https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/smart-grids-dokazeme-ucinneji-ridit-spotrebu-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Smart Grids – dokážeme účinněji řídit spotřebu energie?

7.10.2010 14:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
"Smart Grids budou stát hodně peněz. Ale hodně peněz nás stojí taky elektrická energie bez nich," říká Roubal.
"Smart Grids budou stát hodně peněz. Ale hodně peněz nás stojí taky elektrická energie bez nich," říká Roubal.
V celém světě se nyní hovoří o Smart Grids. Jedná se o tzv. „chytré sítě“ pro distribuci elektrické energie. Jejich zavedení se plánuje v celé Evropě a kromě kladů, jako je možnost řídit spotřebu energie a snadněji zapojit obnovitelné zdroje energie, nesou i zápory. Těmi jsou vysoké náklady potřebné pro jejich vybudování.
 

Smart Grids jako bin Ládin

Možnostmi zavádění chytrých sítí v České republice se v druhé polovině září zabývali účastníci konference Smart Grids v ČR, kterou organizovala společnost B.I.D. services. Podle energetického poradce Mariana Švrčka z poradenské firmy A. T. Kearney v současnosti chybí soulad mezi výrobou a spotřebou elektrické energie. Řešením jsou právě Smart Grids, které by měly umožnit nasměrování spotřeby energie do co nejvýhodnějších období. „Dnes experimentují v Evropě všichni. Je třeba dívat se například na tzv. chytré měřáky (jde o technologii související s rozvojem chytrých sítí – pozn. aut.) v Itálii, kde jsou zavedeny plošně.“ Další státy, kde Smart Grids už fungují, jsou Švédsko a Dánsko.

„Připadá mi to podobné jako bin Ládin – všichni o něm ví, ale nikdo ho neviděl. Stejně tak všichni v Evropě hovoří o Smart Grids,“ vnesl trochu skepticismu do debaty Tomáš Hüner z ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Ředitel České technologické platformy Smart Grid Jiří Borkovec k tomu dodal, že chytré sítě pro distribuci elektrické energie jsou diskutovaným tématem nejen v Evropě, ale v celém světě.

Evoluce v síti

Smart Grids jsou podle Borkovce distribuční sítě, které se umějí samy regulovat a umožňují plné využití potenciálu obnovitelných zdrojů energie (OZE). Hlavní překážkou pro připojování OZE do sítě je v současnosti bilance mezi výrobou a spotřebou. Zatímco klasické pojetí energetiky uvažuje s kontrolovatelnou výrobou a nepředvídatelnou spotřebou, v případě Smart Grids je předpokladem, že část výroby je rovněž nepředvídatelná (energie z OZE), ale část spotřeby je kontrolovatelná, vysvětluje Tomáš Hüner z MPO.

Zavádění chytrých sítí s sebou nese ovšem taky nevýhody. Tou největší jsou vysoké náklady na vybudování sítě, dalším negativem je nejistota přínosů a návratnosti investic a potřeba intenzivní koordinace, uvedl Hüner.

„Je jasné, že nás Smart Grids budou stát hodně peněz. Ale hodně peněz nás stojí taky elektrická energie bez nich,“ řekl technický specialista Jiří Roubal z firmy ABB a použil příměru k silnicím, kde je možné stavět buď štěrkové cesty, a nebo moderní dálnice, které jsou řádově dražší. I přes vyšší náklady se stavějí dálnice. „Smart Grids není revoluce. Říkáme, že jde o evoluci, která dříve či později přijít musela,“ uvedl Roubal. Rovněž podle Energetického regulačního úřadu (ERÚ) je jejich zavedení v ČR nevyhnutelné, otázkou zůstává „co, kdy a jak“. Místopředseda ERÚ Blahoslav Němeček přitom doufá, že přesnější výhled by mohl být k dispozici příští rok v létě.

Chceš ušetřit? Vyper později!

Co by vlastně měly chytré sítě umožnit spotřebitelům? Především zavedení široké nabídky tarifů a odběr energie v době, kdy je levná. Pak bude možné optimalizovat provoz spotřebičů a taky akumulaci přebytečné energie. Možnost automatického přesunu spotřeby do nízkého tarifu by v budoucnu měly využívat pračky, myčky, mrazničky, nízké tarify budou vhodné taky pro nabíjení elektromobilů (právě dobíjecí stanice pro elektromobily jsou často uváděny jako jedna ze součástí chytrých sítí). Naopak v době vysokého tarifu by se čerpala část energie z akumulátorů energie nabitých „levnou“ elektřinou.

Edi Fabbro na konferenci představil chytré spotřebiče, které už dnes nabízí firma Electrolux Pokud by se díky nim snížila spotřeba v době špičky o 120 W v každé evropské domácnosti, vedlo by to prý k zavření několika velkých uhelných elektráren. Zařízení budou ze sítě vědět, jaká bude úspora energie v peněžních jednotkách. „Pokud chceš ušetřit, vyper jindy, já se automaticky naprogramuji. Pokud chceš vyprat hned, spusť praní,“ bude podle Fabbra „říkat“ pračka svému majiteli.

Nedílnou součástí Smart Grids by mělo být skladování energie. Dá se vlastně elektřina skladovat? „Učili nás že ne. Já říkám, že ano, i když dodávám 'ale',“ říká technický specialista Jiří Roubal. Podle něj už existuje zásobník elektrické energie, který v jedné fázi ukládá energii a v jiné fázi ji dodává spotřebiteli. Podle Roubala skladování energie představuje pomoc energetice, protože jde o rychle startující „zdroj“, který pokryje dobu mezi nečekaným výpadkem a zapojením jiného, pomaleji startujícího zdroje energie. V případě komplexního řešení rozvoje sítí směrem ke konceptu Smart Grids bude možnost akumulace energie klíčová, říká Roubal.

Porozumět zákazníkovi

Tobias Greml z energetické laboratoře v Curychu uvedl, že cílem zavádění chytrých sítí je motivovat zákazníky k šetrnému chování a k účinnějšímu využívání energie. V Německu údajně letos proběhla studie zaměřená na chytré sítě. Z výsledků vyplývá, že spotřebitelé se zavedení Smart Grids nebrání, ale nechtějí za ně nic platit, navíc nevidí přínos, jaký by pro ně zavedení chytrých sítí mělo mít. Pro nadšence se jedná o zajímavou technologii, ale většina lidí se o detaily nezajímá.

Racionální důvody, jako je úspora 30 eur za rok, nemají podle Gremla šanci. Lidé jsou k inovacím skeptičtí. „Snaha o přesvědčení zákazníků musí být kontinuální,“ říká Greml a dodává: „Musíme se snažit porozumět zákazníkovi. Uvědomuje si, že zákazníci nejsou stejní: někdo chce komfort, jiný zábavu, další šetrnost k životnímu prostředí.“ Greml dále říká: „Odběratel musí získat důvěru v nové zařízení. Musíte zařídit osvětu, nestačí jen nainstalovat chytré měřáky. A určité procento lidí bude vždy kritických.“


reklama

 
Další informace |
Samostatný článek o prvním rozsáhlém zavádění prvků Smart Grids v ČR, které právě startuje ve Vrchlabí, najdete tady.
Martin Singr
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist