https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sikela-svolava-mimoradne-jednani-unijnich-ministru-bude-30.zari-v-bruselu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Síkela svolává mimořádné jednání unijních ministrů, bude 30. září v Bruselu

14.9.2022 01:16 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Návrhy Evropské komise (EK) na řešení vysokých cen energií projedná mimořádné jednání ministrů pro energetiku 30. září. O svolání schůzky na twitteru informoval český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Unijní ministři odpovědní za energetiku se naposledy mimořádně sešli v pátek 9. září.
 

"Po domluvě s Evropskou komisí a dalšími členskými státy jsem rozhodl, že na konci září v Bruselu dokončíme to, co jsme začali minulý týden," uvedl dnes Síkela.

Svolání mimořádné rady potvrdil ministr průmyslu i ve svém dnešním vystoupení v Senátu. V horní komoře parlamentu uvedl, že je připraven svolávat mimořádné rady třeba každý týden.

Senátorům Síkela také řekl, že chce, aby se EU zabývala emisními povolenkami. Domnívá se ale, že pro dočasné přerušení obchodování s povolenkami se nepodaří získat kvalifikovanou většinu. Část zemí pokládá povolenky za symbol ochrany a klimatické budoucnosti planety.

Na dosud posledním mimořádném jednání se unijní ministři shodli na možnosti využít nečekané zisky producentů energie. Zástupci vlád pověřili EK také přípravou dalších opatření, včetně celounijních úspor energie či stanovení stropu cen plynu.

Očekávaná sada krizových opatření na snížení výdajů za elektřinu v Evropské unii by mohla zahrnovat dva cíle týkající se úspor. Evropská komise se chystá navrhnout jednak snížení celkové spotřeby elektřiny, jednak povinné omezení ve vybraných částech dne, kdy bývá nejvyšší poptávka. Napsala to v úterý agentura Bloomberg, která se dostala k pracovní verzi chystaného návrhu.

Celounijní úspory energie jsou jedním z bodů, který v pátek podpořily členské země na mimořádné radě ministrů zodpovědných za energetiku. Zástupci vlád sedmadvacítky se také vyslovili pro zastropování ceny plynu nebo přerozdělování mimořádných zisků dodavatelů, kteří vyrábí elektřinu z levnějších zdrojů. Komise nyní musí navrhnout konkrétní podobu těchto kroků,


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (37)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.9.2022 05:18
Evropská plynová katastrofa je z velké části způsobena politikou samotného Bruselu a také Spojených států, nikoli však kroky Ruska. V článku pro portál The American Conservative to uvedl americký politolog David Hendrickson .

https://www.theamericanconservative.com/europes-energy-disaster/

Teď to v EU vypadá jako na mraveništi, ministři se srocují , EK zasedá dnem i nocí , všichni vysílají silné signály jak moc se pro unijní domácnosti snaží.
Není nic vzdálenějšího pravdě, současnou energetickou krizi v Evropě zavinili zelení nadšenci typu Timmermanse , neschopní kariéristé ala Leyenová a němečtí soudruzi , kteří to chtěli s Ruskem dotáhnout na věčné časy.
Zatím to Bruselu nejlépe vytmavil polský premiér Morawiecki.
Ze strany Bruselu mi schází jakákoli sebereflexe i sebemenší kousek přiznání, že to zmastili. S takovým materiálem je jakákoli práce marná a ČR by se měla společně s PL jasně proti tomu razantně vymezit.

Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.9.2022 05:44 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.9.2022 08:50 Reaguje na Miroslav Vinkler
Na obehraný nesmysl neméně obehraný dotaz, který jste nikdy neráčil zodpovědět: Jakým způsobem mohla ta politika zavřít kohouty plynovodů z Ruska?
Evropa zoufale hledá řešení zcela bezprecedentního útoku, který nemá v historii obdoby a je velmi dobře připraven jako zcela likvidační. To celkové řešení je zcela jasné - zajistit si dodávky plynu z neruských zdrojů, což nějakou dobu trvá a my musíme přežít to přechodné období.
Pokud považujete evropské řešení jako zcela debilní (máte úplně jiné představy o příčinách krize), tak račte napsat, jaké by bylo dle vás to správné.
Zkuste nějak přiblížit, jaké řešení byste preferoval vy, když to evropské je zcela debilní.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.9.2022 09:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Nechte těch jahodových proklamací o uzavřených kohoutech
v Rusku.
Dejte sem seznam plynovodů z RF do EU a u každého z nich uveďte, který je zavřený, blábolisto.

"Evropa zoufale hledá řešení zcela bezprecedentního útoku, který nemá v historii obdoby a je velmi dobře připraven jako zcela likvidační. " To se ve vás snad probudil básník, ne ?

EU vyhlásilo celkem šest sankčních balíčků jako odpověď na agresi RF proti UA.
EU vyhlásila embargo na dodávky ruských fosilních paliv a teď skuhrá jak stará pradlena, že nemá energie.

Dejte mi německý nebo rakouský plat nebo penzi a můžeme to přežít.
Dvě sousední země, Slovensko a Rakousko , potažmo i Maďarsko dokázaly svým občanům zajistit daleko lepší CÚ energií a vy tady něco budete hýkat o obětování ?
Snad nebudete zpochybňovat, že sousedíme a máme srovnatelné podmínky ve střední Evropě. Česká vláda prostě zaspala a máme 4x vyšší ceny elektřiny než vedle.

K vašemu dotazu k evropskému řešení mám pro vás dvě odpovědi.
Zásadní revize evropské energetické politiky, zejména parametrů gryndýlu
Dočasné pozastavení činnosti energetické burzy a přímá regulace na evropské či národní úrovni.


Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.9.2022 14:09 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tady máte velmi dobrý přehled výkonu těch plynovodů až do 32 týdne 2022:

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/plyn/r~7f5b0834c60211ec8d900cc47ab5f122/

Žádné embargo na ruský plyn není, to škrcení začalo už loni tohle dobou. Graf cen je všude.
Státy závislé na ruském plynu silně riskují, Putin je bude vydírat, na nás už špagát nemá.

Podmínky máme horší, 8 let bačování hrabivce nás poškodilo fest.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.9.2022 14:15 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jak má ta "zásadní revize" dopadnout?? Zbourají větřáky a fve, rozvášní zase uhláky a jaderky?
Parametry grýndýlu jsou hezká čísla, ovšem nic dalšího. Nikdo to neplní, jsme ve válce.

A co chcete regulovat, když neznáte cenu? Ta se tvoří na burze.
A co chcete dělat na cha cha "evropské úrovni", když to tam bačují úplní diletanti, debilové, hlupáci a korupčníci?
Ordnung v koblize zcela určitě nenastal. Ještě včera jste z EU vystupoval, tak co vlastně chcete?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.9.2022 14:27 Reaguje na Pavel Hanzl
"Evropa zoufale hledá řešení zcela bezprecedentního útoku, který nemá v historii obdoby ..." ... tak je fakt, že třeba s obsazením ČR nacistickým Německem se to fakt vůůůbec nedá srovnávat, o napadení Polska ani nemluvě:-))).

Vy jste fakt nebetyčný trouba.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.9.2022 16:20 Reaguje na Svatá Prostoto
Obsazení ČSR nebyl útok na energetiku země a neměl za cíl nás hospodářsky zruinovat. Naopak, byl cílený na využití našich výrobních kapacit pro potřebu Říše, což se jim velmi podařilo.
Tento Putinův tah byl ovšem jen předehrou pro skutečně ostrou válku (jak sám tvrdí), která jede na Ukrajině a to by už byl skutečně masakr nesrovnatelný s naším protektorátem.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.9.2022 17:03 Reaguje na Pavel Hanzl
"Naopak, byl cílený na využití našich výrobních kapacit pro potřebu Říše, což se jim velmi podařilo."

Fakt vám není ze sebe samého při obhajobě a marginalizaci nacistické okupace na blití? A ne, nacisti neměli za cíl nás hospodářsky zruinovat. Měli za cíl nás poněmčit, vysídlit, povraždit.

"Tento Putinův tah byl ovšem jen předehrou pro skutečně ostrou válku (jak sám tvrdí), která jede na Ukrajině a to by už byl skutečně masakr nesrovnatelný s naším protektorátem."

Takže trocha faktů ... "Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva má na Ukrajině desítky pracovníků, kteří monitorují situaci, a ve své pravidelné týdenní zprávě uvedl, že válka si dosud vyžádala 5024 potvrzených civilních obětí.

https://refresher.cz/118042-OSN-Pocet-civilnich-obeti-na-Ukrajine-prekrocil-hranici-peti-tisic

Je to hodně a je to obrovská tragédie ... ale jen během Pražského povstání padlo nebo bylo zavražděno cca 8 000 osob. Odhady celkových obětí se pohybují v rozmezí 343 a 360 tis. osob.

A to jinde to bylo ještě podstatně horší, například v Polsku.

Že jste hlupák a píšete pitomosti, to víme všichni, ale že jste i nácek a že se tu budete snažit zlehčovat důsledky německé okupace ČR, to bych nečekal ani od vás. Jste fakt dobytek.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.9.2022 09:20 Reaguje na Svatá Prostoto
Fakt, že vy jste hlupák, který nezná nic z historie (maximálně to, co mu nalhali bolševici) vás ještě neopravňuje nikoho označovat za dobytek. Když to blbé zvíře chcete vidět, račte se podívat do zrdcadla.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.9.2022 14:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Aha, takže podle vás během třeba toho Pražského jaro těch 8 000 lidí nebylo nacisty zabito, jo?

Vy byste fakt potřeboval pořádně přes hubu. Že jste dědek na tom nic nemění. Běžte si číst Vlajku a snít o tom, jak to bylo za Protektorátu bájo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.9.2022 08:55 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jenže oni to nezmastili. Pouze věřili, že ta kremelská zrůda není takový podrazník a nechce Evropu totálně zničit. Čemuž věřil i celý svět a kupoval od nich suroviny na plný plyn. Pouze Američané silně varovali a bojovali proti NS2, což naštěstí došlo i bruselákům a nespustili to. Rozjet to, byli bychom už asi fakt na lopatě.
Odpovědět
va

vaber

14.9.2022 09:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl oni mi připomínají pohádku o Honzovi co se učil latinsky,
naučil se -sudkulatý rystupije tu je kára tentoryje ,
a stále to opakoval a myslel si jak je chytrý,
stejně dokola voni melou stejné kraviny co se naučili,
ale je to jen jejich hloupost, spojená s naivitou a nenávistí,
naučili se jednoduchou větu ,kdo způsobil problém a dokola to omílají ,
já vím , takové ovečky dnešní politika potřebuje a farář taky
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.9.2022 14:16 Reaguje na vaber
Kdáky vám jdou, chtěl jste něco sdělit, nebo jak dycky?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.9.2022 14:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Vám? Vám by to bylo házení perel sviním ... už vám to tu vysvětloval zcela jasně kde kdo, i žádk prvního stupně by to pochopil, ale vy ani smykem.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.9.2022 16:22 Reaguje na Svatá Prostoto
Pořád tu někdo vysvětluje, že za vše může grýndýl a energetická politika Německa, ovšem nikdo nikdy neobjasnil, jak mohli ti dva naskočit na Jamalu na kohouty a zavřít nám plyn. Ten mezičlánek nikdo neobjasnil.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.9.2022 17:05 Reaguje na Pavel Hanzl
jako on jediný energetický zdroj v celém širém světě je Jamal? Že vás to baví, dělat ze sebe furt vola.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.9.2022 09:24 Reaguje na Svatá Prostoto
Ložisko Jamal dodávalo do Evropy 40% veškerého plynu a dnes prakticky stojí úplně. (kromě Turka, ze kterého brát nemůžeme). Dělalo to snad 150 mld. kubíků a to je darda, která rozhodí celou energetiku v Evropě. Proto to Putin tak vymyslel a provedl.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.9.2022 14:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Proto nějaký trouba Hanzl ještě nedávno psal, jak se bez ruského plynu v pohodě obejdeme a jak Putin bude panáčkovat, jak bude bohatá EU pískat.

Běžte si dát pár facek, sedmilháři.
Odpovědět
sv

s v

14.9.2022 18:43 Reaguje na Miroslav Vinkler
Premiér Morawiecki to vytmavil především rusáckým plynovým vyděračům, vinkler. https://wgospodarce.pl/informacje/111090-premier-polacy-nie-odczuja-szantazu-gazowego-rosji.
Současné lezení mezi rusácké i polské půlky, které zde praktikuješ, je totiž extra magořina, při které nebudeš vypadat jako vemeno, jen mezi stejně ideologicky postiženými magory.
Odpovědět
va

vaber

14.9.2022 09:34
kdysi když jsem dostal vyúčtování plynu platil jsem za m3 plynu a bylo to jasné,
potom se vše změnilo a začal podivný přepočet na kWh, proč asi?
nedávno jsem četl na Ekolistu ,že cemy plynu a el,enrgie jsou svázané ,proč asi?
samozřejmě ,houfně se začal zavádět paroplyn ,při výrobě elektřiny a někomu vyhovovalo, spojit cenu plynu a elektřiny,
kdo má nejvíce plynových elektráren v evropě, kdo mlel o zachraně světa plynem, než začli mluvit o přechodném období s plynem,
kolik bylo debat na Ekolistu o tom jak je plyn dobrý a je z něj maloučko CO2
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.9.2022 09:50 Reaguje na vaber
Kdyby se vzal čas všech lidí, kteří musí procházet složité a nesrozumitelné obchodní nabídky obchodníků s energiemi, tak by nás společně kleplo.
K tomu bruselský podraz jak má vyúčtování vypadat, ve kterém se normální člověk nemůže dobře orientovat.

Tyhle srajdy zrušit a zavést jednotný a jednoduchý systém, typu kWh vás bude stát X Kč a je to koncová cena se vším všudy.
Kubík zemního plynu stojí x Kč/m3 a šmytec.

Začínám být vysloveně podezíravý, že se to udělalo úmyslně právě proto, aby byl člověk zcela mimo a odkázán na "nezištnou" činnost různých zprostředkovatelů a šmejdů. Tedy , aby už sám nedokázal rozlišit co je pro něj dobré a naopak, co pro něj dobré není.
Odpovědět
va

vaber

14.9.2022 10:00 Reaguje na Miroslav Vinkler
EU názor je,
plebs se o tvorbu ceny nemá co zajímat ,stačí když zaplatí,
samozřejmě ,že cena elektřiny vycházela u paroplynových elektráren vyšší než u ostatních ,už před krizí a tak se to muselo nejak ošetřit
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.9.2022 14:28 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jste prostě jejich, za to, že vy tomu nerozumíte může EU, naše vláda, zeleňáci a hlavně Hanzl.
Já šmejdy neřeším, el. beru od EONu a budu mít na střeše fve.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.9.2022 14:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Jako on má EON nějaké spešl nízké ceny, jo? A na nočníku už jste dneska byl?

No. letos budete mít na střeše ta max nasněžíno.-))).
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

14.9.2022 15:07 Reaguje na Svatá Prostoto
Nedávno tu Hanzl psal svoje ceny za elektřinu od EON. Ještě před zdražením měl cenu pěkně nastřelenou :-)))
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.9.2022 15:44 Reaguje na Jaroslav Studnička
Do toho nejdu, já možná od PRE taky.-))).

I když je fakt, že mne ani dnes elektřina nějak moc netankuje. Plyn, to je bohužel jiná.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.9.2022 16:24 Reaguje na Svatá Prostoto
Já nesháním žádné spešl ceny, vím, že šmelináři a šmejdi loví všude a vidím naše soudruhy (i německé) jak se nám krutě vyplatil levný plyn z Ruska.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.9.2022 17:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Psal jste o elektřině, tak co do toho taháte plyn? Elektřinu máte "z domova" a rozhodně ne z plynu.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

14.9.2022 18:30 Reaguje na Svatá Prostoto
Přece ze zásuvky :-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.9.2022 14:22 Reaguje na vaber
Energie plynu je silně závislá na tlaku, takže 1m3 dá jinou výhřevnost při různém tlaku, proto se to počítá na kWh.
Cenu energie určuje závěrná ekektrárna, která dodává posladní el. na pokrytí celé poptávky a to je skoro vždycky plyňák.
Nikdo o žádné záchraně plynem nehovořil, zemní plyn byl uznán jako přechodové médium k OZE, tj. zelenému vodíku.
Němci mají import plynu skoro stejný, nižší než v letech do troku 2010.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

14.9.2022 15:06 Reaguje na Pavel Hanzl
A jéje, "expert" Hanzl tu předvádí své umění :-))))

Hanzle, aby hodnota výhřevnosti byla vždy srovnatelná, uvádí se v kJ/Nm3 nebo v MJ/Nm3, tedy za normálních stavových podmínek (pro plyn se používá vztažná teplota 15°C).
Výhřevnost se neuvádí za skutečných podmínek.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.9.2022 16:26 Reaguje na Jaroslav Studnička
Na faktuře máte kWh. Zase komplikujete a hnidopišíte, že vás to baví.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.9.2022 17:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Zase ze sebe děláte pitomce. Že vás to baví.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

14.9.2022 18:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, energetika je o faktech a fyzikálních zákonech.
Ve vašem případě je nutné upozorňovat na hlouposti, které tu vypouštíte v rámci svých dojmologických příspěvků.


Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.9.2022 09:26 Reaguje na Jaroslav Studnička
Proč máte na faktuře kWh a ne Joule?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.9.2022 14:22 Reaguje na Pavel Hanzl
https://www.eru.cz/proc-se-preslo-od-objemovych-jednotek-m3-na-energeticke-jednotky-kwh-mwh
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist