https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sikela-ochrana-lidi-pred-nejistotou-na-energetickych-trzich-musi-byt-rychla
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Síkela: Ochrana lidí před nejistotou na energetických trzích musí být rychlá

24.9.2022 01:59 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ochrana spotřebitelů před nejistotou na energetických trzích musí být podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) rychlá a účinná. Na pátečním neformálním jednání v Praze v rámci českého předsednictví v Radě Evropské unie se na tom podle něj shodli unijní ministři odpovědní za ochranu spotřebitele. Eurokomisař Didier Reynders na tiskové konferenci doplnil, že v případě ochrany spotřebitele Evropská komise usiluje o to, aby byla legislativa lépe zakotvena a rychleji se schvalovala.
 

Důsledky rusko-ukrajinského konfliktu a energetické krize mohou podle Síkely zhoršit hospodářskou situaci a občané ji bez pomoci vlád nezvládnou. V ochraně spotřebitelů na energetických trzích je přitom nutné se zaměřit hlavně na ty, kteří potřebují podporu nejvíce, uvedl.

Reynders připomněl nedávný návrh EK omezit příjmy výrobců elektřiny vyráběné z neplynových zdrojů, kteří mají nebývalé zisky v souvislosti s rekordním růstem cen. Využít je chce na podporu spotřebitelů ohrožených drahým plynem a elektřinou. Dalším opatřením má být stanovení cenového limitu na plyn dovážený z Ruska.

EK chce podle Reynderse spustit na evropské úrovni informační kampaň o zásadách energetické politiky, jejíž součástí bude důraz na snížení spotřeby elektřiny v nejvytíženějších hodinách s detailním vysvětlením, co to znamená. EK hodlá také bojovat proti nekalým obchodním praktikám, které často směřují na nejchudší třídu, uvedl dále Reynders. Dodal, že dozorové orgány musejí sledovat, aby dodavatelé energií jasně uváděli jednotkové ceny.

Evropští ministři odpovědní za ochranu spotřebitele se zabývali obecně posílením ochrany spotřebitele a zlepšením vymahatelnosti práva napříč unijními zeměmi. "Fungování jednotného trhu Evropské unie se těžko obejde bez účinné politiky ochrany spotřebitele, její pravidla a vymáhání prohlubují důvěru v tržní prostředí a povzbuzuje celé hospodářství," řekl Síkela.

Jedním z témat byl podle Síkely nárůst obchodování na internetu, které v době pandemie ještě posílilo. Z hlediska ochrany spotřebitele je třeba na tento stav reagovat. Především je nutné zajistit, aby dozorové orgány měly dostatečné technické vybavení, uvedl ministr.

Při pracovním obědě unijní ministři řešili úpravu směrnice o souborných cestovních službách se zaměřením na potíže, které se objevily v cestovním ruchu během pandemie koronaviru. Reynders pro příklad uvedl, že lidé byli nuceni k přijímání poukazu za zrušený zájezd místo vrácení hotovosti. Tento způsob fungoval v České republice a EK ho kritizovala. "Nechceme samozřejmě poškodit cashflow cestovních kanceláří, ale ochrana spotřebitelských zájmů je přednější," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

24.9.2022 08:47
No, když rychlá, tak už měla být ta ochrana hotová.
A k této situaci/katastrově, nemuselo dojít, kdyby politici jednali ve prospěch lidí ve svém státě !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.9.2022 11:00 Reaguje na smějící se bestie
Znáte to, “ rychle se ani pes nevydělá”
Odpovědět
RV

Richard Vacek

24.9.2022 08:56
Někde politici jednají co by se mělo a jak by to mělo být a že by to mělo být rychle, zatímco jinde politici konají a zajišťují levné zdroje energií pro svoje občany.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.9.2022 11:04 Reaguje na Richard Vacek
politika není Ferrari aby zrychlila z 0 na 100 za tři vteřiny, jen proto, že se to nějakým občanům nezdá moc rychlé
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.9.2022 12:00 Reaguje na Jaroslav Řezáč
No, s ohledem na to, že v řadě jiných zemí EU ta pomoc a řešení stávající energetické krize byla podstatně rychlejší, tak to jednak není zdání, jednak se tu nebavíme o šípu z Maranella, ale ... no, v našem případě by i slušně udržovaná Felda byl pokrok.
Odpovědět
sv

s v

25.9.2022 12:09 Reaguje na Richard Vacek
Máš na mysli třeba Maďarsko? Je jen škoda, že to "konání a zajišťování levných zdrojů energie pro svoje občany" skončilo benzínem na příděl, dírou v rozpočtu a ještě větší inflací než v ČR.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

25.9.2022 13:08 Reaguje na s v
??? Já vidím, že inflace v Maďarsku je nižší než u nás:
https://tradingeconomics.com/country-list/inflation-rate?continent=europe
A zatímco u nás reálná mzda poklesla meziročně už skoro o 10%:
https://tradingeconomics.com/czech-republic/wage-growth
tak v Maďarsku nominálně mzdy vzrostly o 15%:
https://tradingeconomics.com/hungary/wage-growth
což při inflaci 16% dělá pokles reálných mezd 1%.
Pokud jde o zajištění energií, tak Maďarsko nespoléhá na noty z Bruselu, ale uzavírá dlouhodobé smlouvy na dodávky ruských surovin - naposled to jejich ministr zahraničí oznámil z Prahy za setkání, kde ten náš řešil mnohem důležitější věc, která nás tíží - tedy jak omezit víza pro ruské občany:
https://www.politico.eu/article/hungary-signs-deal-with-gazprom-over-additional-gas/
Odpovědět

Viktor Šedivý

25.9.2022 20:43 Reaguje na s v
"Zastropování cen" u nás je postup mnohem hloupější a vyjde na částky mnohem vyšší.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.9.2022 12:01 Reaguje na s v
Proboha proč zrovna Uhersko? V EU je řada dalších příkladů které nejsou tak ... jak to napsat slušně ...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist