https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovnu-ceka-boj-o-miru-zprisneni-postihu-za-tyrani-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovnu čeká boj o míru zpřísnění postihu za týrání zvířat

27.11.2019 00:25 | PRAHA (ČTK)
Sněmovnu čeká boj o míru zpřísnění postihu za týrání zvířat. Skupina poslanců původně novelou trestního zákoníku navrhovala zpřísnit z pěti na osm let trest vězení za týrání zvířat nebo provozování množíren. / Ilustrační foto
Sněmovnu čeká boj o míru zpřísnění postihu za týrání zvířat. Skupina poslanců původně novelou trestního zákoníku navrhovala zpřísnit z pěti na osm let trest vězení za týrání zvířat nebo provozování množíren. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | OBRAZ
Sněmovnu čeká boj o míru zpřísnění postihu za týrání zvířat. Skupina poslanců původně novelou trestního zákoníku navrhovala zpřísnit z pěti na osm let trest vězení za týrání zvířat nebo provozování množíren. Sněmovní ústavně právní výbor ale toto zvýšení o tři roky odmítl. Předkladatelé novely proto včera kompromisně doporučili maximální sazbu zpřísnit alespoň o rok.
 

Předlohu podalo osm desítek poslanců. Kvůli nárůstu počtu množíren novela zahrnuje i postih pro právnické osoby. Kritici z řad poslanců pokládají navrhované tresty vzhledem k postihům za jiné závažné činy za příliš vysoké. Podle Heleny Válkové (ANO) nyní osmiletý trest vězení hrozí například za vraždu novorozence jeho matkou.

Stejný trest měl podle původního návrhu hrozit za týrání většího množství zvířat a za chov zvířat v nevhodných podmínkách, tedy v množírnách. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová proto s ohledem na kritiku kompromisně navrhla nejvýše šestileté vězení. Podpořil to mimo jiné Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), kompromis označil za vyvážený.

Zákaz držení zvířat a chovu po dobu deseti let autoři novely navrhli pro provozovatele množíren a také pachatele trestných činů týrání zvířat.

Dodržování uloženého trestu zákazu chování zvířat by kontrolovali pracovníci probační a mediační služby. Zemědělský výbor doporučil na návrh Jany Levové (SPD) zpřesnit vymezení míst, kam by kvůli kontrole směli.

Sněmovna v pondělí druhé kolo projednávání novely nedokončila, sejde se k němu nejdříve ve středu. Do závěrečného kola schvalování by se pak novela měla dostat zřejmě v prosinci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist