https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-v-berline-poslal-klimatickou-aktivistku-na-osm-mesicu-do-vezeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud v Berlíně poslal klimatickou aktivistku na osm měsíců do vězení

21.9.2023 19:30 | BERLÍN (ČTK)
Skupina Letzte Generation se snaží německou vládu i veřejnost přinutit k rychlému skoncování s používáním aut se spalovacími motory a k lepší ochraně ovzduší. Aktivisté často dopravu ve městech blokují tak, že se na vozovce posadí nebo se k ní přilepí.
Skupina Letzte Generation se snaží německou vládu i veřejnost přinutit k rychlému skoncování s používáním aut se spalovacími motory a k lepší ochraně ovzduší. Aktivisté často dopravu ve městech blokují tak, že se na vozovce posadí nebo se k ní přilepí.
Na osm měsíců do vězení dnes soud v Berlíně poslal aktivistku ze skupiny Letzte Generation, která při demonstracích proti nedůsledné ochraně klimatu především blokuje dopravu. Podle skupiny jde o zatím nejpřísnější trest, který někdo z protestujících dostal.
 

Žena z Kolína nad Rýnem během procesu vypověděla, že hodlá v protestech pokračovat, a proto se ji soud rozhodl nepotrestat jenom podmíněným trestem. Žena se podle soudu během pouličních blokád v Berlíně loni v říjnu dopustila trestného činu nátlaku a kladla odpor policistům. Státní zastupitelství pro ni žádalo pokutu 1350 eur (přes 33 000 korun).

Skupina Letzte Generation se snaží německou vládu i veřejnost přinutit k rychlému skoncování s používáním aut se spalovacími motory a k lepší ochraně ovzduší. Aktivisté často dopravu ve městech blokují tak, že se na vozovce posadí nebo se k ní přilepí. Dnes na několika desítkách míst v Berlíně uspořádali nový typ protestu, během kterého kráčeli před auty. Donutili tak motoristy jet krokem, píše agentura DPA.

Zatím není jasné, zda Letzte Generation plánuje nějaké protestní akce i na nadcházející neděli, kdy se koná Berlínský maraton. Policie do ulic hodlá poslat asi 650 příslušníků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

21.9.2023 19:49
Tohle by měl být mustr i pro "odměňování" ekokreténů u nás.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.9.2023 12:17 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
1*
Odpovědět
Hu

Hunter

22.9.2023 08:17
Jenom 8 měsíců?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.9.2023 12:17 Reaguje na Hunter
A bez nucenejch prací !
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist