https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slavni-jelinci-v-japonskem-meste-nara-hynou-kvuli-plastum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slavní jelínci v japonském městě Nara hynou kvůli plastům

10.7.2019 00:45 (ČTK)
Úřady ve starodávné japonské metropoli Nara varovaly návštěvníky, aby nekrmili nepovoleným jídlem volně žijící jelínky, kteří jsou ve městě jednou z hlavních atrakcí. K tomuto kroku je přiměla smrt několika jelínků, kteří uhynuli poté, co spolkli igelitové sáčky.
Úřady ve starodávné japonské metropoli Nara varovaly návštěvníky, aby nekrmili nepovoleným jídlem volně žijící jelínky, kteří jsou ve městě jednou z hlavních atrakcí. K tomuto kroku je přiměla smrt několika jelínků, kteří uhynuli poté, co spolkli igelitové sáčky.
Licence | Volné dílo (public domain)
Úřady ve starodávné japonské metropoli Nara varovaly návštěvníky, aby nekrmili nepovoleným jídlem volně žijící jelínky, kteří jsou ve městě jednou z hlavních atrakcí. K tomuto kroku je přiměla smrt několika jelínků, kteří uhynuli poté, co spolkli igelitové sáčky, napsal zpravodajský server The Guardian.
 

Od března uhynulo 14 jelínků a v žaludku devíti z nich se našlo značné množství plastových odpadů, uvedla místní skupina ochránců přírody Nadace na ochranu jelínků v Naře (NDPF). Jeden z nich spolkl 4,3 kilogramu plastů.

Plasty pocházejí ze sáčků a obalů od jídel, kterými zřejmě návštěvníci jelínky krmí - navzdory nápisům v angličtině a čínštině, že jim mohou dávat jen povolené rýžové koláčky senbei. Ty se prodávají v místních obchodech a nejsou balené do igelitu. Vyhozené obaly pak přitahují jelínky vůní jídla.

Nara, která v osmém století našeho letopočtu byla hlavním městem Japonska, přitahuje turisty dávnými svatyněmi a chrámy. Jelínci, kterých ve městě žije asi 1300, se volně pohybují v hlavním parku i mezi chrámy. Počet zahraničních návštěvníků stoupl od roku 2012 do roku 2017 téměř desetinásobně na 2,09 milionu ročně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist