https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sopka-na-islandu-druhy-den-chrli-lavu-a-kour
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sopka na Islandu druhý den chrlí lávu a kouř

30.5.2024 12:36 | REYKJAVÍK (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Sopka na Islandu chrlí druhým dnem kouř a lávu. Odborníci ale předpokládají, že vítr odnáší jedovaté plyny pryč od hlavního města Reykjavíku, napsala agentura Reuters. Zatím nejsou hlášena žádná zranění a největší islandské letiště v Keflavíku funguje bez omezení.
 
Erupce v puklinovém vulkanickém systému na poloostrově Reykjanes je už pátá od loňského prosince. Předchozí erupce na tomto poloostrově skončila po téměř osmi týdnech chrlení roztavené horniny.

Ohnivá podívaná připomněla výzvy, kterým čelí země se 400 000 obyvateli. Vědci varují, že erupce na poloostrově Reykjanes by se mohly neustále opakovat po desetiletí, ba dokonce staletí.

Nynější erupce, která začala ve středu, je na poloostrově, na němž žije kolem 30 000 lidí, celkově osmá od roku 2021, kdy se znovu aktivovaly geologické systémy dřímající předchozích zhruba 800 let, píše Reuters.

Předchozí erupce na Reykjanesu narušily místní systémy vytápění, uzavřely důležité silnice a zničily několik domů v evakuovaném rybářském městečku Grindavík, do něhož se od té doby vrátila jen malá část obyvatel.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist