https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skladka-v-mutenicich-bude-vetsi-odpad-se-sem-bude-vozit-dalsich-sest-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Skládka v Mutěnicích bude větší, odpad se sem bude vozit dalších šest let

2.2.2022 00:31 | MUTĚNICE (ČTK)
Skládka komunálního odpadu v Mutěnicích na Hodonínsku by se měla příští rok zvětšit tak, aby na ni bylo možné ukládat odpad dalších šest let. Objem skládkovaného odpadu tak v lokalitě Hraničky vzroste o dalších 140 000 metrů krychlových, vyplývá z dokumentu na Informačním portálu EIA. Do Mutěnic se sváží odpad z řady dalších okolních obcí včetně okresního Hodonína.
 

Plošně se skládka zvětší o jeden hektar, zůstane však v již oploceném skládkovacím prostoru. Mutěnice bude rozšíření stát zhruba 25 milionů korun. Obec zvažovala, zda je ještě nutné životnost skládky dále prodlužovat a z analýzy vyplynulo, že i přes to, že cena skládkování roste, tak další alternativy by vyšly ekonomicky i ekologicky hůře. V areálu už je i kompostárna, sběrný dvůr a překládací stanice pro spalitelnou složku, aby se na skládku dostávalo co nejmenší množství odpadu.

Rozšíření skládky je již třetí etapou, dosavadní dvě znamenají objem odpadu zhruba 800 000 metrů krychlových. Změna také bude představovat příjezd zhruba 40 nákladních aut denně.

Mutěnice využily změnu legislativy o odpadech. Na konci roku 2020 Sněmovna rozhodla, že skládkování bude možné až do roku 2030. Předtím byl stanovený termín na rok 2024, ale vzhledem k nepřipravenosti Česka nakládat s odpadem jinak se termín pro konce skládkování prodloužil.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

2.2.2022 07:50
A co takhle spalovnu topit v Hodoníně a skládkovat jen škváru?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.2.2022 09:37 Reaguje na Slavomil Vinkler
Souhlas, smysluplné využití odpadů pro výrobu tepla a elektřiny je efektivní způsob likvidace odpadů. Ale to by se muselo chtít.
M.j. spalovna je v Brně, tak proč jim to nenabídnou za odvoz ?
Odpovědět
PZ

Pavel Záleský

3.2.2022 07:40
Být současně okresní skládkou a vinařskou obcí? To je zajímavá obecní strategie.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist