https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soukromi-lesnici-podporuji-navrh-zakona-o-myslivosti-se-snizenim-vymery-honiteb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soukromí lesníci podporují návrh zákona o myslivosti se snížením výměry honiteb

23.2.2024 18:00 | PELHŘIMOV (ČTK)
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Soukromí vlastníci lesů podporují ministerský návrh zákona o myslivosti se snížením minimální výměry honiteb z 500 na 250 hektarů. Podle lesníků to umožní redukovat stavy zvěře a tím i škody, které působí v lesích. Podporují také připravenou novelu zákona o lesích. Oba zákony spolu souvisejí a bez jednoho nebude dobře fungovat druhý, uvedl předseda Komory soukromých lesů Richard Podstatzký.
 

Komora je kolektivním členem Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL). Valná hromada komory, která se konala ve čtvrtek ve Křtinách na Blanensku, ve svém usnesení žádá vládu, aby návrh ministerstva zemědělství k novelizaci zákona o myslivosti akceptovala. Podle komory návrh přináší pozitivní změny a většinově odpovídá dlouhodobému postoji SVOL.

"Klade důraz na ochranu lesů a na práva vlastníků honebních pozemků, zachovává tradice v myslivosti a nabízí způsob prevence a řešení škod na lesních i zemědělských porostech," uvedl k novele Podstatzký v tiskové zprávě.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) minulý měsíc uvedl, že by chtěl, aby Sněmovna ve třetím čtení projednala novelu zákona o myslivosti v září. Výhrady má mimo jiné Českomoravská myslivecká jednota, která kritizuje právě chystané snížení minimální výměry honiteb.

Soukromí vlastníci lesů před rokem navrhovali, aby sdružení SVOL prosazovalo snížení výměry honiteb až na 115 hektarů. Na dubnové celostátní konferenci SVOL ve Stříteži na Jihlavsku se její účastníci nakonec přiklonili k tomu, aby sdružení žádalo snížení minimální výměry na 250 hektarů.

Novela lesního zákona, která má platit od příštího roku, podle Výborného zjednoduší povinnosti vlastníků lesů a spíše než na regulaci bude klást důraz na jejich motivaci. Novela zároveň reaguje na úpravy ve vlastnictví lesů a současnou klimatickou změnu, řekl ministr novinářům minulý týden.

Při projednávání novely lesního zákona se sdružení SVOL spojilo s dalšími organizacemi, většinu změn prosazovaných touto platformou se podle komory soukromých lesů do návrhu zákona podařilo prosadit.

SVOL má zhruba 720 přímých členů. Obhospodařují 550.000 hektarů lesa, což je 21 procent výměry všech lesů v České republice. Komora soukromých lesů má 217 členů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

23.2.2024 18:24
Nevím jak mám věřit někomu že bude dobře hospodařit se zvěří, když katastrofálně selhal s lesním hospodařením a nechal si stromy sežrat broukem.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.2.2024 08:00 Reaguje na Michal Ukropec
bych řekl, že je to jen část věci. Vysoké stavy Líkožrouta smrkového je problém, ale ne jediný.
Druhý je smrkové monokultury.
Třetí, stejnoleté výsadby smrků po těžbě, kdy se celé plantáže uměle vysazovali.
čtvrté, že skutečně byly podmínky pro rozvoj Líkožrouta dlouhá sucha.
Co je na tom mnohem horší, že smrk nahradí dalším smrkem.
To, že pod 700 m.n.m nemá smrk co dělat nechápou nebo chápat nechtějí.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

25.2.2024 10:09 Reaguje na Jaroslav Řezáč
1*.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

23.2.2024 18:29
A to je dobře nebo špatně? Ďábel se skrývá vždy v detailu... Já bych nechal výměru na 500ha, hot by někteří agilní jednotlivci museli zůstat v honebních společenstvech...
Ach to ego některých neuznaných lidí.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

23.2.2024 19:13
Nepotrvá dlouho a nějaký genius navrhne 57,5 ha. A tímto okamžikem bude nastolena přírodní rovnováha.
Jinak souhlas s JV, je to o neschopnosti začlenit lego do kolektivu.
Odpovědět
DA

DAG

23.2.2024 19:57 Reaguje na Karel Zvářal
Je to tak s výškou odlovu to nemá nic společného. Stejně jako povolenky pro majitele. Je to jen lobby některých obskurních organizací. Bohužel ministerstvo zemědělství jim to žere.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.2.2024 08:10 Reaguje na Karel Zvářal
buď se k optimálnímu výsledku dopídíme lidovým tvořením za desítky let a nebo se podíváme, jak to funguje jinde.
Novelizace zákunů, které jsou v platnosti desítky let jsou potřeba. Je otázka jen jakou obklikou půjdeme, protože vytvořit něco na první dobrou se v ČR neností. Na to je tu moc ješitných a egoistických.
Odpovědět

David Šanc

23.2.2024 23:11
..a já zase jako soukromý vlastník lesního pozemku, vůbec nesouhlasím s názorem soukromých lesníků.

Nesouhlasím s návrhem na snížení výměry honiteb, neboť je v rozporu s potřebami a etologií zvěře, a ku snížení škod zvěří nepovede. Nesouhlasím ani s názory amatéra v oboru, teologa a historika pana ministra Výborného, jenž přijel do funkce na slupce od banánu, a je jen loutkou opakující doporučené floskule a názorově je ovládaný aparátem svých poradců a našeptávačů.(..návrh na uvolnění spásání lesa dobytkem, versus tlak na vystřílení zvěře z důvodu spásání a poškozování lesa, je opravdu tou pomyslnou rozinkou na dortu).
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

24.2.2024 07:32 Reaguje na David Šanc
Jak jistě víte, Každý les je jiný a pokud je každý kousek obhospodařován jinak, podporuje to biodiverzitu. Na velikost honitby nemám vyhraněný názor. Možná optimum je 1000ha.
Nicméně ne příliš intenzivní pastva v některých typech lesa může být užitečná. nelze předpokládat, že bude pást majitel hospodářského lesa , ale může to být vhodná údržba části starých nízkých pařezáků v NP nebo CHKO.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.2.2024 08:06 Reaguje na Slavomil Vinkler
že by právě proto byly do ptačích rezervacích převáženi koně a kopytníci?
Odpovědět
JL

Josef Linhart

23.2.2024 23:12
Tak to nejsou lesníci,ale magoři.Amen.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.2.2024 10:45
Prostě návrat do doby 1.republiky, kde se v den ukončení hájení střílelo
jako u Verdunu a do týdne bylo v soukromých honitbách mrtvo. Nebýt v té
době u nás velcí vlastníci jako hrabě Larisch a Rotschildové , tak se ani
neměla zvěř z čeho obnovit. Kopírujeme koho? Ty, kam jsme vyváželi kdysi zajíce a bažanty a nebo ty, co se chodí na zvěř koukat do ZOO? Takže místo
ochrany sazenic vybít zvěř soudruzi soukromníci? Je mi z vás šoufl, kam až došla línost některých vlastníků lesů !
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

24.2.2024 11:08 Reaguje na Břetislav Machaček
Zapomínáte na emeritního poradce LČR Ing. Jana Metzla, který prosazoval jak likvidaci zvěře v přírodě tak kateder myslivosti jako zbytečnosti. Zvěř podle něj patří pouze do ZOO, obory nebo dvorek. I Česká televize Ostrava s ním natočila pořád, kde tvrdil, že jeleni se v Jeseníku Karlově nikdy nevyskytovali a objevili se tam až po roce 1945.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.2.2024 07:53
ministr zemědělství by měl hodit "špekem", ať je to aspoň letos.
Odpovědět
Ra

Radek

25.2.2024 15:51
Tohle nejsou lesníci , bo o les ani zvěř ,život v něm jim nejde . Jde jim o návrat před normalizaci a pomstu za to co jim v té době , spíš jejich předkům udělali . Dnes jsme mnohem dál , takže jim to nikdo neschválí .
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist