https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spanelsko-zvazuje-zda-regulovat-helibike-sjizdeni-hor-za-pomoci-vrtulniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Španělsko zvažuje, zda regulovat helibike - sjíždění hor za pomoci vrtulníku

25.1.2024 10:43 (ČTK)
Při helibiku se turisté nechají dopravit na vrchol hory za pomoci vrtulníku a pak ji sjedou ve vysoké rychlosti na kole.
Při helibiku se turisté nechají dopravit na vrchol hory za pomoci vrtulníku a pak ji sjedou ve vysoké rychlosti na kole.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Španělský region Aragonie zvažuje, co udělat s novým druhem zábavy v Pyrenejích. Proti takzvanému helibiku, kdy se turisté nechají dopravit na vrchol hory za pomoci vrtulníku a pak ji sjedou ve vysoké rychlosti na kole, protestují ekologové a část místních obyvatel. Vedení regionu přemýšlí o přísnější regulaci, píše deník El País.
 

Španělský region, pod který spadá část pyrenejského pohoří, si zatím s helibikem neví moc rady. Firma, která lety na vrcholy hor cyklistům nabízí, dostala povolení k podnikání bez dodatečných podmínek a má také platná povolení od úřadů pro civilní letectví. Regionální úřady se jí snažily v roce 2021 udělit pokutu za škody na životním prostředí a uvalit na ni povinnost vypracovat hodnocení dopadů její aktivity na přírodu. Snahy však zamítly soudy, píše místní deník El Heraldo. Region v polovině ledna uznal, že ohledně této aktivity existuje "legislativní prázdno", a samospráva slibuje, že vypracuje nové zákony.

Helibike začala před několika lety nabízet v Pyrenejích jako první firma Altituderides, která je aktivní v oblasti Sobrarbe. Její šéf Pablo Irigoyen se nedomnívá, že by její aktivita představovala nadměrnou zátěž pro životní prostředí. Podle něj ročně služeb firmy využije na 200 cyklistů, kteří by hory podle něj sjížděli i bez pomoci vrtulníku.

Jiného názoru jsou ekologové, kteří považují helibike za málo udržitelnou aktivitu. Podle šéfa jedné z místních ekologických organizací Juana Antonia Gila by měla mít firma povinnost vypracovat studii dopadu své aktivity na životní prostředí, jak se děje například u podniků, u kterých hrozí velké znečištění. K úplnému zákazu pak vyzval regionální zastupitel Jorge Pueyo z levicové strany Sumar, podle kterého je nutné chránit "křehké území vysokých hor". Obdobný zákaz podle něj vydaly i Německo a Francie.

Pro nějakou formu regulace se podle deníku El País vyjádřil i předseda organizace Zona Cero, která sdružuje podnikatele z oblasti Sobrarbe, Rafael Bergua. Podle něj je však nutné tak učinit s rozumem a po rozsáhlé debatě s místními. Bergua se ani neobává, že by nová zábava mohla představovat nepříjemnost pro pěší turisty, kteří sdílí s cyklisty, kteří se řítí z vrcholu hor ve vysoké rychlosti, stezky. "Území je tak rozsáhlé, že jsme nikdy neměli vážné problémy mezi cyklisty a pěšími turisty," řekl deníku šéf sdružení.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.1.2024 07:37
Omezit, neb lidská blbost je věčná a nekonečná. Nedávno na přebytek andreolinu doplatil jeden miliardář, když se při přistání skutáleli z hory. Takových ***ů mi líto vůbec není. Přírodu chrańme, dokud nějakou máme.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist