https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-potvrdil-aktivistovi-pokutu-za-vniknuti-do-prostoru-dolu-bilina
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud potvrdil aktivistovi pokutu za vniknutí do prostoru dolu Bílina

3.11.2022 00:51 (ČTK)
Kolesové rypadlo a bagr na lomu Bílina
Kolesové rypadlo a bagr na lomu Bílina
Foto | MAKY.OREL / Wikimedia Commons
Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost jednoho z aktivistů, kteří v roce 2018 při Klimakempu pronikli do hnědouhelného dolu Bílina na Mostecku. Báňský úřad mu za přestupek podle horního zákona uložil pokutu 8000 korun. Muž uplatnil řadu námitek, například poukazoval na to, že akce nezpůsobila škodu ani nikoho neohrozila a že měla upozornit na veřejně prospěšné cíle.
 

"Společenskou nebezpečnost protiprávního jednání nemůže eliminovat ani politická pohnutka," reagoval NSS v rozsudku, který je dočasně zpřístupněný na úřední desce.

"I v době nečinnosti těžebních zařízení pak hrozí újma na životě a zdraví jak osobám, které do dobývacího prostoru vniknou neoprávněně, tak i příslušníkům bezpečnostních sborů či pracovníkům dolu, kteří musí vzniklý incident řešit," pokračuje rozhodnutí.

Muž neuspěl ani s poukazem na to, že už jej za přestupky při Klimakempu pokutoval litvínovský městský úřad. Podle NSS však šlo o různé prohřešky. Zatímco přestupku podle horního zákona se muž dopustil tím, že vnikl neoprávněně do prostoru důlního díla, další přestupky spáchal, když neuposlechl pokyny či výzvy policie.

Pokutu 8000 korun mužovi vyměřil obvodní báňský úřad pro Ústecký kraj. Později sankci potvrdil Český báňský úřad v Praze a muž neuspěl ani se žalobou ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem.

Proti těžbě uhlí protestovalo v létě 2018 několik stovek aktivistů z různých evropských zemí - účastníků akce Klimakemp v Louce u Litvínova. Menší část jich pronikla do prostoru dolu Bílina a k rypadlu. Po většinu dne byla těžba zastavená.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

3.11.2022 12:14
NSS rulezz ... ne úplně vždy, ale většinou ano.

Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.11.2022 20:33
Ekoteroristi jsou mor:
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-u-prejete-cyklistky-v-berline-konstatovali-mozkovou-smrt-pomoc-zdrzela-zacpa-kvuli-klimatickemu-protestu-40413535#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
RP

Radim Polášek

4.11.2022 09:40
Lidé, jejichž cílem je lidské společnosti jenom škodit a taky jí škodí a nic nepřinášejí, tak ať platí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist