https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/simpanzi-z-hodonina-se-propojili-videoprenosem-s-protejsky-ve-dvore-kralove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šimpanzi z Hodonína se propojili videopřenosem s protějšky ve Dvoře Králové

30.3.2021 17:08 | HODONÍN (ČTK)
Šimpanz Sherley v hodonínské zoologické zahradě.
Šimpanz Sherley v hodonínské zoologické zahradě.
Foto | Radomír Dohnal
Šimpanzi ze Zoo Hodonín a Safari Parku Dvůr Králové se počínaje dneškem mohou deset dní vzájemně pozorovat prostřednictvím on-line streamu, sledovat je přitom mohou i lidé. V tiskové zprávě to dnes uvedla Marie Bláhová ze vzdělávacího centra Zoo Hodonín. Pro šimpanze ze Dvora Králové přenos není novinkou, o týden dříve už byli takto propojeni se skupinou šimpanzů ze Zoo Brno.
 

Skupina nadšenců ze společnosti Circus Brothers napnula v pavilonu primátů hodonínské zoo velké plátno před jedním ze skel ubikace, následně spustila projekci. Ta propojila obě expozice primátů – hodonínskou a královédvorskou. Zoologické zahrady jsou už od prosince veřejnosti uzavřené, dá se proto podle Blahové očekávat, že šimpanze novinka zaujme.

Úplná novinka pro hodonínské šimpanze to ale zase není. Podobný projekt se v Hodoníně uskutečnil v roce 2013 a jeho autorem byl současný ředitel zahrady Martin Krug, který v té době působil ve vedení zoo druhým rokem.

"Tenkrát jsme se inspirovali studií, ve které vědci sledovali reakce goril na promítané fotografie ostatních jedinců. V některých případech došlo k lásce na první pohled," uvedl Krug.

Doplnil, že v roce 2013 šimpanzům nepromítali přímý přenos jako nyní, ale autentické záběry z volné přírody. Tehdy byla motivací především snaha navrátit tyto lidoopy k jejich přirozenému chování, o kterém po dobu života v lidské péči neměli tušení. Cílem současného projektu je především rozptýlení pro šimpanze, ale i pro lidi, kteří do zahrady za současných restrikcí nemohou.

Přímý přenos lze sledovat každý den od 8:00 do 16:00 nayoutube.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

30.3.2021 18:04
Slabé.Do přenosu nebyla zapojená Greta
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

30.3.2021 19:41
Fakt, bez Grety jistě ti šimpanzi strádali, hlavně ovšem kvůli těm skleníkovým plynům, CO2 co vydechovali a CH4 co vyprd..i.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist