https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slavnost-zakoncila-sezonu-v-kruslovskem-vceline-na-strakonicku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slavnost zakončila sezonu v krušlovském včelíně na Strakonicku

27.10.2024 19:37 | ČESTICE (ČTK)
Machův včelín v Krušlově, místní části městyse Čestice na Strakonicku, už 16 let přispívá k popularizaci včelařství. Stal se navíc vyhledávaným místem kulturních akcí. Za sezonu malovanou a řezbami zdobenou stavbu navštíví více než 2000 lidí. Láká je i naučná stezka nebo program spojený s ukončením sezony, který se u včelína konal dnes. Po poledni už měl asi 150 návštěvníků, řekl ČTK Dan Havlík ze sdružení Krušlovský včelín.
 
"Sdružení jsme založili právě pro to, abychom včelín zachránili, abychom ho opravili. Postupem času se ale ukázalo, že nechceme, aby to bylo jen muzeum. Máme k tomu přidanou hodnotu, děláme i kulturní akce. Třeba letos to byl nultý ročník blešího trhu, který se povedl. Pak tady v létě promítáme filmy, děláme hudební festiválek a teď toto ukončení sezony, které jsme dělali od samého začátku, takže letos je to 16 let," řekl Havlík.

Součástí dnešního programu bylo vystoupení Žernovické starošumavské kapely, řemeslný jarmark nebo divadelní představení pro děti. "Hlavně není zima, takže lidé jsou spokojení. Teď se i vyhouplo sluníčko," řekl Havlík. Počasí má podle něho při podobných akcích na návštěvnost rozhodující vliv.

Včelín je přístupný od května do poslední říjnové neděle. Přes hlavní turistickou sezonu má otevřeno denně kromě pondělí, jinak o víkendech, případě po domluvě pro různé skupiny, třeba školní výlety, i v týdnu.

Včelín vybudoval v roce 1948 Josef Mach (1923-2008), který zasvětil život nejen živým včelám, ale svou lásku k nim promítl i do řezbářského řemesla. Jeho zručnost je tak patrná na celé stavbě. Už 16 let o něj pečuje Dan Havlík a spolek, který založil.

"Bylo potřeba, aby celý včelín prošel rekonstrukcí. Museli jsme začít úplně od znova, museli jsme udělat nové podlahy, novou střechu, nové stěny. Pak teprve jsme tam navrátili všechny řezby. Teď už jsme ve stavu, kdy jsou potřeba jen udržovací práce. Ale ono když člověk skončí na jedné straně, může na druhé začít, protože včelín má na délku 25 metrů, je celý vyřezávaný a malovaný," řekl Havlík. K Machovu včelínu je možné dojít po naučné stezce z Čestic, která má 14 interaktivních zastavení.

Stavbu tvoří dvě centrální místnosti s expozicí řezeb a 68 výtvarně pojatých úlů. Včely už v nich nejsou, úly jsou zakonzervované a slouží jen na ukázku. Dál se v areálu včelaří, ale v modernějších úlech, které jsou z části prosklené, aby mohli návštěvníci sledovat život včel.

"Teď tady máme jen troje včelstva, jinak jich máme maximálně šest. Letošní rok byl docela dobrý, medu bylo dost, ale taky jsme ho měli, jak se říká, cementový, asi jako všichni včelaři v Čechách," řekl Havlík. Příčinou cementového (zkrystalizovaného) medu je látka zvaná medovice, vylučovaná mšicemi, s vysokým obsahem rychle krystalizujícího cukru - melecitózy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist