https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovenska-policie-zadrzela-tri-cechy-kteri-vezli-nelegalne-uloveneho-medveda
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovenská policie zadržela tři Čechy, kteří vezli nelegálně uloveného medvěda

21.4.2023 19:37 | BRATISLAVA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Slovenští policisté zadrželi trojici Čechů, kteří ve svém vozidle převáželi nelegálně ulovenou samici medvěda. V případu bylo zahájeno trestní stíhání. Policie o tom dnes informovala na sociální síti, detaily neuvedla.
 

Policie vede vyšetřování pro podezření z trestného činu porušování ochrany rostlin a živočichů. Pachatelům v případě prokázání viny u soudu hrozí až pětileté vězení.

Medvěd je na Slovensku chráněnou šelmou. Ochranáři a lesníci v zemi jsou dlouhodobě rozděleni v názoru na to, zda je populace medvěda přemnožená. Z loni zveřejněných výsledků studie, na které spolupracovala Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, vyplynulo, že v zemi žije kolem tisíce medvědů a zřejmě nejsou přemnoženi. Střety medvědů s lidmi na Slovensku nejsou ojedinělé, předloni úřady zaznamenaly první případ úmrtí člověka po útoku medvědem v novodobých dějinách země.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sl

Slovan

22.4.2023 20:31
Zavřít, hova*a!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.4.2023 21:38 Reaguje na Slovan
V Evropě jsou státy, kde je doslova přemedvědíno. Brzy bude muset nastat regulace tohoto stavu. Proto nechápu Váš postoj.
Odpovědět
Sl

Slovan

23.4.2023 11:29 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Já bych se spíše obával přeŠeděnkována, to by byl stav mnohem nebezpečnější neb jsem hold alergický na lidi obhajující pytláctví, stejně jako na lidi požadující extrémní snížení populací jakéhokoli druhu zvířete jen proto, že se ho bojí. Zvlášť tam, kde stále mají velký prostor k životu. U nás medvědi ani nežijí, přesto je ta vaše nenávist k nim extrémní. To normální člověk prostě nepochopí.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.4.2023 21:49 Reaguje na Slovan
Když pytláci nelegálně zastřelí medvěda, je z toho tady humbuk. Když vlci nelegálně zabíjejí každý měsíc desítky hospodářských zvířat, je to bráno jako normální stav a naopak jsou buzerování chovatelé, že nedělají dost pro ochranu svého majetku. Takže až tady bude rovnovážný stav, pak budu litovat i toho upytlačeného medvěda. A mimochodem, u nás v Bekydech se nějací ti medvdi vyskytují. Není jich moc, ale jsou.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.4.2023 08:37
Pytláctví je neomluvitelné, ale časem na regulaci odstřelem stejně dojde.
Tak tomu bude u velkých šelem všude, protože samoregulace je možná pouze
v divočině a nikoliv v kulturní krajině, kde je mimo přirozené potravy i
potrava nabízená lidmi. Po vybití zvěře mají i jiné možnosti, než umírat
hlady. To pak bude problém a dojde na odstřely. Je otázkou, zda se bude
čekat až na tuto krajní možnost a nebo dojde k regulaci dříve, než už
nebudou mít šelmy co v přírodě konzumovat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist