https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sobotka-zajmem-ceska-je-udrzeni-splavnosti-labe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sobotka: Zájmem Česka je udržení splavnosti Labe

29.2.2016 15:27 | PRAHA (ČTK)
Sobotka dodal, že v minulých letech a desetiletích byly vynaloženy "podstatné veřejné prostředky, které směřují k tomu, aby se zlepšila splavnost Labe na českém území". To byly některé z hlavních důvodů, které vedly vládu k rozhodnutí lokality nezařadit. Nyní je podle něj na ministerstvu životního prostředí, aby Evropské komisi tyto argumenty zprostředkovalo
Sobotka dodal, že v minulých letech a desetiletích byly vynaloženy "podstatné veřejné prostředky, které směřují k tomu, aby se zlepšila splavnost Labe na českém území". To byly některé z hlavních důvodů, které vedly vládu k rozhodnutí lokality nezařadit. Nyní je podle něj na ministerstvu životního prostředí, aby Evropské komisi tyto argumenty zprostředkovalo
Zájmem České republiky je udržení splavnosti Labe, které je důležitou alternativou dopravy. Po zasedání vlády to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Uvedl to v souvislosti s informací, že Evropská komise rozhodla o zahájení řízení s ČR pro porušení evropského práva. Důvodem je, že vláda nezařadila na seznam evropsky chráněných území lokality údolí Labe u Hřenska a Louky u Přelouče, což Brusel několik let po ČR požaduje. Ministr životního prostředí Richard Brabec dnes o postoji komise informoval vládu.
 

Brabec předloží vládě do konce března návrh možných řešení tohoto infringementu směrem k EK. "Postupem, který schválí vláda, pak MŽP zvolí ve vyjádření pro EK," řekla ČTK mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

Proti zařazení obou oblastí mezi chráněná území stojí právě dopravní zájmy. Pod Děčínem se již více než 20 let plánuje stavba jezu a u Přelouče má vzniknout umělé koryto, aby zlepšilo splavnost řeky velkými loděmi.

"Naším zájmem je i hospodářské využití údolí Labe, naším zájmem je udržení splavnosti Labe. Vnímáme Labe jako důležitou alternativu dopravy v této oblasti," řekl dnes Sobotka. Dodal, že v minulých letech a desetiletích byly vynaloženy "podstatné veřejné prostředky, které směřují k tomu, aby se zlepšila splavnost Labe na českém území". To byly některé z hlavních důvodů, které vedly vládu k rozhodnutí lokality nezařadit. Nyní je podle Sobotky na ministerstvu životního prostředí, aby Evropské komisi tyto argumenty zprostředkovalo.

"Ministr životního prostředí (Richard Brabec) o tom stanovisku EK informoval. Nicméně si myslím, že má jasný mandát od vlády. Myslím, že jsme mu ho dali koneckonců, i když jsme schválili to rozhodnutí, aby vysvětlil EK důvody, které k tomu českou vládu vedly. Myslím, že ty důvody jsou silné," uvedl premiér.

Řízení pro porušení evropského práva je první fází několikastupňového procesu. Pokud by stát vůbec nesplnil evropské požadavky, mohlo by to vést až k evropskému soudu. V krajním případě by mohl dostat i peněžité sankce a zastavit by se mohly evropské dotace na některé projekty.

Národní seznam vznikl v roce 2005, doplňoval se dvakrát. Naposledy ho Brusel přehodnocoval před čtyřmi lety. Už tehdy EK trvala na zařazení sedmi evropsky významných specifických území, kde se vyskytují chránění živočichové a rostliny, mezi nimi i Labské údolí, které mělo být chráněno od státní hranice po soutok řeky s Ohří u Litoměřic.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist