https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-schvalila-informovani-o-spotrebe-tepla-v-bytech-kazdy-mesic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna schválila informování o spotřebě tepla v bytech každý měsíc

14.10.2022 16:38 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Uživatelé bytů zřejmě budou dostávat údaje o spotřebě tepla a teplé vody z dálkových odečtů měřičů a indikátorů aspoň jednou měsíčně. Informační povinnost předpokládá vládní novela, kterou dnes schválila Sněmovna. Její zavedení poslanci odložili navzdory nesouhlasu ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) o rok na leden 2024. Upravili také vymezení měřičů. Předlohu, která vychází z unijní směrnice, nyní posoudí Senát.
 

V souvislosti s odkladem informační povinnosti varoval Bartoš před rizikem pokuty ze strany Evropské unie. Poslanci se ale přiklonili k argumentu krátké doby mezi přijetím zákona a zavedením povinnosti, pokud by nastalo už od příštího roku.

Do konce roku 2026 budou muset podle sněmovních úprav novely informovat měsíčně o spotřebě pouze ti poskytovatelé služeb, kteří už budou mít instalovány měřiče s možností odečtu na vzdálenost větší než 250 metrů. Povinnost tak zatím nedopadne zejména na malá společenství vlastníků jednotek nebo družstva. Od roku 2027 se má povinnost týkat údajů z měřičů, k jejichž odečtu není nutný přístup do jednotlivých bytů nebo nebytových prostor. Od tohoto roku budou muset být měřiče s dálkovým odečtem podle energetického zákona ve všech bytových domech.

Sněmovna navíc zrušila povinnost poskytovatele služeb informovat uživatele bytu každý měsíc o zpřístupnění údajů o spotřebě na internetu. Bude to stačit až na výjimky jen jednou.

Opoziční poslanci stejně jako zástupci pronajímatelů bytů a nájemníků již dříve varovali před tím, že s novou informační povinností vzrostou náklady na administrativu. Zástupci pronajímatelů bytů a nájemníků společně žádali upřesnění vymezení měřičů a roční odklad účinnosti novely, Sněmovna jim vyšla vstříc.

Důvodová zpráva k novele zvýšení administrativních nákladů poskytovatelů služeb, jako jsou společenství vlastníků jednotek a vlastníci bytových domů včetně bytových družstev, předpokládá. Jejich promítnutí do cen služeb ale nebude podle předlohy možné. Náklady bude podle zdůvodnění provázet zavádění systému informujícího uživatele i měsíční zasílání informací elektronickou formou. Zpoplatněno bude moci být podle novely jen listinné informování dopisem.

Údaje budou moci poskytovatelé zpřístupňovat podle předlohy také dálkově prostřednictvím internetu na heslo a aktualizovat je tak často, jak to měřicí zařízení a používané systémy umožní. Uživatele bytů nebudou muset informovat o spotřebě tepla za období, v němž je nedodávali.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pa

pavel

16.10.2022 20:52
a k čemu to bude akorát další buzerace a zvyšování nákladů už se ani nedivím že se na vládě zdraví - dobrý den idioti tak co jste dnes vymysleli za největší pí...vinu
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.10.2022 10:50 Reaguje na pavel
Logiku to má. Normální čecháček topí jak dycky, nějaké kecy politiků ho nezajímají, na zvýšené zálohy nemá, tak je ignoruje. A až mu přijde vyúčtování za celý rok, spadne na záda a nic nezaplatí, antož na to nemá. Čus, tak se starejte vy.
Odpovědět
pa

pavel

16.10.2022 20:52
a k čemu to bude akorát další buzerace a zvyšování nákladů už se ani nedivím že se na vládě zdraví - dobrý den idioti tak co jste dnes vymysleli za největší pí...vinu
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.10.2022 09:23
Výplod chorých mozků , nic jiného se o tom říct nedá. Už jsou na tom stejně jak bolševici - papírová revoluce nám zajistí blahobyt. (hahaha)
Odpovědět
RP

Radim Polášek

19.10.2022 10:51
Tak zveřejňování už je, zatím ještě k tomu chybí socialistické závazky, pardon zelené závazky. Jak snížením teploty o stupeň a spotřeby plynu o procento porazit zlořečený a prohnilý oxid uhličitý.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

19.10.2022 19:45
A k čemu to bude, to ti lidé mají mrznout?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist