https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/medvedi-maso-se-objevi-na-na-taliri-v-slovenskych-restauracich-uvedl-namestek
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Medvědí maso se objeví na na talíři v slovenských restauracích, uvedl náměstek

29.5.2025 11:57 | BRATISLAVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Maso z ulovených medvědů na Slovensku neskončí v kafilérii jak dosud, ale bude se dodávat ke konzumaci. Oznámil to náměstek ministra životního prostředí, který přislíbil, že organizace spadající pod ministerstvo životního prostředí - po splnění všech podmínek - budou nabízet ulovené jedince na prodej.
 
"Proč? Protože medvědí maso se dá jíst," vysvětlil na sociální síti Kuffa z vládní Slovenské národní strany. Upozornil, že každý, kdo by chtěl medvědí maso odprodat dále, si musí požádat o vydání takzvaného certifikátu CITES (úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy), který zaručí, že jedinec byl legálně uloven a zároveň umožní gastronomickým provozům prodávat hotová jídla z toho masa.

Podle oficiálního sčítání žije na Slovensku ve volné přírodě na 1200 medvědů. Normálně se lidí straní, ale mohou člověka napadnout při překvapivém setkání, nebo když samice cítí ohrožení svých mláďat.

Po sérii útoků těchto zvířat na člověka, které skončily zraněním a dokonce i smrtí, slovenská vláda začátkem dubna schválila návrh na odstřel 350 medvědů a vyhlášení mimořádné situace ve většině okresů v zemi. Zatím bylo s podporou armády odstřeleno 23 problémových jedinců, uvedl Kuffa dříve v tomto měsíci.

Stalo se tak v den, kdy v obci Sučany nedaleko Martina na severozápadě Slovenska medvědice v průmyslovém areálu zaútočila na 49letého muže. Ten byl s několika zraněními převezen do martinské nemocnice.

Nápadu s odprodejem masa ulovených medvědů hnědých, chráněných v Evropské unii, si povšimla domácí i zahraniční média včetně britské stanice BBC. "Populistická vláda" podle BBC oznámila, že maso z utracených medvědů bude prodáno veřejnosti, aby se zabránilo plýtvání. Od příštího týdne mohou organizace spadající pod ministerstvo životního prostředí nabízet maso k prodeji, pokud budou splněny všechny zákonné a hygienické podmínky.

Medvědi se na Slovensku po rostoucím počtu střetů s lidmi, včetně smrtelných útoků, stali politickým tématem. Slovensko je v počtu útoků na druhém místě v Evropě za Rumunskem, kde podle odhadů žije asi 13 000 medvědů hnědých, připomněla britská stanice a dodala, že 350 medvědů hnědých určených k odstřelu na Slovensku odpovídá celé populaci tohoto druhu ve Španělsku.

Ochránci přírody a kritici vlády však tvrdí, že důraz by měl být kladen na prevenci. Ekolog a europoslanec za opoziční stranu Progresivní Slovensko Michal Wiezik minulý měsíc BBC řekl, že vládní plán je absurdní a že se již nepodařilo omezit počet útoků bezprecedentním vybíjením tohoto chráněného druhu. Argumentoval tím, že tisíce setkání lidí s medvědy ročně se odehrály bez incidentů, a doufal, že Evropská komise zasáhne.

Medvědi hnědí jsou přísně chráněni podle směrnic EU a mohou být zabiti pouze ve výjimečných případech, jako je ohrožení veřejné bezpečnosti, pokud neexistují žádné jiné alternativy.

Medvědí maso se v Evropě běžně nejí a za delikatesu je považováno jen v několika málo regionech ve východní Evropě a severských zemí. Přísná pravidla lovu ve většině členských států EU a chráněný status medvědů znamenají, že jejich maso je zřídka dostupné a běžně se nevyskytuje v restauracích nebo obchodech.

Tam, kde se konzumuje medvědí maso, hygienici varují před rizikem výskytu svalovce, což je parazit, který může u lidí způsobit vážná onemocnění. Předpis Evropské unie o bezpečnosti potravin vyžaduje, aby bylo veškeré medvědí maso před prodejem testováno na přítomnost larev svalovce a americké Centrum pro prevenci nemocí požaduje tepelnou úpravu masa, připomněla BBC.

Slovenský deník Pravda na svém webu napsal, že do uzávěrky nedostal od ministerstva životního prostředí odpověď ohledně Kuffova vyjádření o vyřízení potřebného papírování pro prodej medvědího masa. Medvěd hnědý je totiž chráněný a prodej či koupě masa z tohoto savce je zakázaná příslušným nařízením EU, upozornil list. Připomněl, že loni se Slovenská inspekce životního prostředí zabývala případem, kdy v jedné restauraci v obci Tatranská Štrba nabízeli medvědí guláš a pomazánku z medvědích škvarků. Inspekce udělila pokutu uživateli loveckého revíru, který maso prodal, a i restauraci, která ho koupila.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (25)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JP

Jaroslav Pokorný

29.5.2025 12:35
Správný postoj slovenského ministra. Kéž bychom takové ministry měli ve vládě i my.
Odpovědět
sv

s v

30.5.2025 19:54 Reaguje na Jaroslav Pokorný
POkud máš potřebu být uloven, tak můžeš ficův mafiánský bordel na kolečkách navštívit samostatně.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.5.2025 13:17
Když v Německu mohou zpracovat ke konzumu mývaly severní, zvíře mnohonásobně větší se má znehodnotit v kafilerii?? Ale nutit lidem cvrčky a moučné červy, to jó, to zeleným křiklounům nenormální nepřijde. Zkrátka Čím blbější (nápad), tím lepší...
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

29.5.2025 15:32
Dobrý nápad, správný přístup. Jen mám obavu, že se na Slovensku budou v restauracích podávat pokrmy z medvědiny, která bučela, chrochtala nebo bečela. Kdo z nás ví, jak má medvědina chutnat?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.5.2025 15:36 Reaguje na Marcela Jezberová
To se dá namátkovou kontrolou snadno zjistit, dnes jsou jiné metody, než jen degustace.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.5.2025 16:18 Reaguje na Karel Zvářal
To bude jak ta pasesátiprocentní slavičí paštikam, že? Jeden slavík na jednu krávu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.5.2025 16:16 Reaguje na Marcela Jezberová
Prý chutná jako mladé bizoní. To je z toho blbého vtipu z Kanady.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.5.2025 15:33
Správný postoj. Plně souhlasím.
Odpovědět
Plha z Kojčic

Plha z Kojčic

29.5.2025 16:20
No proč ne? Pěkně na česneku, s bramborovým knedlíčkem, špenát ....... Ale řízek bych z toho nežral.
Odpovědět

29.5.2025 16:32
medvěd prý chutná jako něco mezi jezevcem a divočákem (ostatně, stravu to má dost podobnou). jak jezevec tak divočák se u nás normálně konzumují, k oběma je nutno přistupovat s náležitým respektem (s ohledem na parazity) - krvavý stejk není nejlepší nápad, ale guláš nebo doměkka pečené - pro ne.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

29.5.2025 16:50
A když medvěd, proč ne (polo)divoký kůň, tur nebo zubr?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.5.2025 17:24 Reaguje na Slavomil Vinkler
Protože jsme v ČR a nebo jsou prolezlí parazity tak, že jimi ani
nekrmí šelmy v ZOO.
Odpovědět

29.5.2025 17:28 Reaguje na Břetislav Machaček
nene. důvod je jednoduchý - protože to papírově nejde. stejně jako nejde porážet krokodýly za účelem jejich kulinářského opracování.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.5.2025 17:33 Reaguje na
S těmi krokodýly jste vedle jako ta jedle:
https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/ekonomika/v-cesku-porazen-prvni-krokodyl-na-maso-se-stoji-fronta-307281
Odpovědět

29.5.2025 17:50 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
díky. nesleduji pečlivě, takže změny za posledních deset let mi unikají. nicméně podnikatelský záměr chovat krokodýly na maso byl legislativou brzděn několik let.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.5.2025 18:16 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ta píseň je již pěkně stará, to ještě byrokrati neměli takovou moc:-)

https://www.youtube.com/watch?v=8UFka3CYvc8
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

31.5.2025 11:23 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Agrodružstvo Jevišovice,dnes už patří Agrofertu.Bohudík.Změna majitele mohla být jen k lepšímu.Krokodýlí epizoda snad netrvala dlouho.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

29.5.2025 19:05 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak na parazity jsou kontroly a zbytek je jen a jen o tepelné upravě masa.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.5.2025 08:55 Reaguje na Jarek Schindler
Jistě lze maso kontrolovat a taky tepelnou úpravou
eliminovat rizika, ale tu spíše půjde o to, že těm
chovatelům jde o byznys z množení a nikoliv z masa.
Dobrou reklamou svá zvířata pronajímají ke spásání
pozemků za státní dotace a to je náramný byznys.
Stát zainvestuje bytelné oplocení a zaplatí spásání
soukromými zvířaty, které to pak spásají až do smrti
stářím a nikoliv jako jatečný dobytek bez dotací.
Chtít to spásat jatečným dobytkem, tak si musím
ohradu postavit a navíc mi zdaní výsledný zisk, což se neziskovkám neděje.
Odpovědět
JO

Jarka O.

29.5.2025 20:29
P. Jezberová, ochutnala jsem ve Slovinsku na jalovci dlouho pečeného medvěda s 3 druhy knedlíčků, šlehačkou, brusinkami, salátem. Má velmi tmavé maso, vlákna ... musí se dlouho péct, majitelka přísahala, že je to pravý medvěd. Měli jsme porci s manželem napůl, protože cena odpovídala jídlu pro 2.
Odpovědět
Peter Sládek

Peter Sládek

30.5.2025 07:38 Reaguje na Jarka O.
Jedol som pred 30 rokmi medvedí guláš, chutil aj vyzeral ako diviačí. Dokonca mal lahodnejšiu chuť, ale to asi vďaka kuchárskej zručnosti manželky pána horára.Píšem preto, aby niekto zbytočne nepodozrieval kuchára, že mu dal na tanier diviaka.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

31.5.2025 11:26 Reaguje na Jarka O.
Zkusil jsem jezevce ...
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

31.5.2025 23:16
Pry byval vyborny tetrevi bujon.... Mam to od jednoho stareho polovnika. Takze namet pro zpestreni gastronomie krkonosskych a sumavskych restauraci. Koupit v Rusku zmrazene tetrevi maso (maji ho tam na severu urcite jeste dost) namichat to se slepicim ve vhodnem pomeru -
a udelat z toho pochoutku pro gurmany nalezite obohacujici nabidku prislusneho narodniho parku. Kdyz uz ziveho tetreva jim ochranci prirody ukazat nedovoli, leda snad teda v Zoo nebo v klecich v Domech prirody...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.6.2025 09:36 Reaguje na Miloš Zahradník
Včera v TV pořadu o vaření Kluci v akci připravovali paštiku, kterou
zdobili raky. Upozornili ale, že to jsou raci dovezení z Kazachstánu
a koupení v hypermarketu a nikoliv naši přísně chránění. Já je ale
pamatuji už taky chráněné, ale přesto lovené "pytláky" z řad dětí
a penzistů, kteří neuznávali ochranu něčeho, co bývalo jídlem chudých, jakými v mládi byli. I já je tehdy okusil, ale ty drobky
masa nestály za námahu raky ulovit a zpracovat. Takzvaní gurmáni
se nezastaví před ničím, ať už je to cena a nebo i pokuta a ti
chtějí své za jakoukoliv cenu. Já tomu říkám přežranost bohatých,
kteří už neví roupama co. Na ně neplatí pokuta, či jiná peněžitá
bariéra, pro ně by měl platit pouze kriminál se skromnou stravou.
Znal jsem kdysi pána, který za týden "vyléčil" rozmazleného psa
jedné paničky, co mu ho dala do opatrováni, když byla v nemocnici.
Pes žral po týdnu i chléb a vodu a přestal se po měsíci zadýchávat,
protože se z kuličky stal zase veselý pes toužící po pohybu. Ta
panička ho málem nepoznala, ale do měsíce bylo vše při starém. Ano
je třeba chránit zvířata i před návštěvníky, ale mnohdy i před
ochranáři, kteří je "mohou" rušit v zájmu vědy a nepřiznají, že
to přehnali a kvůli nim došlo k úhynům a predaci po upozornění
predátora na danou kořist. Psal jsem tu o tom už minule, že při
kroužkování sledovaly ornitology sojky a po jejich odchodu hnízdo
vyplenily. Byly horší pozorovatelky než lidé, kteří jim hnízdo
ukázali. Nebýt lidí, tak možná ptáčata přežily. V NP je to stejné.
Návštěvník nesmí projít ani po cestě, ale vyvolení kroužkují,
váží a měří ptáčata a jiná mláďata bez zpětné kontroly, zda je
nakonec rodiče neopustili.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

3.6.2025 11:00 Reaguje na Břetislav Machaček
Zaznamenal jsem nabídku na změnu jezevce za domácího čuníka cca 80kg (kus za kus). Jezevec je chuťově dobrý, jen se musí platit vyšetření na svalovce... Gurmáni jsou gurmáni, oni to touží ochutnat, aby pak věděli co jim chutná. Já nevidím nic zvláštního ani na kaviáru ( ve velké zemi jsem ochutnal černý i červený). Při pěstebních pracích jsem poznal lidí, kteří v minulosti běžně jedli veverky, kvíčaly atd a hafokabanátky také.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist