https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-schvalila-usporny-tarif-u-energii-pro-domacnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna schválila úsporný tarif u energií pro domácnosti Aktualizováno

14.7.2022 18:25 | PRAHA (ČTK)
Do faktury zákazníka za elektřinu nebo plyn se promítne příspěvek automaticky. O příspěvek na teplo budou muset družstva a společenství vlastníků požádat.
Do faktury zákazníka za elektřinu nebo plyn se promítne příspěvek automaticky. O příspěvek na teplo budou muset družstva a společenství vlastníků požádat.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Sněmovna schválila návrh úsporného tarifu, který má pomoci domácnostem snížit účty za elektřinu a plyn. Proti původnímu vládnímu návrhu rozšířila možnost příspěvku ze státního rozpočtu i na dodávky tepla do bytů. O konkrétní podobě tarifu, tedy kdo ho dostane a kolik bude příspěvek státu činit, bude rozhodovat vláda. Podrobnosti vláda stanoví pravděpodobně na přelomu července a srpna.
 

Půjde o dotaci státu ve prospěch obchodníků s plynem a elektřinou, kteří o tuto dotaci posléze sníží zákazníkům účet nebo zálohy. Budou to muset zřetelně uvést ve vyúčtování. Příspěvek na elektřinu a plyn dostanou lidé automaticky. Podpora se nemá vztahovat na víkendové nemovitosti a dobíjení elektromobilů. Horní hranici příspěvku státu u elektřiny a plynu zvýšila Sněmovna stejně jako v případě tepla na 30 000 korun, zatímco vláda navrhovala původně 20 000 korun. Na úsporný tarif by vláda měla vyčlenit 30,6 miliardy korun.

Pro zákon hlasovalo všech 115 přítomných poslanců. Zákon podpořila i opozice, i když k němu měla výhrady. Schválenou novelu energetického zákona ještě musí projednat Senát a podepsat prezident.

Do faktury zákazníka za elektřinu nebo plyn se promítne příspěvek, sleva, kterou stát poskytne ze státního rozpočtu přes operátora trhu obchodníkovi. Tento obchodník s plynem nebo elektřinou příspěvek započte ve prospěch zákazníka a to v zálohách nebo ve faktuře za konečnou spotřebu, popsal ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN). Příspěvek bude automatický. Naopak o příspěvek na teplo budou muset družstva a společenství vlastníků požádat. Bude se to týkat tepla z centrálního zásobování nebo tepla z domovních kotelen.

Ministr Síkela také řekl, že na úsporný tarif by vláda podle mohla vyčlenit 30,6 miliardy korun, z této sumy rozdělí 3,6 miliardy korun mezi domácnosti s domovními kotelnami, které původně v programu podpory nebyly zahrnuty. Příspěvek v rámci úsporného tarifu spolu s odpuštěním poplatku za podporované zdroje by mohl podle Síkely představovat až 16 000 korun.

Předloha prošla Sněmovnou v upravené podobě podle doporučení sněmovního hospodářského výboru, který k ní přijal rozsáhlý pozměňovací návrh. Umožnil třeba právě rozšíření podpory i na teplo. Schválená podoba také díky přijatému výborovému návrhu reaguje na rozhodnutí vlády z 22. června o odpuštění poplatku za podporované zdroje energie. Ministerstvo průmyslu na dotaz ČTK sdělilo, že návrh hospodářského výboru umožní toto nařízení uskutečnit v praxi. Předseda sněmovního hospodářského výboru Ivan Adamec (ODS) řekl, že placení příspěvku má skončit k 1. říjnu.

Schválená předloha počítá například s tím, že ministerstvo průmyslu bude moci vyhlásit mimořádný stav nouze, kdy je pro celé území státu vyhlášen poslední odběrový stupeň podle právního předpisu upravujícího odběrové stupně v plynárenství. Ve stavu nouze bude moci uvalovat na plynárenské firmy nové povinnosti a platit budou některá omezení. Dodavatelé budou moci například zdražit plyn pouze o nárůst ceny, kterou za něj sami platí.

Opozice vyčítala vládě, že přišla s návrhem pozdě. Je podle ní také nedostatečný. Bývalý ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO) řekl, že původní návrh zákona se celý změnil pozměňovacími návrhy, kterých podle něj přicházely denně desítky. Není to nic k chlubení, řekl. Z rozpravy poslanců vyplynulo, že hospodářský výbor dnes ráno dokonce musel jednání na půl hodiny přerušit, aby se poslanci stihli s návrhy seznámit. Předseda SPD Tomio Okamura řekl, že pozměňovací návrh z výboru je delší než samotný návrh zákona.

"My dnes neschvalujeme žádnou konkrétní pomoc, jak tvrdí vláda," řekla předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. "My dnes schvalujeme jen jakýsi předpoklad pomoci," dodala. Marek Novák (ANO) řekl, že vládní návrh je horkou jehlou sešitý paskvil zalátaný pozměňovacím návrhem. Jan Hrnčíř (SPD) uvedl, že vláda ožebračí občany a pak jim jako kost hodí příspěvek, který podle něj stejně nic nevyřeší.

"Opozice říká, že pomáháme málo. My si myslíme, že pomáháme přiměřeně," reagoval ministr Síkela.

Podle hlasovací sjetiny bylo v okamžiku hlasování omluveno z jednání Sněmovny 65 poslanců včetně členů vlády. Poslanci se omlouvali hlavně z pracovních nebo zdravotních důvodů. Členové vlády se omlouvali z pracovních důvodů. Premiér Petr Fiala (ODS) přítomen byl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.7.2022 20:25
V TV jsem se díval, až 16 tis. Kč na celou topnou sezónu, t.j. 7 měsíců.
Zlomek 16/7 má hodnotu 2.2 tis.Kč/měsíc při maxim. podpoře, souběh plyn ,elektřina.
Pravým jménem by se to mohlo jmenovat Zákon o těšínském jablíčku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.7.2022 21:00 Reaguje na Miroslav Vinkler

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.7.2022 05:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Nenechte cloumat vztek vaším majestátem , Herr Hanzl.

Pokud bychom se nestali pokusnou laboratoří ekomagorů blouznících o OZE, které i nemocného uzdraví, nemusel být tady takový schweinerei.
Lidi vyfackují eurohujery vašeho typu a dlouho to trvat nebude. Dávám tomu rok, maximálně dva.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2022 08:26 Reaguje na Miroslav Vinkler
Z toho mám obavy. Nás nemůže Putin porazit, ale zrádci, kolaboranti, proruští vohnouti a prostě pátá kolona ANO. A vy jste její představitel.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.7.2022 08:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Hlásá politruk Hanzl...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2022 08:28
Zajímavé, kolik lidí vůbec nechápe, proč je u nás energetická krize.
Je to tím, že Putin škrtí plyn, dnes ho zavřel úplně.

Připadá mi až neskutečné, kolik lidí něco tak jednoduché nachápe a mele něco o Bruselu a eurohujerech.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

15.7.2022 08:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Někde jsou nějací vedoucí funkcionáři a ti toto dopustili/nepohlídali. Asi na své funce nestačí. Je samozřejmě otázka, jestli by to někdo jiný (kromě vás) ukočíroval lépe. Spousta věcí se nedala s vysokou určitostí předvídat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2022 09:39 Reaguje na Jiří Svoboda
Co jací představitelé neukočírovali? Napište konkrétně.
Putin se rozhodl, že jako Petr Veliký obnoví slávu ruského impéria a k tomu musí oslabit - nejlépe zničit Evropu.
Myslíte si, že se ptal evropských potentátů?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2022 09:45
Západ skutečně má podíl na téhle krizi, pokud by se choval zodpovědně, vůbec by nenastala.

Všem je jasné, co je Putin zač a proto ho mělo OSN fackovat do latě už dávno.
Už když vraždil v Čečensku s Dagestánu, když napadll Gruzii a Sýrii, už tehdy měly jít na Rusko brutální sankce a Putin a jeho generalita měla stát před soudem v Haagu.
Potom by se vůbec ukrajinská válka nekonala a tím ani tahle krize.
To je fatální selhání především OSN, které by bylo potřeba rozpustit a Gutterese postavit před soud za podporu mezinárodního terorismu.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.7.2022 13:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Vás je tady škoda . Zkuste to v zemi neomezených možností , za dva roky jsou prezidentské volby v USA.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.7.2022 13:15 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tohle není kaše Američanů, ti nemůžou zachraňovat celý svět.
Od toho je OSN a to je fatálně neschopné a Gutteres je jen hloupý kejvač - tj. dnes už zločinec.
Celé to rozpustit a založit znovu s realitou 21. století a ne poválečnou.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist