https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovenska-metropole-ma-strom-olgy-havlove-vysazen-byl-blizko-uradu-vlady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovenská metropole má strom Olgy Havlové, vysazen byl blízko úřadu vlády

10.12.2023 01:03 | BRATISLAVA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Slovenská metropole má od tohoto týdne strom Olgy Havlové. Na počest manželky bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla, která by se letos dožila 90 let, zástupci Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové, slovenské prezidentské kanceláře a bratislavského magistrátu vysadili lípu v parku u úřadu slovenské vlády v centru Bratislavy.
 

Jde o šestý strom Olgy Havlové mimo Česko. Slovensko se tak připojilo ke kampani Výboru dobré vůle. Slavnostního sázení se zúčastnili mimo jiné poradce slovenské prezidentky pro životné prostředí, energetiku, změnu klimatu a podnikatelské prostředí Norbert Kurilla a náměstek primátora Bratislavy Jakub Mrva.

"Po celé České republice jsme sázeli stromy Olgy Havlové, máme jich symbolických 90 a také několik v zahraničí. Na Slovensku je to první strom. Paní Olga byla první dámou jak Čechů, tak Slováků a měla vřelý vztah k Slovákům," řekla ředitelka výboru dobré vůle Monika Granja.

Před pěti lety bylo vysazeno po celém Česku 85 stromů Olgy Havlové a pět stromů zasadili přátelé nadace v zahraničí. Další stromy přibyly letos, v listopadu jeden z nich vysadili v Jelením příkopu na Pražském hradě český prezident Petr Pavel s chotí Evou.

Před pěti lety byla v Košicích na východním Slovensku odhalena lavička Václava Havla, později přibyla další v Bratislavě.


reklama

 
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

10.12.2023 14:45
Pamatné stromy pojmenované po vyznačných osobnostech jsou nejen ve městech,ale i na vesnících.Naše obec má družbu s pražskými Řeporyjemi a proto jsme nedávno před naším obecním uřadem vysadili dub letní na počest řeporyjského starosty pána Pavla Novotného.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist