https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slavicin-chce-v-nasledujicich-letech-snizit-emisni-stopu-mesta-o-polovinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slavičín chce v následujících letech snížit emisní stopu města o polovinu

19.3.2024 10:32 | SLAVIČÍN (ČTK)
Foto | Lukáš Dulík / Wikimedia Commons
Slavičín na Zlínsku chce v následujících letech snížit emisní stopu města o polovinu. Zastupitelé města schválili Akční plán pro udržitelnou energii a klima. Město již vyvinulo systém centrálního vytápění na biomasu. "Budeme ho ještě prodlužovat," řekl ČTK starosta Tomáš Chmela (STAN). Radnice chystá také další opatření.
 

"Bude také pokračovat zateplování veřejných budov, osazování budov fotovoltaikou. Jde také o další zavádění elektromobility do vozového parku města," uvedl starosta. Město s více než 6000 obyvateli má zatím dva elektromobily.

Slavičín již dříve vstoupil do celosvětového Paktu starostů a primátorů za udržitelnou energii a klima. Loni město nechalo zpracovat akční plán, který letos zastupitelé schválili. "Je výbornou zprávou pro město i pro celý kraj, že se slavičínští zastupitelé odhodlali schválit tento plán. Jde o soubor návrhů a opatření, jak v následujících letech snížit emisní stopu města o polovinu. I když se jedná o ambiciózní cíl, příroda ani klima se bez našeho přičinění nezlepší. Vůle je prvním krokem k úspěchu," uvedl Chmela.

Vznikla také tradice dne pro klima. "Zájem veřejnosti o dva ročníky Místního dne pro klima mě velmi těší. Je vidět, že spojení zábavy s poučením je dobrým způsobem, jak předat návštěvníkům poselství o nutnosti přizpůsobit se nové realitě související se změnou klimatu," uvedl starosta. Místní dny pro klima jsou plánované i v dalších letech. Obyvatelé města také dostanou příručku, jak mohou ke snižování emisní stopy přispět.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

19.3.2024 18:15
Pálit biomasu místo cpaní organického i anorganického uhlíku (biouhlu) do půdy je neštěstí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist