https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/smrkove-lesy-v-plzenskem-kraji-vyrazne-poskozuje-kurovec
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Smrkové lesy v Plzeňském kraji výrazně poškozuje kůrovec

21.8.2017 01:45 | BEZDĚKOV (ČTK)
Smrkové lesy v Plzeňském kraji výrazně poškozuje kůrovec, tedy lýkožrout smrkový. Především v nižších polohách Horažďovicka, Klatovska, Sušicka a Domažlicka je výskyt kůrovce kalamitní. / ilustrační foto
Smrkové lesy v Plzeňském kraji výrazně poškozuje kůrovec, tedy lýkožrout smrkový. Především v nižších polohách Horažďovicka, Klatovska, Sušicka a Domažlicka je výskyt kůrovce kalamitní. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Smrkové lesy v Plzeňském kraji výrazně poškozuje kůrovec, tedy lýkožrout smrkový. Především v nižších polohách Horažďovicka, Klatovska, Sušicka a Domažlicka je výskyt kůrovce kalamitní. Ani na ostatním území regionu ho nelze podceňovat a je nutné, aby všichni vlastníci lesa vyvinuli maximální úsilí k omezení šíření škůdce, uvedl na svých stránkách Plzeňský kraj a řekl to starosta Bezděkova na Klatovsku Josef Červený.
 

Kvůli prudkému nárůstu objemu dřevní hmoty napadené kůrovcem lze podle kraje brzy očekávat problémy s nedostatkem těžebních kapacit i s odvozem vytěžené hmoty, tedy s nedostatkem odbytových možností. "Přesto nelze v provádění zásahů proti kůrovci polevit," uvedl.

Extrémní výskyt kůrovce potvrdil například starosta Nýrska na Klatovsku Miloslav Rubáš. Městem vlastněná pila je podle něj plná dříví. Těžko se ale prodává, protože je kůrovcové a odběratelé tlačí cenu dolů. "A tím, jak je přetlak na trhu, tak jsme o 200 až 300 korun levnější než v běžných letech," řekl.

Podle kraje je nutné, aby všichni vlastníci lesa soustředili veškeré kapacity přednostně na důsledné vyhledávání nově napadených stromů a jejich včasnou a účinnou asanaci, nemanipulovali s napadeným dřívím, pokud v něm vývoj kůrovce dosáhl stadia kukly a mladého brouka, a toto dříví neodkladně účinně mechanicky nebo chemicky asanovali. Při manipulaci s poškozenými stromy hrozí odpadávání kůry a šíření brouka. Pokud se včas a plynule neodváží vytěžené dřevo ke zpracování, musí se co nejdříve účinně asanovat veškeré kůrovcem zasažené nebo pro něj atraktivní klády, které zůstávají na skládkách v lese i v širším okolí.

Provádět opatření k ochraně lesa je povinností vlastníka. "Neplnění je přestupkem podle lesního zákona a vlastník se vystavuje postihu orgánů státní správy lesů," uvedl kraj. Součinnost vlastníkům lesa poskytne jejich odborný lesní hospodář, u něhož lze získat podrobnější informace o ochraně lesa proti lýkožroutovi. Ty jsou také na webových stránkách kraje www.plzensky-kraj.cz/cs/kaategorie/ochrana-lesa. Součástí jsou doporučená opatření v ochraně lesa od ministerstva zemědělství, informace o lesní ochranné službě a kontakty na orgány státní správy lesů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KL

Katka Linke

21.8.2017 05:50
tak už víme, jak probíhá klimatická změna z pohledu kůrovce. Množí se lépe a v teplejších podmínkách podhůří, kam smrk nepatří, má El Dorado. Nechte smrky na Šumavě a vykácejte ty v nížinách. Jen nám chvilku bude chybět dříví, duby a buky rostou o poznání pomaleji.
Odpovědět
MM

Milan Milan

21.8.2017 08:10
No jasně, stát jako velký myslitel v OŽP vytvořil na šumavě bezzásahové zóny, kde si bude kůrovec neomezeně chrochtat, a až nebude mít co zaletí si dál do okolních lesů a tam bude ten samý stát vymáhat po vlastnících jeho urychlenou likvidaci a vyhrožovat pokutováním....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist