https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sloni-kteri-usli-500-kilometru-ze-sve-rezervace-v-cine-se-mozna-vraceji-domu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sloni, kteří ušli 500 kilometrů ze své rezervace v Číně, se možná vracejí domů

9.6.2021 01:17 | PEKING (ČTK)
Expert na slony Čchen Ming-jung agentuře Nová Čína řekl, že se jedná o nejdelší migraci slonů zaznamenanou v Číně. Podle Čchena je možné, že stádo má "nezkušeného vůdce, který ho zavedl na špatnou cestu". Ilustrační foto
Expert na slony Čchen Ming-jung agentuře Nová Čína řekl, že se jedná o nejdelší migraci slonů zaznamenanou v Číně. Podle Čchena je možné, že stádo má "nezkušeného vůdce, který ho zavedl na špatnou cestu". Ilustrační foto
Foto | Jono Hey / Flickr.com
Stádo 15 slonů, které loni opustilo z neznámých důvodů přírodní rezervaci na jihu Číny a od té doby urazilo vzdálenost 500 kilometrů, se v pondělí zastavilo k jednodennímu odpočinku nedaleko sedmimilionového města Kchun-ming. Kamery zachytily chobotnatce, jak spí na mýtině v lese. Dnes se sloni znovu vydali na cestu a podle odborníků se zdá, že by se mohli vracet domů, píše zpravodajský server BBC News.
 

Osudy skupiny slonů sledují v poslední době média po celém světě a miliony lidí na sociálních sítích. V uplynulých dnech zbrzdily pohyb chobotnatců husté lijáky a bouřky. Jejich aktivitu monitoruje více než 400 lidí s automobily a drony. Podle deníku The Guardian mají s sebou přes dvě tuny potravy, s jejíž pomocí se snaží lákávat stádo pryč od obydlených oblastí.

Stádo se vydalo na svou dlouhou pouť před 15 měsíci z přírodní rezervace Si-šuang-pan-na nacházející se u hranic Číny s Barmou. Co je k cestě na sever přimělo, zatím není jasné. V listopadu sloni dorazili k městu Pchu-er v provincii Jün-nan, kde jedna ze samic porodila. Stádo zůstalo na místě pět měsíců, ale v polovině dubna pokračovalo v pochodu severním směrem a minulý týden se ocitlo před branami města Kchun-ming.

Po odpočinku v lese se sloni dnes obrátili a podle BBC zamířili na jihozápad, kde leží jejich domov. Jeden slon se od skupiny oddělil a je asi čtyři kilometry od zbytku stáda.

Expert na slony Čchen Ming-jung agentuře Nová Čína řekl, že se jedná o nejdelší migraci slonů zaznamenanou v Číně. Podle Čchena je možné, že stádo má "nezkušeného vůdce, který ho zavedl na špatnou cestu". Agentura Nová Čína rovněž připomněla, že v lesních porostech je stále méně jedlých rostlin, což vytváří na zvířata tlak, aby se přesouvala do jiných oblastí.

Sloni při své cestě způsobili škody v zemědělství za 6,8 milionu jüanů (22,3 milionu Kč). Stádo mělo původně 16 členů. Dva sloni se ale vrátili domů, zatímco jedno mládě se během cesty narodilo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.6.2021 06:01
Neznámé známé důvody. Hledali nové geny (partnery), které cestou nenašli, všude pusto a prázdno.
Odpovědět
pa

pavel

11.6.2021 09:42
ještě že to není ve vyspělé svobodné a demokratické evropě to už by byli všichni postříleni tak jak zastřelili v roce 2006 toho medvěda bruna co se toulal v alpách a ještě se 5 týdnů hádali kdo má právo ho popravit zdali němci nebo rakušané a nebo italové a hnali to až do bruselu úplný myslivci v kersku no a za dva roky odstřelili i jeho bráchu že prý je to medvěd a je nebezpečný
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist