https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slavicin-chysta-projekty-na-zadrzovani-destove-i-povrchove-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slavičín chystá projekty na zadržování dešťové i povrchové vody

31.1.2021 01:39 | SLAVIČÍN (ČTK)
Město plánuje vybudovat zelené střechy i poldry.
Město plánuje vybudovat zelené střechy i poldry.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | Visual hunt
Slavičín na Zlínsku chystá projekty na zadržování dešťové i povrchové vody. Plánuje vybudovat zelené střechy i poldry, sdělil starosta města Tomáš Chmela (nez.). V roce 2019 trápilo region velké sucho, vyschly potůčky, studny byly prázdné.
 

"Už teď nám některé letní měsíce ukazují, že sucho bude i na Slavičínsku velkým problémem do budoucna," uvedl Chmela. "Město může udělat v boji proti suchu více, než by si jedinec dokázal představit. Pomocníkem v tomto boji jsou také například plánovaná polopropustná parkoviště, retenční nádrže na dešťovku ze střech, výsadby biokoridorů nebo zelené ploché střechy na městských budovách," uvedl starosta.

Město s 6500 obyvateli chystá studii ve spolupráci s pražským Výzkumným ústavem meliorací a ochrany půd, která by měla vytipovat vhodné způsoby pro zvýšení zadržování vody v regionu. Někde se opatření již dělají, v části města Nevšová vzniká projekt poldru, v plánu je i vybudování meandrů na toku Nevšovka. Přímo na území Slavičína je projektována obnova mokřadu v lokalitě Pod Kaštany. Studie podpořená evropskou dotací by měla přinést další projektové záměry.

Slavičín loni začal s výsadbou stromořadí, díky tomu přibylo v krajině více než 600 stromů. Město také investovalo do přírodních zahrad u mateřské školy a domu dětí a mládeže. "Městu nejde jen o velké projekty, jako jsou poldry nebo retenční nádrže, ale i o drobnější aktivity typu monitoring a čištění studánek nebo šetření vodou," uvedl Chmela.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

31.1.2021 09:57
Kromě těch nesmyslných zelených střech lze s aktivitami souhlasit.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

1.2.2021 07:26 Reaguje na Jiří Svoboda
Ty jsi nesmysl...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist