https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soutez-pro-projekty-na-zvladani-zmen-klimatu-ma-novou-sekci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soutěž pro projekty na zvládání změn klimatu má novou sekci

26.1.2021 16:37 | PRAHA (ČTK)
Zatímco v prvním ročníku soutěžilo 25 projektů, loni jich bylo 78. Pořadatelé čekají nárůst také letos.
Zatímco v prvním ročníku soutěžilo 25 projektů, loni jich bylo 78. Pořadatelé čekají nárůst také letos.
Novou kategorii má letošní ročník soutěže Adapterra Awards o nejlepší počiny pomáhající přizpůsobit města, domy i krajinu změně klimatu. Letos přibude sekce zaměřená na projekty z příhraničí s Rakouskem. Zástupci pořadatelské Nadace Partnerství to oznámili na on-line tiskové konferenci, kterou zároveň zahájili třetí ročník soutěže. Zájemci tak ode dneška mohou přihlásit uskutečněné adaptační počiny.
 

"V letošním ročníku zavádíme další novinku, bude to speciální kategorie nejlepšího adaptačního projektu na hraničním území s Rakouskem," uvedl za nadaci Martin Ander. Podle jeho slov tak budou soutěžit zajímavé počiny z Vysočiny, Jihomoravského a Jihočeského kraje, ale i projekty z Horního a Dolního Rakouska.

Adaptační opatření, na kterém spolupracovaly obě země, bodovalo i v loňském ročníku soutěže. Projekt navrácení Dyje do původních meandrů tehdy ocenila odborná porota v sekci nejlepších opatření ve volné krajině i laici v kategorii o nejsympatičtější počin.

Technologická či přírodě blízká řešení mohou do soutěže přes web přihlásit vlastníci, investoři, projektanti či zhotovitelé. Tipy na příklady dobré praxe může pořadatelům zaslat kdokoliv. Na přihlášení projektů je čas konce března.

Vedle novinkové sekce a kategorie o nejsympatičtější počin a nejlepší projekt ve volné krajině se soutěž zaměřuje na adaptační opatření v zastavěných územích, pracovním i domácím prostředí a ta uskutečněná na území Prahy. Porota i veřejnost posuzují třeba projekty, které pomáhají zadržet vodu v krajině, domy vybudované či upravené tak, aby byly šetrné k životnímu prostředí nebo počiny podporující biodiverzitu nebo ekologické hospodaření.

Veřejnost bude moci hlasovat od 3. srpna. Výsledky pořadatelé tradičně vyhlásí 4. listopadu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist