https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sobotka-brabce-pochvalil-vadi-mu-jen-nedoreseny-odpadovy-zakon
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sobotka Brabce pochválil, vadí mu jen nedořešený odpadový zákon

11.10.2017 16:34 | PRAHA (ČTK)
Výborné čerpání peněz z evropských fondů, zjednodušení procesu EIA a sjednocení pravidel pro národní parky ocenil dnes premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Naopak rezervy našel v přípravě zákonů. Ilustrační snímek.
Výborné čerpání peněz z evropských fondů, zjednodušení procesu EIA a sjednocení pravidel pro národní parky ocenil dnes premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Naopak rezervy našel v přípravě zákonů. Ilustrační snímek.
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Výborné čerpání peněz z evropských fondů, zjednodušení procesu EIA a sjednocení pravidel pro národní parky ocenil dnes premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pochválil také kotlíkové dotace a konkrétní kroky v boji proti suchu. Naopak rezervy našel v přípravě zákonů. Například novela odpadového zákona je sice připravena, ale do Sněmovny se v tomto volebním období už nedostane. Budoucí vláda podle Sobotky bude muset řešit i posílení ochrany vodních zdrojů. Premiér to uvedl dnes po bilanční schůzce s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO).
 

V ochraně životního prostředí vláda po nástupu do funkce určila více priorit. Kromě čerpání peněz z Operačního programu Životního prostředí a zjednodušení procesu hodnocení dopadu staveb na životní prostředí EIA to bylo i zvýšení úrovně recyklace odpadů. Zajistit to měla zejména novela zákona o odpadech. Ministerstvo ji ale připravilo se zpožděním, návrh je sice hotový, zbude ale pro příští vládu.

Brabec také nepředložil antifosilní zákon, který měl zajistit postupné snižování závislosti na fosilních palivech. Sobotka dnes řekl, že proti zákonu se postavily jak zaměstnavatelé, tak odbory. Brabec dodal, že zákon by byl jen deklarativní a že stejný záměr obsahuje přijatá Politika ochrany klimatu, která je navíc konkrétnější.

Z věcí, které je potřeba dotáhnout, zmínil Sobotka novelu vodního zákona. Budoucí vláda se podle něj navíc bude muset komplexněji zabývat posílením ochrany vodních zdrojů. Toto téma je důležité zejména kvůli probíhající klimatické změně, kterou podle Sobotky tato vláda na rozdíl od předchozí neignorovala. Premiér vyzdvihl, že se podařilo nejen vytvořit strategický dokument a národní adaptační plán, ale zahájit i konkrétní kroky pro boj se suchem. Zmínil Dešťovku a programy na podporu zadržování vody v krajině.

Premiér před schůzkou s Brabcem krátce jednal také s ředitelem Státního fondu životního prostředí Petrem Valdmanem. Před novináři pak ocenil úlohu fondu při dočerpávání peněz z EU a také jeho větší otevřenost vůči zájemcům o dotace.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

11.10.2017 20:27
Ale ale, že by bratři. Přihlásit se k nesmyslné klimatické dohodě to zvládl a hned navázal dotačními handly zvané kotlíkové dotace, posléze dešťovku... to celkem zvládl. Prolomit se do soukromí občanů to taky zvládl. Vykládat o kapkové závlaze a srovnávat českou kotlinu s polopuštním Izraelem to taky zvládl. vyhlásit bezzásahovou zónu to taky zvládl.Takže skutečně zvládl vše co si umanul. Ale jinak nezvládl nic. Ovzduší nezměněno, voda jen co naprší, smradlavé kolony aut, nehorázný úbytek zemědělské půdy, řepkou zaplevelené pole, drahé soláry ...... Perfektní ministr. Ale od Sobotky pochvala jistě potěší.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist