si dává pokuty sama sobě, za své vlastní nesmysly!
Jedná tak Čína, jedná tak Fico na Slovensku, k prospěchu svých lidí!
Odpovědět
AL

Alena Lyskova

4.3.2024 08:55 Reaguje na Honza Honza
Jak z toho ven, já bych věděla. Odstoupit od GD. Ale na to nemáme ta správné politiky. Takže smůla.
Odpovědět
PE

Petr Elias

4.3.2024 10:15 Reaguje na Honza Honza
Fico... :D :D
Odpovědět

Viktor Šedivý

6.3.2024 18:58 Reaguje na Petr Elias
Nelíbí se vám nálepky, které Fico dostal? To ale bylo přeci jasné, musí dopadnout jako Orbán, protože dává přednost slovenským zájmům před pokyny z brusele.
Nemají všude fialové kývače.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

4.3.2024 08:07
V Otázkách V.M. v neděli dotyčný ministr byl a nestačil jsem se divit.
ČR doposud nemá žádný věrohodný plán co dělat po odstavení uhelek .
Přijme zákon.
Zákon nikomu z nás elektřinu nedodá a je reálné nebezpečí , že budeme mít velké problémy s náhradou 43% elektřiny z uhelných elektráren.
Tvrdím to od počátku, strategie gryndýlu je na prsa a díky neschopnosti českých vlád (Německo a Polsko si sjednaly výjimku v podobě kapacitních mechanismů= uhelky formálně odstaveny budou, ale stále v teplé záloze) se můžeme těšit na výpadky dodávek anebo cenové kolotoče plateb za elektřinu.
Všechno špatně.
Odpovědět
pk

pepa knotek

4.3.2024 08:11
Než ten bankovní úředník něco o postupném přechodu do r. 2033 připraví, tak bude mít uhelky dávno vypnuté a doly zavřené - měl by se vypravit za majiteli, ti mu to vysvětlí.
Odpovědět
EN

Emil Novák

4.3.2024 08:46 Reaguje na pepa knotek
A co ty uhelné elektrárny podle vás v tu dobu nahradí? Nebo si představujete, že je majitelé vypnou bez náhrady?
Odpovědět
pk

pepa knotek

4.3.2024 12:42 Reaguje na Emil Novák
Jestli si to může majitel elektrárny dovolit ? To se zeptejte p.Tykače. Ukazuje se, že privatizace energetického sektoru byla strategickou chybou.
Odpovědět
EN

Emil Novák

4.3.2024 13:01 Reaguje na pepa knotek
1) Já jsem se neptal jestli si to může majitel elektrárny dovolit. Zkuste si to přečíst znovu.
2) Pan Tykač vlastní jen dvě uhelné elektrárny a z toho Počerady plánoval vypnout ČEZ ještě předtím, než je panu Tykačovi prodal. Že je tedy teď vypne nový majitel není příliš velké překvapení, i proto že jde o nejméně účinnou uhelnou elektrárnu vůbec. Její vypnutí nijak neimplikuje vypnutí všech ostatních, zvlášť v situaci, kdy se nabídka zdrojů vypnutím těch méně účinných sníží.
Odpovědět
pk

pepa knotek

4.3.2024 14:02 Reaguje na Emil Novák
O účinnost elektráren vůbec nejde, problém jsou emisní povolenky tvoří momentálně 75% nákladů, jejich cenu určují spekulanti, proč by to měl majitel elektrárny řešit ? Ať si to vyřeší ti, co tento nesmysl zavedli
Odpovědět
EN

Emil Novák

4.3.2024 14:12 Reaguje na pepa knotek
Samozřejmě že o účinnost elektráren jde, právě kvůli emisním povolenkám, protože čím menší účinnost elektrárna má, tím více musí na stejné množství vyrobené elektřiny povolenek nakoupit, a tím je vůči ostatním elektrárnám méně konkurenceschopná.
Ti, co "tento nesmysl zavedli" nic řešit nebudou, na to rovnou zapomeňte, řeší to ti co povolenky nakupují a nikdo jiný to za ně nevyřeší.
Odpovědět
pk

pepa knotek

4.3.2024 19:05 Reaguje na Emil Novák
Proč bych měl jako majitel elektrárny řešit spekulativní ceny povolenek, která může být 10€ nebo taky 100€ a dotovat ze svého ztrátovou výrobu ? Cena uhlí je v nákladech 6 €. Prostě to odstavím a hotovo. A jestli hodlá někdo podnikat se ztrátou, rád mu elektrárnu prodám.
Odpovědět
EN

Emil Novák

4.3.2024 19:16 Reaguje na pepa knotek
Proto taky nejste majitel elektrárny, s tímhle přístupem byste těžko být mohl. Skuteční majitelé, právě proto aby nepodnikali se ztrátou ale se ziskem, "spekulativní ceny povolenek" samozřejmě řeší a logicky se snaží je nakupovat co nejlevněji.
BTW: nevím kde jste vzal "Cena uhlí je v nákladech 6 €", ČEZ uvádí náklady na (vlastní) uhlí dvojnásobné než vy (12 €/MWh). https://www.cez.cz/webpublic/file/edee/ospol/fileexport/investors/investment-stories/2023-12-investment-story-published-cz.pdf
Odpovědět
pk

pepa knotek

5.3.2024 11:59 Reaguje na Emil Novák
píšou to na seznamu, netuším jak důvěryhodný zdroj to je https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-tykac-varuje-ze-uz-za-rok-zavre-sve-elektrarny-ve-hre-je-3000-pracovnich-mist-246879
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

4.3.2024 09:05 Reaguje na pepa knotek
Víte, já bych nepředjímal. Ani my, ani p. Síkela nemá věšteckou křišťálovou kouli. Kdo ví co bude do roka. Nostradamus, baba Vaga a jiní straší.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

4.3.2024 09:45 Reaguje na Slavomil Vinkler
Němci a Poláci předjímaly, zajistili se výjimku na uhelky jako zálohu. EK schváleno.

Češi nedělali nic , vrata EK se v r. 2017-18 uzavřela a teď se utěšujeme, že to "nějak" dopadne.

Kdyby takhle hospodařil Baťa, tak měl leda krámek na prodej použité obuvy někde u Zlína.
Odpovědět
HH

Honza Honza

4.3.2024 08:31
tento "bankovní úředník" moudře a předvídavě plánuje dostavbu dalších 3 bloků JE. Je to důkaz toho, že sama vláda předvídavě tuší, že celý GD za bilion dolarů s tkzv. elektřinou zadarmo přímo ze Slunce nutno podpořit dalším bilionem korun na JE, aby OZE a elektrifikace vůbec fungovala.
Co udělala minulá vláda? Schválila pouze 1 blok a ani jej nezačala stavět!
Odpovědět

Jindřich Štěpánek

4.3.2024 20:36
Takže Síkela připraví zákon, který řekne, že elektřiny je dost (v zásuvkách) a stabilní zdroje nepotřebujeme, neboť v červenci v poledne je proudu dost.


No proč podobně fialka nevyřeší schodek rozpočtu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist