https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snezneho-levharta-ohrozuji-plany-na-konani-zimni-olympijady-v-kazachstanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněžného levharta ohrožují plány na konání zimní olympijády v Kazachstánu

25.3.2015 01:54 | PRAHA (Ekolist.cz)
Populace levharta sněžného se v Kazachstánu odhaduje na maximálně dvě stovky jedinců
Populace levharta sněžného se v Kazachstánu odhaduje na maximálně dvě stovky jedinců
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Domov jedné z nejohroženějších šelem na Zemi, levharta sněžného, také známého pod jménem irbis, ohrožují plány tamních představitelů na výstavbu nového sportovního komplexu a vysokohorského města. Hory poblíž kazašského hlavního města Almaty jsou totiž jedním z kandidátů na konání Zimních olympijských her v roce 2022. Uskutečnění zmiňovaných plánů by znamenalo nejspíše vyhubení levharta na území Kazachstánu a nevratnou devastaci panenské přírody národního parku Ile Alatau, uvádí ekologické sdružení Arnika.
 

Arnika proto oslovila Český olympijský výbor s dotazem, jak se staví k hrozbě, že by konání zimní olympiády v roce 2022 v Kazachstánu zlikvidovalo domov jedné z nejohroženějších šelem na světě. Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval záchranu domova levharta sněžného podpořil.

„Stanoviskem pana předsedy Kejvala jsme potěšeni, ubezpečil nás totiž, že Český olympijský výbor bude ctít zodpovědný přístup k problémům životního prostředí a podporovat udržitelný rozvoj ve sportu,“ říká vedoucí Centra pro podporu občanů Martin Skalský z Arniky. Vyzval také českou veřejnost, aby se na www.zachranmeirbise.cz připojila k desítkám tisíc signatářů z řady zemí a pomohla šelmu zachránit.

O osudu domova irbise, horském masivu nedaleko bývalého hlavního města Kazachstánu Almaty, ale nakonec rozhodne Mezinárodní olympijský výbor 15. července . Arnika už se dopisem obrátila i na něj.

V horách nad Almaty se výstavba sportovního letoviska už několik let intenzivně připravuje a některé terénní a inženýrské práce dokonce už započaly. Stavba sportovního střediska ale nevratně zasáhne do míst, kde žije řada vzácných druhů rostlin i zvířat, k nimž patří i ohrožený sněžný levhart, jedna z nejvzácnějších šelem světa. Populace této velké kočky v Kazachstánu se odhaduje na maximálně dvě stovky jedinců. „Věřím, že MOV (pozn. red. Mezinárodní olympijský výbor) vyhodnotí zodpovědně všechny parametry a zvolí pořadatele, který bude schopen dostát závazkům, které jsou uvedeny v Olympijské chartě. ČOV do tohoto procesu nezasahuje,“ dodal v dopise Jiří Kejval.

Problematičnost výstavby v národním parku Ile Alatau potvrdil i mezinárodní právní Výbor pro dodržování Aarhuské úmluvy. Ta má lidem v signatářských zemích, ke kterým patří i Kazachstán, zaručovat účast na rozhodování o životním prostředí. Občané si u výboru stěžovali na hrubé porušování lidských práv při rozhodovacích procesech. Přestože velká část obyvatel s devastací hor nesouhlasí, úřady lidem odpírají možnost uplatnit připomínky a účastnit se veřejných projednání, a porušují tím mezinárodní závazky Kazachastánu.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist