https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spanelska-vlada-schvalila-opatreni-za-vice-nez-dve-miliardy-eur-na-boj-se-suchem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Španělská vláda schválila opatření za více než dvě miliardy eur na boj se suchem

12.5.2023 01:28 | MADRID (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Španělská vláda schválila opatření za 2,2 miliardy eur (přes 52 miliard korun) na boj proti suchu. Část peněz půjde na úlevy a kompenzace zemědělcům, vláda chce také investovat do nové infrastruktury, například do zařízení na odsolování mořské vody, napsala agentura EFE. Podle opozice však balík opatření vláda schválila jen proto, aby získal přízeň voličů před komunálními volbami, které se uskuteční na konci května.
 

Podle ministryně životního prostředí Teresy Riberové sice Španělsko i v minulosti čelilo suchu, to se ale stává v posledních letech častější a intenzivnější kvůli změnám klimatu. Podle ní je také nutné zlepšit zacházení s vodou a její kvalitu.

Nejvíce peněz, zhruba 1,4 miliardy eur, má jít na zlepšení infrastruktury související s vodou. Vláda chce investovat do zařízení na odsolování mořské vody, oprav vodovodů či posílení recyklace použité vody.

Pravicová opozice kritizovala přijetí balíčku, jehož cílem je podle ní jen získat před komunálními volbami přízeň voličů. Kritiku však vyjádřilo i levicové uskupení Unidas Podemos, které je součástí vlády. Podle něj návrhy, které vypracovali socialisté, nejsou dostatečně odvážné.

Součástí balíku je i přísnější regulace pracovních aktivit ve dnech s varováním před velmi vysokým až extrémním rizikem horka. Některé pracovní činnosti pod širým nebem mají být v nejteplejších hodinách dne zcela zakázány.

Španělsko v letošním hydrologickém roce, který začíná 1. října, zažívá silný pokles množství srážek. Jejich úhrn se meziročně snížil o 27,5 procenta. Přehrady a další vodní nádrže tak jsou před létem naplněné jen z méně než poloviny. V některých regionech je situace horší než jinde, velké sucho panuje například v Katalánsku. Zemědělci se obávají kvůli nedostatku závlahy propadu výnosů, někteří z nich pak kvůli suchu vůbec svá pole neosázeli.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

12.5.2023 06:34
To by si mohli koupit odsolovací zařízení od Izraele, že.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

12.5.2023 12:18 Reaguje na smějící se bestie
To ano. Izrael je ve vodním hospodářství světová jednička. Ale ty ceny!
Odpovědět
ss

smějící se bestie

12.5.2023 15:28 Reaguje na Michal Ukropec
Proti zelenýmu šílenství - pakatel.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.5.2023 15:57 Reaguje na Michal Ukropec
Odsolená voda je tam levnější, než přírodní.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.5.2023 15:57 Reaguje na smějící se bestie
Ale tím pole na půlce Španělska asi nezavlažíš.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist