https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skoncil-reditel-statniho-podniku-vojenske-lesy-a-statky-petr-kral
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Skončil ředitel státního podniku Vojenské lesy a statky Petr Král Aktualizováno

30.12.2021 16:18 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | vls.cz
Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ve středu odvolala z funkce ředitele Vojenských lesů a statků (VLS) Petra Krále. Důvodem bylo manažerské pochybení, sdělil ČTK mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Řízením státního podniku do skončení výběrového řízení na funkci nového ředitele pověřila Ivo Dohnala, dosavadního ekonoma divize VLS s.p. Mimoň.
 
Král podnik vedl od listopadu 2018, kdy ve funkci nahradil Josefa Vojáčka. Ten v té době odešel do čela Lesů ČR. Vojenské lesy a statky ČR spravují zhruba 126 000 hektarů lesní půdy, Lesy ČR mají ve správě více než 1,2 milionu hektarů, což je asi polovina rozlohy českých lesů. Vojáček ve státní firmě Lesy ČR skončil minulý týden z rozhodnutí ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL). V posledních dnech se objevily spekulace, že by se mohl do VLS vrátit.

"Ministryně obrany Jana Černochová po seznámení se stavem státního podniku Vojenské lesy a statky odvolala z funkce dosavadního ředitele tohoto podniku ing. Petra Krále z důvodu manažerského pochybení," uvedl Pejšek. "Řízením podniku pověřila ing. Ivo Dohnala, dosavadního ekonoma divize VLS s.p. Mimoň, který státní podnik povede do skončení výběrového řízení na funkci nového ředitele," dodal.

Král do vedení VLS přišel v roce 2018 z pozice ředitele divize VLS Horní Planá, do funkce ho jmenoval bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Ve Vojenských lesích a statcích působí od roku 2006, divizi v Horní Plané vedl od roku 2015. Předtím pracoval v podniku Lesy Český Krumlov a ve společnosti Allwood.

Vojáček vedl Vojenské lesy a statky od roku 2014. Od 90. let působil v Lesích ČR. Ředitelem VLS byl také mezi lety 2004 a 2009. Z pozice ředitele Lesů ČR ho odvolal Jurečka kvůli údajným manažerským pochybením a neefektivní reorganizaci firmy. Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Jurečka řídí nyní ministerstvo zemědělství dočasně do jmenování Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) ministrem. Po Vojáčkově odvolání se rozhodli rezignovat ke 3. lednu zbývající čtyři vrcholoví manažeři podniku. Vedením státního podniku Lesy ČR byl dočasně pověřen lesní správce Lesní správy Vítkov na Opavsku Jiří Groda.

Černochová se s Jurečkou tento týden rozhodli odložit směnu majetku mezi Lesy ČR a VLS, kterou schválila bývalá vláda a která měla platit od ledna. Směnu podle ministrů provázely pochybnosti. V následujícím půl roce chtějí oba resorty upřesnit seznam pozemků, které si měly tyto státní podniky vyměnit. Lesy České republiky měly získat právo hospodařit k pozemkům o rozloze bezmála 32.500 hektarů včetně staveb, které se nacházejí na území celé republiky, převážně ve zrušených vojenských výcvikových prostorech Ralsko a Mladá. Pozemky dosud patří Vojenským lesům a statkům ČR. Ty měly recipročně získat souvislé části lesních majetků o rozloze přes 41. 000 hektarů lesních pozemků přiléhajících zejména k vojenským újezdům Boletice a Hradiště.

Nyní Vojenské lesy a statky ČR spravují zhruba 126.000 hektarů lesní půdy převážně v armádních výcvikových prostorech, což představuje asi pět procent českých lesů. Hospodaří také na asi 6000 hektarech zemědělské půdy. Firma s více než osmdesátiletou tradicí má zhruba 2400 zaměstnanců a vedle lesnictví podniká v zemědělství a rybářství.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

30.12.2021 17:18
Noc dlouhých nožů pokračuje. Funkcionáři třeste se, protože se na vaše
funkce osm let třásli vaši nástupci. Kdy čistky skončí? No přece po
kompletní výměně!
Odpovědět
ss

smějící se bestie

30.12.2021 17:52 Reaguje na Břetislav Machaček
Vše bude brzy počítáno.
Odpovědět
kk

karel krasensky

30.12.2021 19:18 Reaguje na Břetislav Machaček
No a další zprávou je ž ten topák Válek chce do VZP Kalouska.To máme za pár dnu dva ředitele lesu,policejního presidenta k tomu nová ministerstva.nová koryta,politické náměstky no ják nám ti čestní,charakterní po volbách rychle ukazali pravou tvář a fakač.At se vede v novém roce hlavně zustat zdravý v tehle covid-době a zachovejme sobě nadhled,optimismus a berme ty hejrupaky s rezervou.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

30.12.2021 20:53 Reaguje na Břetislav Machaček
jde o politické rozhodnutí a to, že je dost možné, že celá záležitost byla velice vágně připravena....to nebude osobní antipatie ale to, že minulá vláda takový přístup zkrátka měla.
Odpovědět
sv

31.12.2021 00:17 Reaguje na Břetislav Machaček
Nikoli osm let. Bureš svoje podržtašky měnil pomaluji rychleji než čučkař svoje názory a každopádně platí, že na tyhle nýmandy stačí dlouhý bič a malý dvorek.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.12.2021 06:21 Reaguje na
dlouhý bič a malý dvorek by to platilo i na státní správu
Odpovědět
VK

Václav Kain

30.12.2021 17:32
Byl bych radši kdyby byl odvolán jiný ředitel.Myslím,že by si to Dvořák zasloužil vrchovatě.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

30.12.2021 17:53 Reaguje na Václav Kain
Ano, tím měli začít !
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.12.2021 17:58 Reaguje na Václav Kain
Ten? Ten bude navržen na vyznamenání, bude mu přidáno na platě
a zvýší se i koncesionářské poplatky na zpravodajství poplatné
politice nové vlády. Do roka a do dne se dočkáme toho navýšení,
ne-li ještě dříve a závislá nezávislá soukromá veřejnoprávní
stanice nám bude ještě více vymývat mozky, nutit stupidní
pořady a filmy. Nyní se ukáže ta "nezávislost", zda zvládne
i kritiku nových vůdců.
Odpovědět
kk

karel krasensky

30.12.2021 19:20 Reaguje na Břetislav Machaček
No nekvičte za ty peníze prorežimní propagandu.No ni.
Odpovědět
sv

31.12.2021 00:18 Reaguje na karel krasensky
Zase jsi při psaní komentáře čuměl do zrcadla, krásenský.
Odpovědět
kk

karel krasensky

31.12.2021 11:32 Reaguje na
musím tě pochvalit-rosteš chlapče.Už poznáš a víš co je zrcadlo.Pracuj na sobě dál a časem se třeba nám dospělým vyrovnáš.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.12.2021 06:24 Reaguje na Václav Kain
jestli jde o ředitele ČT, tak jeho odvolat vláda nemůže
Odpovědět
ss

smějící se bestie

31.12.2021 11:27 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Parlament ano.
Odpovědět
kk

karel krasensky

30.12.2021 19:27
Všem diskutujícím na ekolistu i redakci a autorum přejí do nového roku.Nebudu vypisovat obvýklé fráze.A hlavně čtěte pečlivě moje příspěvky.Rozšíří vám duševní obzory a zlepší znalosti díky mé výsoké inteligenci.Nedávno mi jí měžila zdravotní sestra po ovinu ruky a nafoukaní balonku rtutová stupnice ukazala 160-120.Musím se přihlasit do Mensy.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist