https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-chce-psychiatricka-posudek-obzalovaneho-ze-zalozeni-pozaru-v-c.svycarsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud chce psychiatrický posudek obžalovaného ze založení požáru v Českém Švýcarsku Aktualizováno

17.5.2024 11:13 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Krajský soud v Ústí nad Labem dnes opět odročil hlavní líčení s Jiřím Lobotkou, který je obžalován ze založení požáru v Národním parku České Švýcarsko. Stále není jasné, zda hlavní líčení chápe. Soud si proto vyžádá znalecké psychiatrické posouzení. Jednání bude pokračovat 27. května. Obžalovaný ve čtvrtek přiznal založení menších požárů na Děčínsku, způsobení největšího požáru v historii ČR odmítá. Soudce Roman Felzmann zatím o jeho přiznání viny v případě jiných požárů nerozhodl, protože obžalovaný působí zmateně. Za obecné ohrožení a poškození cizí věci mu hrozí až 15 let vězení.
 
Soudce si po pondělním jednání vyžádal lékařskou zprávu vězeňské služby k Lobotkově stavu. Zejména měla posoudit, zda je schopen chápat trestní řízení a podstatu přiznání viny. Ze zprávy podle Felzmanna vyplynulo, že obžalovaný bere medikaci v maximálních dávkách. Podle lékařů zřejmě nejde o stabilizované psychické onemocnění. Lékaři se proto nedokázali vyjádřit k tomu, jak široce je Lobotka schopný soudní proces vnímat. Na vyšetření nebyl, lékaři čerpali z dokumentace, kterou měli k dispozici. "Tato zpráva neřeší otázku, pro kterou byla vyžadována," uvedl Felzmann s tím, že situace je stejná jako ve čtvrtek. Podle něj není možné v procesu pokračovat, dokud nebude otázka vyjasněná.

Způsobení požáru v Českém Švýcarsku Lobotka opakovaně odmítal už v minulosti. Podle obžaloby údajně způsobil ještě několik menších požárů, například loňský požár rozhledny na Vlčí hoře ve Šluknovském výběžku či posedů. Jeho obhájce Vít Pavko v pondělí uvedl, že jeho klient, který je téměř rok ve vazbě, nemusí být zcela v pořádku.

Žalobce muže viní z toho, že v období dlouhotrvajícího sucha, velmi vysokých teplot a přes opakované výstrahy meteorologů před nebezpečím požárů v noci na 24. července 2022 v Hřensku v lokalitě Malinový důl rozdělal oheň. Pomohl si k tomu přineseným lihem, zapalovačem a klestím, stojí v obžalobě.

Vzniklý požár se rozšířil nejméně na 1100 hektarů. Podle státního zastupitelství plameny zničily asi 11 staveb zejména v osadě Mezná. Kvůli požáru se evakuovalo 532 lidí. Státní zástupce připomněl, že náročný zásah trval 21 dní a způsobil škodu okolo 270 milionů korun, ale nárokovaná škoda je vyšší.

U likvidace požáru se vystřídalo 6000 hasičů, použili 400 kusů techniky. Do boje s požárem byli nasazeni profesionální i dobrovolní hasiči z celé republiky, velké množství techniky včetně vrtulníků s vaky s vodou a letadel, a to i ze zahraničí. U hašení pomáhali policisté, vojáci, záchranáři, samosprávy a dobrovolníci. Šest desítek hasičů utrpělo zranění, někteří skončili v nemocnici. Museli odejít obyvatelé několika obcí, v osadě Mezná shořely tři domy a další plameny poničily.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

17.5.2024 14:32
Najdeme viníka, toho odsoudí, ale nic se nezmění.
Chce to změnit přístup k tomu parku a k turistům v tom parku.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.5.2024 18:01
Někdo hlupák je a někdo se za něho účelově vydává. Mám ale dojem, že hlupáků
rapidně přibývá i mezi vzdělanými lidmi. Ne nadarmo náš profesor tvrdil, že
on z nás moudré lidi neudělá, pokud to příroda nechtěla. Dělil studenty na
moudré, na vzdělání schopné a ty ostatní. Ty prvé nechával přemýšlet, u těch
druhých se spokojil s tím, že se to naučili a těm ostatním doporučil, ať se
dál netrápí učením a jdou raději pracovat. Za nabiflovanou látku dával
maximálně dvojku, ale za správný postup byť s chybným výpočtem jedničku.
Říkal, že někdo vymýšlí postupy a druhý, co to neumí , to bude počítat.
Považoval logiku za dar přírody, ale nesnášel, když ten dar někdo neuměl
a nebo nechtěl zužitkovat.
Jak to souvisí se žhářem? Někdo tu národu tvrdí, že požár je pro NP
dobrodiní a učenlivý bývalý ochranář vykoná to, co jiný vymyslel. Na
lavici obžalovaných s nim mají sedět ti, co to propagují, banalizují
a ti, co ohni ponechali tak výdatnou potravu v podobě tisíců souší.
Možná ho znalci z oboru psychiatrie označí za pouhého vykonavatele
cizích nápadů, který slepě splnil to, co si ti chytřejší pouze přáli.
Oni vymysleli postup, který on vypočítal( splnil úkol) a oni se dnes
tetelí radostí nad možností sledovat jejich pokus v praxi. On skončí
za mřížemi buď kriminálu a nebo blázince a oni dosáhli toho, na co
sami neměli odvahu a co by jim společnost nedovolila. Není jak někoho
navádět k činu a pak s ním nesedět na lavici obviněných.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist