https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensko-chysta-zprisneni-ochrany-prirody-v-narodnich-parcich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovensko chystá zpřísnění ochrany přírody v národních parcích

3.10.2018 00:13 | BRATISLAVA (ČTK)
Slovenské ministerstvo životního prostředí navrhlo zpřísnění ochrany přírody v národních parcích, od které si slibuje například omezení těžby dřeva a jiných zásahů v chráněných územích. / Ilustrační foto
Slovenské ministerstvo životního prostředí navrhlo zpřísnění ochrany přírody v národních parcích, od které si slibuje například omezení těžby dřeva a jiných zásahů v chráněných územích. / Ilustrační foto
Slovenské ministerstvo životního prostředí navrhlo zpřísnění ochrany přírody v národních parcích, od které si slibuje například omezení těžby dřeva a jiných zásahů v chráněných územích. Novinářům to včera řekl ministr životního prostředí László Sólymos.
 

Úřady na Slovensku dlouhodobě čelí výtkám nevládních i mezinárodních organizací, že dostatečně nechrání nejvzácnější přírodní lokality. Ekologové opakovaně upozornili například na rozsáhlou těžbu dřeva v lesích, včetně národních parků.

"Hlavní myšlenka je jasná - v národních parcích musí být ochrana přírody nadřazena všem činnostem. Pokud jsme se rozhodli, že máme národní parky, tak jim musíme zajistit ochranu," řekl Sólymos.

Za omezení činnosti v národních parcích bude stát vlastníkům pozemků vyplácet kompenzace. Všechny státní pozemky v národních parcích by nově měla spravovat státní ochrana přírody.

Slovensko má devět národních parků,které zabírají 6,5 procenta rozlohy země. Z toho ale jen malá část jsou plochy, kde nejsou povoleny žádné činnosti. Podle Sólymose návrh ministerstva počítá s tím, že po schválení předlohy parlamentem by na polovině území národních parků nebyly povoleny žádné zásahy, příroda by tak byla ponechána vlastnímu vývoji. "Naše novela není zaměřena proti poctivým lesníkům, dotkne se těžařů, kteří kvůli stromu nevidí les," řekl ministr.

Ochranáři a lesníci na Slovensku se dostali do sporu i kvůli rozšíření kůrovce. Slovenské ministerstvo zemědělství dříve v tomto roce tvrdilo, že poškození lesů tímto škůdcem loni na Slovensku dosáhlo nového maxima nejméně od roku 1960. Úřad se také zastal lesníků, kteří obhajují potřebu zásahů člověka v lesích proti kůrovci.

V České republice novela zákona o ochraně přírody a krajiny zavedla nová pravidla pro národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě. Zrušení novely navrhla skupina senátorů, ústavní soud návrh zamítl.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist