https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sikela-zastropovani-cen-energii-u-domacnosti-nebude-limitovano-spotrebou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Síkela: Zastropování cen energií u domácností nebude limitováno spotřebou Aktualizováno

26.9.2022 15:30 | PRAHA (ČTK)
Peníze na energii
Peníze na energii
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Stanovení maximálních cen energií nebude u domácností v Česku limitováno spotřebou. U malých a středních firem budou v pátek jednat evropští ministři zodpovědní za energetiku o návrhu, který by jim pomohl zavedením cenového stropu do výše 80 procent nejvyšší spotřeby za posledních pět let, řekl ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (za STAN).
 

"Vládní nařízení ohledně zastropování cen energií nebude spotřebu domácností limitovat. Jsme přesvědčeni, že jsem schopni dosáhnout úspor ve spotřebě energií u domácností i bez zavádění limitů na spotřebu," řekl Síkela na tiskové konferenci ke strojírenskému veletrhu.

Síkela tak vysvětloval nejasnost, která vznikla po jeho nedělním vyjádření v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. Tam uvedl, že se očekává, že při jednání v EU bude stanovena horní hranice pro kompenzace firmám i domácnostem na základě jejich předchozí spotřeby.

U domácností nebyl podle Síkely na unijní půdě stanoven žádný úsporný limit. Pouze se podle něj konstatovalo, že by bylo hezké, kdyby se takové zastropování netýkalo celé spotřeby. Jako příklad zmínil Rakousko, které se rozhodlo, že nad úrovní 80 procent spotřeby budou lidé platit tržní cenu. "Česká vláda touto cestou nejde," ujistil Síkela. Lidé podle něj šetří už teď, samotný nastavený strop už podle něj k šetření motivuje.

Zdůraznil, že jednání EU se vede v tom duchu, že se stanoví unijní rámec a státy mají možnost v jeho rámci, i pod tento rámec, přijímat další opatření, pokud to uznají za vhodné.

U malých a středních firem se bude na unijní půdě podle Síkely schvalovat návrh, který jim pomůže zavedením cenového stropu na energie bez ohledu na to, v jakém oboru podnikají, a to do výše 80 procent nejvyšší spotřeby za posledních pět let. "Bude to pro ně znamenat předvídatelnost, jistotu, možnost plánovat, naceňovat svoje výrobky, a to minimálně na celý příští rok 2023. Myslím, že to je ohromný úspěch a nepochybuji, že se to podaří dojednat," řekl Síkela.

Vláda už dříve oznámila, že maximální ceny pro maloodběratele u silové elektřiny stanoví na šest korun včetně DPH za jednu kilowatthodinu, u plynu na tři koruny za kWh včetně DPH. U malých a středních firem se to má automaticky bez žádostí dotknout těch, kteří mají do 250 zaměstnanců s ročním obratem do 50 milionů eur (asi 1,23 miliardy Kč).

Síkela rovněž uvedl, že se v zájmu toho, aby se energiemi neplýtvalo, uvažuje o zavedení opatření ke snížení spotřeby v tzv. špičkových hodinách. "Kdy se spotřebovává nejvíc energie, kdy se zapojují nejdražší zdroje výroby. To znamená ty plynové závěrné elektrárny, které pak cenu elektřiny tlačí hrozně nahoru," řekl Síkela. Konkrétně ale o těchto opatřeních nemluvil.

Síkela dnes uvedl, že připravuje také řešení s energiemi pro sportovce. Chce o tom informovat vládu. "Uvidíme, jak vláda rozhodne," řekl Síkela.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.9.2022 17:10
Francie představila rozpočet na rok 2023, energie zdraží maximálně o 15 procent.
Síkela - zase máte nedostatečnou !
Odpovědět
va

vaber

27.9.2022 08:55
hlavně aby nebyli poškozeni ti bohatí
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

27.9.2022 12:39
Ono to s tím zastropováním ude ještě všechno zjevně trochu jinak ... trochu hodně:-/ ...

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-konecne-stropy-cen-elektriny-a-plynu-nejsou-jasne-hrozi-rust-cen-sluzeb-215372#source=hp&seq_no=9&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Jinak včera mi říkala jedna známá, že se byla informovat, resp. nesměle požádat o ten vládou adorovaný příspěvek na bydlení. Podle toho co říkala, tak mají jeden normativ na náklady, druhý na min. příjem, bo je OSVČ. Náklady má vyšší ( fakt to není nějaká raketa, co bych za to já dal) a hlavně, aktuální čistý příjem nižší ... ani jedno úřad nezajímá. Plus když zjistila co všechno bude muset dokládat a kolik by tak max mohla dostat ... fakt tristní příběh.

Mám pocit, že v ulicích bude ještě veselo.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.9.2022 18:57
Asi ministři zjistili kolik je stojí vytápění bazénů a zimních zahrad, tak
to zastropovali i pro neúměrně velké spotřeby. Pro ně tak motivace šla do
kytek a pro nepřízpusobívé rovněž. Ti si pouze zažádají o větší dávky při stejné spotřebě. Dojede na to pouze střední vrstva = budoucí chudí!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist