https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-plzensky-navrh-zakona-o-sumave-neprojedna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna plzeňský návrh zákona o Šumavě neprojedná

9.12.2011 12:16 | PRAHA (Ekolist.cz)
Plzeňský návrh zákona sněmovna letos neprojedná, zatím není ani na stole ani ministerský návrh
Plzeňský návrh zákona sněmovna letos neprojedná, zatím není ani na stole ani ministerský návrh
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Pavla Čížková / NP Šumava
Sněmovna ze své schůze škrtla návrh zákona o Šumavě, který připravil Plzeňský kraj. Zákon tak poslanci letos neprojednají, návrh dnešním rozhodnutí přesunuli na některou z příštích schůzí. To ale může také znamenat, že se návrh už nikdy neprojedná.
 

„Očekávali jsme, že sněmovna náš návrh neschválí, ale doufali jsme, že ho alespoň projedná,“ řekl Ekolistu hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD). Plzeňský kraj do poslední chvíle vyjednával s ministrem Tomášem Chalupou (ODS). Podle hejtmana je krajský návrh propracovanější než ten, který přineslo samo ministerstvo. Kraj na své verzi pracoval intenzivně poslední tři roky. Ve hře ale zůstává jen návrh zákona, který připravuje ministr životního prostředí. „Pan Chalupa začal později než my. Když pán bůh dá, tak se jeho návrh dostane do sněmovny za rok,“ dodal Chovanec.

Krajský návrh zákona již dříve odmítl premiér Petr Nečas (ODS), především kvůli návrhu speciálních čtvrtých zón a kvůli převodu státního majetku na obecně prospěšnou společnost. Kraj si však sliboval, že zákon přesto projde sněmovnou.

Návrh kraje se nelíbí ani aktivistům a ani právníkům. Podle nich totiž například zcela popírá smysl ochranářských opatření kvůli požadavku, aby první zóny a hospodaření v nich byly definovány tak, aby nepoškozovaly území vně parku. Návrh prý také nerespektuje mezinárodní standardy ochrany přírody a péče o biodiverzitu, ignoruje evropské právo, například vůbec nezohledňuje ochranu území NATURA 2000, do kterého celé území parku spadá.

Podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha je možné, že plzeňská návrh zákona budou poslanci překládat z jedné schůze na druhou a čekat, jak si povede návrh ministra Chalupy. „Mají ho jako pojistku, ve vhodném případě ho mohou vytáhnout a část poslanců ODS pro něj může zvednout ruku,“ spekuluje Bláha.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist