https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slevarny-mzp-chybi-3-3-miliardy-kc-na-dotace-pro-ekologizaci-prumyslu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slévárny: MŽP chybí 3,3 miliardy Kč na dotace pro ekologizaci průmyslu

6.5.2019 00:10 (ČTK)
Zlepšování kvality ovzduší je jednou z priorit jak ministerstva životního prostředí, tak samotného programu operačního programu Životní prostředí (OPŽP) 2014-2020, ze kterého jsou financované i akce na ekologizaci průmyslu. / Ilustrační foto
Zlepšování kvality ovzduší je jednou z priorit jak ministerstva životního prostředí, tak samotného programu operačního programu Životní prostředí (OPŽP) 2014-2020, ze kterého jsou financované i akce na ekologizaci průmyslu. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvu životního prostředí (MŽP) chybí 3,3 miliardy Kč na navržené projekty pro ekologizaci českého průmyslu. Tvrdí to Svaz sléváren ČR. Česko podle něj dlouhodobě neplní evropské normy na kvalitu ovzduší polétavého prachu, oxidu dusičitého a benzo(a)pyrenu. Čas na nápravu má Česko do roku 2020, potom mu hrozí pokuta v řádu miliard korun, uvedl svaz. Podle MŽP není interpretace svazu korektní.
 

"Zlepšování kvality ovzduší je jednou z priorit jak ministerstva životního prostředí, tak samotného programu operačního programu Životní prostředí (OPŽP) 2014-2020, ze kterého jsou financované i akce na ekologizaci průmyslu," sdělila mluvčí MŽP Petra Roubíčková. Uvedla, že proti minulému programovému období, kdy bylo z OPŽP 2007-2013 na zlepšování kvality ovzduší vyčleněno necelých 14 procent z peněz, které byly k dispozici, na OPŽP 2014-2020 už šlo o zhruba 20 procent, což odpovídá 530 milionům eur (13,6 miliardy korun).

Podle slévárenského svazu však ministerstvo podcenilo výši peněz, která byla k dispozici v rámci výzvy OPŽP - Snížení emisí stacionárních zdrojů podílející se na expozici obyvatelstva nadlimitním koncentracím znečišťujících látek. Na dotaci dosáhlo pouze deset projektů, u 153 z 163 naopak v současné době hrozí, že i když byly vyhodnoceny jako způsobilé, dotaci nedostanou, podotkl svaz.

"Přitom všechny tyto žádosti splnily podmínky, navržené projekty jsou kvalitní, ale kvůli chybějícímu financování skončily v takzvaném zásobníku. Firmy do jejich přípravy přitom investovaly čas i svoje peníze. Je to pro český průmysl nepříjemná situace, o které jsme informovali dopisem premiéra Andreje Babiše i ministra životního prostředí Richarda Brabce (oba ANO)," uvedl výkonný ředitel Svazu sléváren ČR Josef Hlavinka.

Podle Roubíčkové problém s nedostatkem prostředků vznikl už u samotného vstupu do nového programového období, a to před rokem 2014, kdy bývalé vlády dojednávaly prostředky, které budou od roku 2014 investovány do zlepšování kvality životního prostředí. "Celková alokace programu OPŽP 2014-2020 byla nakonec ponížena v porovnání s předchozím programovým obdobím o zhruba 45 procent, tedy nejvíce ze všech operačních programů," uvedla mluvčí. Současný ministr Brabec vede resort od ledna 2014.

Roubíčková dále připomněla, že podstatnou část peněz na ochranu ovzduší v aktuálním programovém období ministerstvo vyčlenilo na takzvané kotlíkové dotace. "Za daleko méně peněz máme možnost snížit daleko větší množství znečišťujících látek než v porovnání s investicemi do nákladných ekologizačních projektů v průmyslu," uvedla.

"Současně jsou výměny kotlů rychle realizovány, což je klíčové právě i s ohledem na rok 2020, tedy abychom co nejdříve začali plnit evropské limity na kvalitu ovzduší. Alokace pro průmyslové zdroje znečištění byla tak vzhledem k celkové výši prostředků přirozeně redukována a nepokrývá existující poptávku. Zástupce průmyslu jsme o této skutečnosti opakovaně informovali," dodala.

Svaz sléváren ČR je profesní organizací sdružující slévárny, modelárny, projekční a výzkumné organizace, obchodní organizace a učňovské, střední a vysoké školy vyučující slévárenství. Zpracovává informace o výrobě odlitků a modelů v České republice a v zahraničí. Mezi hlavní priority svazu patří konkurenceschopnost, zajištění pracovní síly a její kvalifikace, ekologie a pracovní prostředí. Členy jsou mimo jiné společnosti Kovosvit MAS, Slévárny Třinec nebo Tatra Metalurgie. Sídlo svazu je v Brně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

6.5.2019 05:48
Skvělý titulek. MŽP chybí peníze na ekologizaci slévárenství!
A proč ty peníze do ekologizace výroby nedává průmysl sám? Ale kde se nemusí, tam se přeci peníze do ekologie dávat nebudou. A podle toho to ovzduší vypadá.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist