https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/silne-ohrozeny-tucnak-se-na-novem-zelandu-stal-ptakem-roku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Silně ohrožený tučňák se na Novém Zélandu stal ptákem roku

1.12.2019 00:51 (ČTK)
Novozélanďané zvolili nového vítěze místní ankety Pták roku - vyhrál ji jeden z nejsilněji ohrožených tučňáků na světě, vzácný tučňák žlutooký. / Ilustrační foto
Novozélanďané zvolili nového vítěze místní ankety Pták roku - vyhrál ji jeden z nejsilněji ohrožených tučňáků na světě, vzácný tučňák žlutooký. / Ilustrační foto
Novozélanďané zvolili nového vítěze místní ankety Pták roku - vyhrál ji jeden z nejsilněji ohrožených tučňáků na světě, vzácný tučňák žlutooký. Ten je známý svým zbarvením i pronikavými skřeky, jež vydávají samci při námluvách. Vyhlášení výsledků předcházela dvoutýdenní intenzivní kampaň, vítězi pogratulovala i novozélandská premiérka Jacinda Ardernová, informoval zpravodajský server BBC.
 

Tučňák žlutooký, kterého ve volné přírodě žije méně než 4000 jedinců, je jedním z nejpopulárnějších zvířat souostroví. Zpodobněn je i na novozélandské pětidolarové bankovce. V soutěži podle organizátorů získal 12.022 hlasů z celkových 43.460. Překonal tím například zástupce nejtěžšího žijícího druhu papouška, vzácného kakapa sovího, a vítěze z minulého roku holuba maorského.

"Souboj mezi těmito úžasnými a ohroženými ptáky byl těsný, během hlasování bylo nemožné předvídat vítěze," popsala napínavou volbu mluvčí skupiny na ochranu přírody Forest & Bird, která anketu pořádá. "Tučňák žlutooký se zapsal do historie! ... Stal se prvním tučňákem, který vyhrál soutěž Pták roku," blahopřála ohroženému druhu skupina na facebooku.

Soutěž na Novém Zélandu přitahuje pozornost médií, veřejnosti i politiků. Letos ji podpořili dva starostové a na pravidelné tiskové konferenci se o ní zmínila i premiérka Ardernová. "Chci pogratulovat vítězi, vzhledem k tomu, že jde o prvního mořského ptáka, kterému se dostalo této pocty," sdělila novinářům Ardernová. Premiérka zároveň doufá, že vítězství tohoto tučňáka zlepší šance dalších mořských ptáků, například buřňáků.

Tento rok se na rozdíl od předchozích ročníků neobjevila žádná podezření z volebních podvodů, poznamenává BBC. V roce 2017 například volič z města Christchurch ignoroval pravidlo "jeden člověk, jeden hlas" a pro svého oblíbeného zástupce ptačí říše hlasoval pomocí falešných e-mailových účtů hned 112krát.

Pořadatelé se netradiční anketou snaží upozornit na křehký novozélandský ekosystém, kde nepůvodní predátoři a ztráta přirozeného prostředí ohrožují až jednu třetinu místního ptactva.

Tučňák žlutooký je jediný žijící druh z rodu Megadyptes. Druhý druh z tohoto rodu, Megadyptes waitaha, který byl objeven v listopadu 2008, vyhynul už někdy mezi lety 1300 až 1500 před naším letopočtem. Obvykle je označován za nejvzácnějšího tučňáka na světě a jeho stavy neustále decimuje řada potíží. V posledních letech ptáky postihly opakované epidemie ptačího záškrtu, hladovění či útoky barakud.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist