https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/socialni-demokrate-navrhuji-uzakonit-snizeni-emisi-o-50-do-roku-2050
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sociální demokraté navrhují uzákonit snížení emisí o 50 % do roku 2050

18.6.2007 22:36 | PRAHA (EkoList)
Petr Petržílek u příležitosti křtu své knihy zveřejnil záměr svých kolegů z ČSSD předložit sněmovně návrh zákona, který by nařizoval do roku 2050 snížení emisí CO2 o 50 % oproti roku 2000. Zákon je inspirován Velkou Británií, kde by na základě legislativního ukotvení mělo dojít ke snížení emisí o 60 %.
 

Robin Böhnisch (ČSSD) a Vojtěch Kotecký (Hnutí DUHA)
Robin Böhnisch (ČSSD) a Vojtěch Kotecký (Hnutí DUHA).
Foto: Martin Mach/EkoList

Podle jednoho z předkladatelů návrhu, Robina Böhnische (ČSSD), nedávný summit G8 ukázal, že na nejvyšší mezinárodní úrovni dochází v otázce ekologie ke změnám. „Představitelé G8 dospěli k tomu, že v této oblasti budou jednat 'vážně, urychleně a účinně'. To sice aktivisty neuspokojí, já jsem ale jako politik spokojen, protože dosavadní chladný postoj George Bushe se změnil,“ řekl Robin Böhnisch. Navrhovaný zákon je podle Böhnische jen první krok. „Je důležité, aby průmysl dokázal udělat ten druhý krok, kterým jsou inovace a vývoj. K tomu může přispět třeba kniha Petra Petržílka.“ (O této knize více viz zpráva Petržílek představil ekologickou příručku pro podnikatele a zkritizoval knihu Václava Klause z 18.6.2006.).

Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA vnímá aktivitu sociálních demokratů pozitivně. „Sociální demokraté dělají důležitý krok dopředu – zákon přinese průmyslu dlouhodobou jistotu, že se mu vyplatí investovat do vývoje a inovací,“ dodal. Podle Koteckého má britská předloha zákona širokou podporu jak politiků, tak aktivistů. „Budeme se snažit najít podporu mezi všemi politickými stranami. Je totiž potřeba široká politická shoda, protože jde vlastně o ekonomickou reformu,“ míní Kotecký. Návrh tak, jak je, však nevnímá jako úplný. „V zákoně by se měly objevit konkrétní postupné kroky snižování limitů. Musí zde být uzákoněny i kontrolní a sankční mechanismy, aby nešlo jen o prázdné politické prohlášení,“ říká Vojtěch Kotecký a dodává, že návrh sociální demokratů je velmi dobrým základem pro další práci.

Zákon, který by v podstatě doplnil současný zákon o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů (zákon č. 695/2004, resp. 212/2006) o větu, že Česká republika sníží do roku 2050 svoji produkci emisí skleníkových plynů o 50 % proti stavu roku 2000, předkládají poslanci za ČSSD Robin Böhnisch, Lubomír Zaorálek, Michal Hašek a Petr Wolf. Stanoveného cíle se má dosáhnout tak, že celkové množství povolenek vydaných na dané obchodovací období bude v každém následujícím návrhu národního alokačního plánu oproti předchozímu sníženo. V návrhu zákona je i přímo stanoveno, že návrh národního alokačního plánu, který by nebyl nižší než předchozí, nemůže vláda schválit.


reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist