https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovni-vybor-prerusil-projednavani-navrhu-na-zanik-nejvyssiho-stavebniho-uradu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovní výbor přerušil projednávání návrhu na zánik Nejvyššího stavebního úřadu

19.1.2023 19:36 | PRAHA (ČTK)
Tato novela ruší předloni schválený model čistě státní stavební správy, stavební úřady mají být nadále v obcích. Zachovává však Specializovaný a odvolací stavební úřad, který bude mít na starosti především strategické stavby, jako jsou například dálnice nebo elektrárny.
Tato novela ruší předloni schválený model čistě státní stavební správy, stavební úřady mají být nadále v obcích. Zachovává však Specializovaný a odvolací stavební úřad, který bude mít na starosti především strategické stavby, jako jsou například dálnice nebo elektrárny.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Sněmovní výbor pro veřejnou správu dnes přerušil projednávání vládní novely stavebního zákona, který ruší vznik Nejvyššího stavebního úřadu a podřízené soustavy stavebních úřadů. Stejně výbor naložil se souvisejícím návrhem zákona o jednotném enviromentálním stanovisku, který má zrychlit a zjednodušit povolování staveb z hlediska ochrany životního prostředí. Členové teď budou moci předkládat pozměňovací návrhy, k předlohám by se měli vrátit začátkem března.
 

Poslanci dnes k předlohám debatu nevedli. Ministerstvo životního prostředí podle státní tajemnice Simeony Zikmundové stále soudí, že zákon o jednotném enviromentálním stanovisku může projít schvalováním tak, aby byl účinný od plánované poloviny letošního roku. Stejnou účinnost vláda navrhla i pro většinu změn stavebního zákona.

Tato novela ruší předloni schválený model čistě státní stavební správy, stavební úřady mají být nadále v obcích. Zachovává však Specializovaný a odvolací stavební úřad, který bude mít na starosti především strategické stavby, jako jsou například dálnice nebo elektrárny. Podle ministerstva pro místní rozvoj vytvoří předloha jasné, moderní a předvídatelné prostředí pro stavebníky i projektanty. Výhrady k novele stavebního zákona i jednotnému environmentálnímu stanovisku však už dříve vyslovila i Česká komora architektů a Hospodářská komora.

Jednotné enviromentální stanovisko bude podle ministerstva životního prostředí zahrnovat požadavky na posouzení dopadů na životní prostředí až podle devíti platných zákonů. Změna má přinést vyšší přehlednost a srozumitelnost pro stavebníky i investory a zrychlit povolovací procesy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist