https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slavna-michelinska-restaurace-l-arpege-v-parizi-bude-uz-jen-vegetarianska
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slavná michelinská restaurace L'Arpège v Paříži bude už jen vegetariánská

29.7.2025 00:53 | PAŘÍŽ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Slavný šéfkuchař Alain Passard, který je známý svými pečícími postupy, bude ve své pařížské restauraci L'Arpège oceněné třemi michelinskými hvězdami připravovat téměř výlučně už jen pokrmy z neživočišných surovin. Výjimkou bude med z vlastních úlů restaurantu, píše agentura Reuters.
 
Nejnovější Passardovo rozhodnutí následuje po vyloučení červeného masa z jídelníčku restaurace na počátku nového tisíciletí. V aktualizovaném menu tak návštěvníci nenajdou už žádné maso, ryby ani mléčné výrobky.

Passard řekl, že ho motivovala jeho láska k přírodě. Používání sezonní zeleniny podle něj také omezí dopad provozu restaurace na životní prostředí.

Osmašedesátiletý šéfkuchař přitom přišel ke slávě díky pečeným pokrmům jako "poulet au foin" (kuře na seně). Postupně se ale stal lídrem rostoucí vegetariánské kulinářské scény v Paříži. "Všechno, co jsem dokázal udělat ze zvířat, zůstane úžasnou vzpomínkou," řekl Passard Reuters.

"Dnes se více posouvám směrem ke kuchyni emocí, kuchyni, kterou bych mohl popsat jako uměleckou. Má blíže k malování a šití... Dnes jsem jiný šéfkuchař," říká Passard.

L'Arpège je ve Francii první restaurací se třemi michelinskými hvězdami, která přešla na rostlinnou stravu. Připojila se tak k newyorskému podniku Eleven Madison Park, který se pod vedením šéfkuchaře Daniela Humma vydal podobnou cestou.

Na jídelním lístku pařížské restaurace je "mozaika" z rajčat, flambovaného lilku s nakládaným melounem a pokrm z mrkve, cibule, šalotky a zelí. Nejdražší menu stojí 420 eur (zhruba 10 300 korun) a lehký oběd přijde na 260 eur.

V některých zemích se v posledních letech spotřebitelé odvracejí od masa, poznamenal Reuters. Na loňských olympijských hrách v Paříži se organizátoři rozhodli snížit množství masa podávaného sportovcům a divákům.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LB

Lukas B.

29.7.2025 11:20
pokud mu tam budou chodit lidi a neklesnou tržby a zisk, potom je to úplně v pořádku.
Odpovědět
Zejména Zájmena

Zejména Zájmena

30.7.2025 09:54
Pán trochu zaspal dobu. Veganství už není v trendu. To bylo před Covidem. Navíc jestli je to citlivější k přírodě je velká otázka. Záleží spíše jaké živočišné a jaké rostlinné produkty by člověk porovnával a také na jejich konkrétním původu. Každopádně očekávám pokles tržeb a za rok částečný návrat k živočišnému.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

8.8.2025 10:09
"Dnes se více posouvám směrem ke kuchyni emocí, kuchyni, kterou bych mohl popsat jako uměleckou. Má blíže k malování a šití... Dnes jsem jiný šéfkuchař," říká Passard. ...........

Záleží pak na tom, jak dobře se návštěvníci najedí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist