https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/situace-ohledne-stretu-medvedu-s-lidmi-na-slovensku-je-vazna-rekl-ministr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Situace ohledně střetů medvědů s lidmi na Slovensku je vážná, řekl ministr

19.7.2023 02:10 | BRATISLAVA (ČTK)
Dřívější studie Univerzity Karlovy je na Slovensku kolem 1200 medvědů. Slovenští myslivci tvrdí, že počty jsou mnohem vyšší.
Dřívější studie Univerzity Karlovy je na Slovensku kolem 1200 medvědů. Slovenští myslivci tvrdí, že počty jsou mnohem vyšší.
Situace ohledně medvědů na Slovensku je vážná a stát ji bude muset vyřešit, řekl slovenský ministr životního prostředí Milan Chrenko po opakovaných střetech této chráněné šelmy s člověkem z uplynulých dnů. Ochranáři a lesníci v zemi se dlouhodobě přou o to, zda je tato chráněná šelma přemnožena. Téma případné regulace populace medvěda hnědého na Slovensku zasáhlo také do kampaně před zářijovými parlamentními volbami.
 

"Uvědomujeme si, jak vážná je situace, a snažíme se střety medvědů s lidmi řešit," řekl novinářům Chrenko po jednání parlamentního výboru pro zemědělství a životní prostředí, který jednal o situaci ohledně medvědů.

Chrenko uvedl, že v krátké době lze posílit zásahové týmy. Ty už v současnosti vyhledávají a utrácejí problémové medvědy, kteří například ztratili plachost, zaútočili na člověka či opakovaně chodí do obytných lokalit. Ministr chce také užší spolupráci úřadů, farmářů, ochranářů a lesníků. Z dlouhodobého hlediska podle ministra bude potřeba nastavit optimální úroveň populace šelmy.

Chrenko řekl, že podle dřívější studie Univerzity Karlovy je na Slovensku kolem 1200 medvědů. Slovenští myslivci tvrdí, že počty jsou mnohem vyšší.

Šéf parlamentu Boris Kollár řekl, že zásahové týmy nevyřeší vzniklý problém. Za nutnost označil odlovení stovek medvědů. Podobně se už dříve vyjádřili někteří další politici a myslivci.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pondělí zase uvedla, že není správné podceňovat či ignorovat střety medvěda s člověkem a ztrátu plachosti této šelmy.

Už dříve debatu o možném přemnožení medvědů a potřebě regulace jejich počtu na Slovensku vyvolaly opakované střety šelmy s turisty či lesníky a předloňský první případ úmrtí člověka po útoku medvěda v novodobých dějinách Slovenska.


reklama

 
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.7.2023 05:33
Vrátit se k praxi, kdy koexistence fungovala po všech stránkách dobře, by neměl být problém.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

19.7.2023 06:05 Reaguje na Karel Zvářal
1*
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

19.7.2023 05:47
Ochrana predátorů je alfa i omega ekologismu. Ti nemohou popřít sami sebe a uznat chybu. Bude ještě hodně pokousaných.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

19.7.2023 06:05 Reaguje na Michal Ukropec
1**
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.7.2023 06:31 Reaguje na Michal Ukropec
To není jenom o pokousaných. Pokud bude situace dále gradovat, bude to mít negativní vliv na turistický ruch, který je po Slovensko celkem významný.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

19.7.2023 06:06
Čemu dá Slovensko přednost ?
Turistice, nebo medvědům !
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.7.2023 06:28 Reaguje na smějící se bestie
Jednoznačně medvědům. Těch "pár" útoků medvěda na člověka neznamená vůbec nic a slovenské ministerstvo životního prostředí už objednalo u Walta Disneye pro zlepšení image slovenských medvědů celou sérii filmů s Méďou Béďou.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

19.7.2023 10:27 Reaguje na smějící se bestie
Medvědům, protože to přiláká turisty...každý chce vidět mědvěda v přírodě.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.7.2023 16:06 Reaguje na Josef Mozek
Někteří nejen poprvé, ale taky naposled! Už jste se tam s nimi potkal? Já před 30. roky ano, ale to se lidí ještě báli! Jeden se nebál a šel do kempu v Gaderské dolině loupit pstruhy z haltýře u restaurace a do týdne byl "zneškodněn".
Odpovědět
va

vaber

19.7.2023 08:15
situace je vážná ,pro medvěda kritická
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

19.7.2023 12:35 Reaguje na vaber
Naopak. Na Slovensku a v Karpatech obecně je hustota medvědí populace asi 6x vyšší než ve Skandinávii a asi 2x vyšší než v pohořích Balkánu. Zdroj: https://www.sopsr.sk/news/file/00%20%C5%A0T%C3%9ADIA%20FINAL%20-%20Velikost_populace_medved_Slovensko2.pdf Medvědů na Slovensku přibylo a vzhledem k jejich teritorialitě jsou mladí jedinci přirozeně vytlačování z relativně nekonfliktních oblastí stále více do hustěji osídlené krajiny a blíže k lidem. To působí narůstající počet konfliktů končících smrtí medvěda nebo člověka.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.7.2023 11:57
Až si Slováci zvolí Fica, budou mít sibiřských medvědů plnou zemi a nebudou to tihle pohodoví méďové.
Odpovědět
JG

Jakub Grendik

19.7.2023 15:55
No čo k tomu dodať, peniaze z EU pre zásahový tím nesmrdia, slušný plat za denné upozorňovanie na medveďa a zber doslova hov**ien, ktorými potvrdia jeho prítomnosť :D Snád sa niečo pohne a začne opäť regulovaný odstrel, vraj ich nie je veľa, ale už každý deň na ne upozorňujú nejaké obce na Slovensku, ani netreba chodiť do lesa, stračí na záhradu. Tu je nejaká mapka z Fb, pre predstavu https://www.sprejnamedveda.sk/medvede-na-mape/ ... kde všade ich tento rok videli blízko ľudí, ešte prešiel len polrok
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.7.2023 18:25
Být tam tolik medvědů, jako před plyšákem, tak tu není "zásahový tým na
medvědy", nemají novináři o čem psát, vědci nemají co zkoumat a vláda
a parlament co řešit. No není to POŽEHNÁNÍ pro všechny zainteresované?
Ona se musí nejenom změnit vláda, ale i lokajství vůči EU, které jim
nařídí další množení medvědů, ale jinde v EU je nepotkáte. Chce to ty
chudáky odchytit a vypustit je v Bruselu, Teprve na utrpení hladových
by možná pochopili, pro jaké nesmysly hlasují !!!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist