https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-reprezentantu-podporila-parizskou-klimatickou-dohodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna reprezentantů podpořila pařížskou klimatickou dohodu

3.5.2019 00:24 (ČTK)
Sněmovna reprezentantů schválila návrh na zablokování prezidentova rozhodnutí poměrem hlasů 231 ku 190. Zákon má zajistit, že Spojené státy závazkům převzatým v pařížské dohodě dostojí. / Ilustrační foto
Sněmovna reprezentantů schválila návrh na zablokování prezidentova rozhodnutí poměrem hlasů 231 ku 190. Zákon má zajistit, že Spojené státy závazkům převzatým v pařížské dohodě dostojí. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | COP PARIS / Flickr.com
Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu ovládaná opozičními demokraty včera schválila zákon blokující rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa odstoupit od pařížské dohody o ochraně klimatu. O zákonu by měl hlasovat Senát, který ho podle amerických médií vzhledem k republikánské většině téměř jistě neschválí. I kdyby se tak stalo, prezident už dal najevo, že by zákon vetoval.
 

Trump dal Američanům už před dvěma lety najevo, že se pařížskou dohodou z roku 2015 nehodlá řídit. Smlouva má prostřednictvím omezení emisí skleníkových plynů udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období. Podle Trumpa dohoda poškozovala americké hospodářské zájmy.

Sněmovna reprezentantů schválila návrh na zablokování prezidentova rozhodnutí poměrem hlasů 231 ku 190. Zákon má zajistit, že Spojené státy závazkům převzatým v pařížské dohodě dostojí. Podle předkladatelky Kathy Castorové jde o významný signál, že demokraté berou boj proti klimatickým změnám vážně.

Mitch McConnell, šéf republikánské většiny v Senátu, ale schválení zákona v horní komoře vyloučil. Jde podle něj o "gesto, které má podvázat sílu americké ekonomiky," jež v Senátu neobstojí. Podle republikánů by pařížská dohoda v USA zbavila práce 2,7 milionu lidí, rozvrátila by celou ekonomiku a prospěla jen konkurentům v Indii a Číně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

4.5.2019 09:56
Vzhledem k tomu, že za Pařížské dohody bojují ryzí fašisté (Demokratická strana je v podstatě fašistická), je dobře, že se proti tomu občané USA vzbouřili a zvolili si Trumpa.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist