Slavná michelinská restaurace L'Arpège v Paříži bude už jen vegetariánská
Passard řekl, že ho motivovala jeho láska k přírodě. Používání sezonní zeleniny podle něj také omezí dopad provozu restaurace na životní prostředí.
Osmašedesátiletý šéfkuchař přitom přišel ke slávě díky pečeným pokrmům jako "poulet au foin" (kuře na seně). Postupně se ale stal lídrem rostoucí vegetariánské kulinářské scény v Paříži. "Všechno, co jsem dokázal udělat ze zvířat, zůstane úžasnou vzpomínkou," řekl Passard Reuters.
"Dnes se více posouvám směrem ke kuchyni emocí, kuchyni, kterou bych mohl popsat jako uměleckou. Má blíže k malování a šití... Dnes jsem jiný šéfkuchař," říká Passard.
L'Arpège je ve Francii první restaurací se třemi michelinskými hvězdami, která přešla na rostlinnou stravu. Připojila se tak k newyorskému podniku Eleven Madison Park, který se pod vedením šéfkuchaře Daniela Humma vydal podobnou cestou.
Na jídelním lístku pařížské restaurace je "mozaika" z rajčat, flambovaného lilku s nakládaným melounem a pokrm z mrkve, cibule, šalotky a zelí. Nejdražší menu stojí 420 eur (zhruba 10 300 korun) a lehký oběd přijde na 260 eur.
V některých zemích se v posledních letech spotřebitelé odvracejí od masa, poznamenal Reuters. Na loňských olympijských hrách v Paříži se organizátoři rozhodli snížit množství masa podávaného sportovcům a divákům.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (3)
Lukas B.
29.7.2025 11:20Zejména Zájmena
30.7.2025 09:54Jaroslav Pokorný
8.8.2025 10:09Záleží pak na tom, jak dobře se návštěvníci najedí.

Švýcarská vesnice Brienz bude už druhou zimu neobyvatelná, ohrožuje ji masa suti
Francouzští rolníci protestují proti paktu Mercosur, traktory byly ve Versailles
Produkce vína ve Francii bude letos kvůli horku a suchu pod pětiletým průměrem