https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-v-liberci-se-zacal-zabyvat-kauzou-nelegalniho-zabijeni-tygru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud v Liberci se začal zabývat kauzou nelegálního zabíjení tygrů

13.4.2021 12:05 | LIBEREC (ČTK)
Za neoprávněné nakládání s chráněnými zvířaty soud v České Lípě před dvěma lety nepravomocně uložil preparátorovi Hrozínkovi tři roky vězení, Berousek byl potrestán dvouletým podmíněným trestem se zkušební dobou na čtyři roky a peněžitým trestem 338.000 korun. Odběratel produktů z tygřích těl, Vietnamec Xuan Vu Le, byl potrestán dvouletou podmínkou s čtyřletým odkladem. V jeho případě je rozhodnutí soudu pravomocné.
Za neoprávněné nakládání s chráněnými zvířaty soud v České Lípě před dvěma lety nepravomocně uložil preparátorovi Hrozínkovi tři roky vězení, Berousek byl potrestán dvouletým podmíněným trestem se zkušební dobou na čtyři roky a peněžitým trestem 338.000 korun. Odběratel produktů z tygřích těl, Vietnamec Xuan Vu Le, byl potrestán dvouletou podmínkou s čtyřletým odkladem. V jeho případě je rozhodnutí soudu pravomocné.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Celní správa
Odvolací soud v Liberci se začal zabývat kauzou nelegálního zabíjení tygrů a obchodu s částmi jejich těl. Nevyhověl novému obhájci obžalovaného Miloše Hrozínka, jenž žádal i odročení, aby se mohl seznámit se spisem. V kauze se posuzují tři úhyny tygrů z chovu provozovatele zooparků u Prahy a Doks na Českolipsku Ludvíka Berouska, který je také obžalován. Hrozínek i Berousek vinu odmítají a požadují zrušení trestu, který jim uložil okresní soud.
 

Kauzou se odvolací soud chtěl začít zabývat už před rokem v březnu, kvůli Hrozínkovi se ale musela od té doby zrušit všechna předchozí nařízená jednání. Jako důvody udával Hrozínek svůj zdravotní stav i podjatost soudu. Dnešní líčení chtěl odročit hlavně kvůli změně obhájce. Nového má od pondělí a ten se nestačil seznámit se spisem. Nový obhájce v dokumentu zaslaném soudu uvedl, že jeho předchůdce skončil v důsledku zhoršení zdravotního stavu. Předchozí obhájce soudu ale nic takového nepotvrdil. Zaslal jen informaci, že mu Hrozínek vypověděl smlouvu bez udání důvodu.

Soud tak žádosti o odročení nevyhověl. Soudce Lukáš Korpas to mimo jiné zdůvodnil tím, že skutečnosti tvrzené novým obhájcem nebylo možné ověřit. Navíc pro předchozí obhájce platila povinnost zajistit obhajobu i 15 dnů po vypovězení smlouvy a tato lhůta dosud neuplynula.

Za neoprávněné nakládání s chráněnými zvířaty soud v České Lípě před dvěma lety nepravomocně uložil preparátorovi Hrozínkovi tři roky vězení, Berousek byl potrestán dvouletým podmíněným trestem se zkušební dobou na čtyři roky a peněžitým trestem 338 000 korun. Odběratel produktů z tygřích těl, Vietnamec Xuan Vu Le, byl potrestán dvouletou podmínkou s čtyřletým odkladem. V jeho případě je rozhodnutí soudu pravomocné. Proti verdiktu se odvolal státní zástupce i Hrozínek a Berousek. Obhajoba žádala u okresního soudu zproštění, případně posouzení případu v přestupkovém řízení. Státní zástupce chce přísnější trest pro Hrozínka.

V případu jde o tři úhyny tygrů z Berouskova chovu v roce 2018. Podle pitvy jeden uhynul na následky střelného poranění. Jeden projektil nalezl veterinář v krční páteři a druhý pod lopatkou. Berousek se u okresního soudu ke střelbě nevyjádřil, uvedl jen, že tento samec byl agresivní a zabil předtím jiné samice.

Berousek mrtvé tygry předával preparátorovi, od něhož části tygřích těl odebíral Xuan Vu Le. Podle policie preparátor tygří těla zpracovával spolu s Vietnamcem na masox nebo tygří víno, které jsou ve vietnamské komunitě žádané. Xuan Vu Le je prodával i v pražské tržnici Sapa.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist