https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-na-madagaskaru-potvrdil-vysoke-tresty-pro-paseraky-zelv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud na Madagaskaru potvrdil vysoké tresty pro pašeráky želv

24.5.2019 00:27 | ANTANANARIVO (ČTK)
Želvy jsou vyhledávanou pochoutkou místních obyvatel i na asijských trzích, jejich odchyt je však zakázán. Právě kvůli vysoké ceně, kterou jsou za zvířata ochotni zaplatit asijští zákazníci, je ve velkých počtech loví pytláci. / Ilustrační foto
Želvy jsou vyhledávanou pochoutkou místních obyvatel i na asijských trzích, jejich odchyt je však zakázán. Právě kvůli vysoké ceně, kterou jsou za zvířata ochotni zaplatit asijští zákazníci, je ve velkých počtech loví pytláci. / Ilustrační foto
Madagaskarský soud potvrdil výjimečně vysoké tresty pro tři osoby obžalované z nezákonného obchodování se vzácnými želvami paprsčitými. Podle agentury AFP byli pašeráci odsouzeni k šesti letům vězení nepodmíněně a k pokutám v celkové výši 29.900 eur (téměř 772.000 korun).
 

Policie trojici zatkla loni v dubnu ve městě Betsinjaka na jihozápadě ostrova poté, co v jejím domě našla 10.072 vzácných želv. Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) jde o zatím rekordní nález.

Želvy jsou vyhledávanou pochoutkou místních obyvatel i na asijských trzích, jejich odchyt je však zakázán. Právě kvůli vysoké ceně, kterou jsou za zvířata ochotni zaplatit asijští zákazníci, je ve velkých počtech loví pytláci. Podle WWF jsou přitom želvy na ostrově na pokraji vyhynutí.

Pašeráci plení přírodu na Madagaskaru také kvůli obchodu se vzácným dřevem či s lemury. Podle AFP policie málokdy tuto kriminalitu stíhá a pachatelé se jen vzácně dostanou před soud.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist