https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovni-vybor-doporucil-rozsirit-moznosti-vysazovani-stromoradi-podel-silnic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovní výbor doporučil rozšířit možnosti vysazování stromořadí podél silnic

1.2.2024 01:21 (ČTK)
Sněmovní výbor pro životní prostředí doporučil novelu o ochraně zemědělské půdy doplnit o rozšíření možnosti vysazování stromořadí podél silnic. Ve shodě se zemědělským výborem navrhl také osvobození všech evidovaných ekologicky významných krajinných prvků od daně z nemovitých věcí.
 

Novela má uzákonit zákaz stavby nákupních a logistických center s rozlohou nad jeden hektar na nejkvalitnější zemědělské půdě, která je zařazena do první a druhé třídy ochrany podle takzvané bonitované půdní ekologické jednotky. Zákaz se má vztahovat také na standardní fotovoltaické elektrárny.

Ekologický výbor odmítl návrh čtyř koaličních poslanců na výjimku z tohoto absolutního zákazu, pokud by s tím souhlasilo ministerstvo životního prostředí s ohledem na ekonomické a sociální přínosy záměru. Na rozdíl od zemědělského výboru odmítl také návrh na využití nejlepší půdy pro agrovoltaiku v zájmu pěstitelů ovoce, chmele a vinné révy.

Pokud by podle novely územní plán do budoucna předpokládal využití nejkvalitnější půdy například pro stavbu skladovacích hal, muselo by být stavební povolení na tento záměr vydané do pěti let od účinnosti novely. Přechodné ustanovení má v této době umožnit odebrání půdy ze zemědělského půdního fondu. Po uplynutí lhůty už nemá být možné půdu první a druhé třídy pro tyto záměry z fondu vyjmout ani v případě, že by tyto plochy byly určeny v územním plánu na obchod nebo skladování.

Osvobozeny od daně z nemovitých věcí by podle doporučení výborů měly být nově například skalky a terasy. V současnosti mezi evidované ekologicky významné krajinné prvky, které nepodléhají zdanění, patří určené skupiny dřevin, stromořadí, travnaté údolnice, meze a příkopy nebo mokřady.

Stromy podél silnic, které plní roli větrolamů a ochrany před erozí půdy, mohou být vysazovány už podle platného zákona ve vzdálenosti tři až pět metrů od kraje silnice, aby nebránily provozu a nepodílely se na vážných dopravních nehodách. Zároveň musejí být vysazovány tři metry od hranice soukromého pozemku. Obě tyto podmínky není v řadě případů možné dodržet při výsadbě nových stromů místo pokácených, které silničáři musejí nahradit.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

8.2.2024 20:24
k téhle větě bych měl poznámku:
"Novela má uzákonit zákaz stavby nákupních a logistických center s rozlohou nad jeden hektar"
mělo by se zabránit řetězení hal, tedy aby vzájemně nebyly propojované. Ono totiž to lze stavební úpravou obejít.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

8.2.2024 20:32
osvobozený od daně by mohly být i biopásy obsahující stromy, keře popřípadě cesty, které prostupují krajinou v poli. Přírodně blízká řešení zasakování vody s retencí, mokřady a ornitologické rezervace ( pokud ještě nejsou).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist