https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-zprostil-exreditele-lesu-cr-szorada-obzaloby-z-poruseni-konkurencni-dolozky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud zprostil exředitele Lesů ČR Szóráda obžaloby z porušení konkurenční doložky

29.4.2022 00:52 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR
Okresní soud v Hradci Králové nepravomocně zprostil bývalého generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky (LČR) Daniela Szóráda obžaloby z podvodu. Podle státního zástupce Szórád po odvolání z funkce v roce 2018 nedodržel konkurenční doložku a začal pracovat pro lesnickou společnost LST z Trhanova na Domažlicku dřív, než směl. Szórád vinu odmítá.
 

Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce Adam Borgula se proti rozsudku na místě odvolal. Pro Szóráda v závěrečné řeči navrhoval podmíněný tříletý trest vězení a peněžitý trest ve výši jednoho milionu korun.

Szórád po vynesení verdiktu uvedl, že výsledek předpokládal, protože se žádného trestného činu nedopustil. "Od začátku jsem si jistý tím, že jsem nikoho úmyslně neuvedl v omyl, a tím pádem se nedopustil zločinu. Pozitivní to je pro mě v tom, že po několika letech záležitost směřuje ke konci," řekl ČTK Szórád.

Základem pro rozhodnutí soudu bylo podle soudkyně Heleny Hulákové posouzení otázky výdělku. Konkurenční položka podle soudu říká, že se dotyčný musí zdržet výdělečné činnosti. "Nebyly předloženy důkazy, že by obžalovaný za své jednání dostal nebo získal jakékoliv odměny a že by měl na 100 procent do společnosti LST nastoupit," uvedla soudkyně.

Podle soudu nebylo bez pochyb prokázáno, že Szórádova činnost v době trvání konkurenční doložky byla podložena jakýmkoliv vztahem či dohodou o provedení práce. "Žalovaný skutek není trestným činem," uvedla soudkyně.

Soud podle Borgulova mínění uzavřel skutková zjištění jako nesporná s jedinou výjimkou výdělečnosti. "Tady se s nalézacím sousedem neshodnu, (podle mě) to není úzce výdělečná činnost, jak ji specifikuje judikatura práva sociálního zabezpečení," řekl ČTK Borgula. Výdělečnost se kromě Szóráda podle něj týkala i společnosti LST.

Podle obžaloby se Szórád pro LST v době konkurenční doložky podílel na řešení personálních záležitostí, jednáních o odbytu dřeva či přípravě lesnických zakázek. Jako důkazy obžaloba předložila odposlechy či SMS komunikaci. Szórád své jednání doložené těmito důkazy nepopřel. Odmítl, že by pobíral jakoukoliv odměnu a to, že by Lesům ČR způsobil jakoukoli škodu či újmu. Vše podle něj bylo součástí přípravy na jeho budoucí zaměstnání.

Po odvolání z funkce v květnu 2018 běžela Szórádovi dvouměsíční výpovědní lhůta a následně začalo půlroční období konkurenční doložky trvající do 31. ledna 2019. Szórád za tu dobu dostal vyplaceno 2,55 milionu korun, což je podle obžaloby i výše způsobené škody. Relativně vysoká výše konkurenční doložky byla podle Szóráda dána tím, že se do ní promítly i odměny za roky 2015 až 2017, které mu ministerstvo zemědělství přiznalo krátce před odvoláním z funkce.

Szórád po dobu konkurenční doložky každý měsíc státnímu podniku podával čestné prohlášení, na jehož základě mu byly peníze postupně vypláceny. Od 1. února nastoupil k LST jako ředitel divize Morava.

V čele Lesů ČR, které spravují téměř polovinu lesů v Česku, byl Szórád od dubna 2014 do května 2018, kdy ho odvolal ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (za ANO). Szórád podle Milka zanedbal opatření proti šíření kůrovce. Szórád pochybení odmítl, podnik podle něj dělal pro zvládnutí kůrovcové kalamity maximum.

V nedávném výběrovém řízení na místo generálního ředitele Lesů ČR po odvolaném Josefu Vojáčkovi byl Szórád jedním z kandidátů. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v řízení ale nikoho nevybral a na konci února oznámil, že se řízení bude opakovat. K možné účasti v novém výběrovém řízení Szórád uvedl, že není rozhodnutý a nemůže nic vyloučit.

Státní zástupce loni na jaře zastavil jiné stíhání Szóráda, a to kvůli porušení povinnosti při správě cizího majetku. Podle kriminalistů poškodil státní podnik tím, že nabídl těžařským firmám předčasné ukončení kontraktů dohodou kvůli kůrovcové kalamitě. Podle Nejvyššího státního zastupitelství ale pro to policisté nemají dostatek důkazů. I v této věci Szórád jakékoliv pochybení odmítal.


reklama

 
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.4.2022 07:09
Post generálního ředitele LČR je rizikovým místem, s každou změnou vládní garnitury začíná hon na čarodějnice.
Kauza Szórád pak jako ukázkový případ, je něco shnilého ve státě dánském.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.4.2022 08:34 Reaguje na Miroslav Vinkler
Demokracie je "dokonalá" v tom, že za jedné vlády vás "nezávislý"
soud odsoudí a za vlády bývalé opozice osvobodí. Ono i na opoziční
politiky se vždy něco najde, aby neohrozili moc vládnoucích stran
a nezávislé orgány už vyřazení konkurence zajistí. Nezávislost je
pouhá chiméra a samotná spravedlnost utopií. Takže přečkat vládu
jedněch a je na jedno, nebo více volebních období vyhráno. Nezbývá
než rozhodnutí respektovat, protože zpochybnění je trestné taky.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.4.2022 12:32 Reaguje na Břetislav Machaček
Nic ve zlém, ale že vás soud prvního stupně uzná vinným, a soud druhého stupně se s tím neztotožní ... a naopak (a to už vůbec nemluvím o mimořádných opravných prostředcích ... NS+ÚS) ... je v případě vícestupňové soudní soustavy tak nějak normální. Od toho ta vícestupňovost existuje.

A ač ideální není nic, a nebude, tak z oněch tří pilířů státní moc je ta soudní na tom furt jednoznačně nejlíp. Ok, ta laťka není moc vysoko:-), ale přesto.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.4.2022 12:27 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pokud je někde něco shnilého, tak na SZ, resp. u Borguly. Ten měl možnost to trestní stíhání zastavit, tak jako to udělalo NSZ v tom druhém uváděném případě.

Prostě pravomoc SZ je ohromná, odpovědnost nulová ... stačí si vzpomenout na kauzu Parkanové. Ne že by na té obraně nebyla úplně marná, ale co se na ní pak snažili hodit bylo neskutečné a chudák babka si prožila osm(?) let pekla. A příslušný SZ? Pohoda, jazz, jedeme dál ...
Odpovědět
kk

karel krasensky

29.4.2022 18:55 Reaguje na Svatá Prostoto
Ještě připomenu Vitaskovou.
Odpovědět
kk

karel krasensky

29.4.2022 18:53 Reaguje na Miroslav Vinkler
Přesně.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist