https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spisovatel-a-prirodovedec-miloslav-nevrly-obdrzel-cenu-ivana-dejmala
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spisovatel a přírodovědec Miloslav Nevrlý obdržel Cenu Ivana Dejmala

31.10.2017 12:24 | PRAHA (Ekolist.cz)
Miloslav Nevrlý je znám nejen jako vynikající přírodovědec, ale také jako vlastivědný badatel a popularizátor přírody a historie Jizerských hor.
Miloslav Nevrlý je znám nejen jako vynikající přírodovědec, ale také jako vlastivědný badatel a popularizátor přírody a historie Jizerských hor.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Tuto sobotu obdržel čtyřiaosmdesátiletý Miloslav Nevrlý cenu Ivana Dejmala a zasadil v Jizerských horách strom. Nevrlý je znám jako přírodovědec, který celoživotním úsilím přispěl k poznání historie Jizerských hor a jejich ochraně. Jeho Kniha o Jizerských horách zcela převrátila vztah veřejnosti k tomuto trochu opomíjenému pohoří. Informuje o tom Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody.
 

„Potěšil mě zájem o předávání ceny a jsem rád, že i přes nepříliš příznivé počasí dorazilo takové množství lidí. Nejvíce si však cením právě účasti samotného letošního laureáta, neboť Miloslav Nevrlý je pro mnohé oprávněně ikonou Jizerských hor. Vážím si jeho celoživotní práce na poli ochrany přírody a za popularizaci Jizerských hor prostřednictvím jeho úchvatných knih,“ řekl Ondřej Petrovský, ředitel nadace.

Miloslav Nevrlý je znám nejen jako vynikající přírodovědec, ale také jako vlastivědný badatel a popularizátor přírody a historie Jizerských hor. Je autorem přelomové publikace Kniha o Jizerských horách, která vyšla od roku 1976 ve čtyřech vydáních v nákladu mnoha desítek tisíc výtisků. Nevrlý ve své knize otevřel pro mnoho vnímavých čtenářů barvitou a dramatickou historii Jizerských hor. Historii, která byla násilně přetržena poválečným odsunem zdejších německých obyvatel a následně prakticky zapomenuta. Kniha a její autor jsou již pro třetí generaci zdrojem hlubokého poznávání Jizerských hor, plným objevných informací o jizerské přírodě a lidech, informací podaných svébytným poetickým jazykem.

Celoživotní práce Miloslava Nevrlého byla zásadním podnětem pro zrození nových jizerskohorských patriotů, zakládání spolků, rozvoj občanské společnosti ve zdejším kraji a prostřednictvím společné historie i ke sbližování současných a bývalých obyvatel pohraničí, dávno před přijetím Česka do sjednocené Evropy. Vztah místních lidí k horám, mnohdy podpořený Miloslavem Nevrlým, jejich aktivní účast na ochraně přírody a krajiny byly tak tím, co pomohlo Jizerským horám překonat zdánlivě bezvýchodné období imisní a kůrovcové katastrofy v jejich lesích na přelomu století. I velkou zásluhou Miloslava Nevrlého tak dnes Jizerské hory stále patří k nejcennějším chráněným územím v českých zemích s unikátní přírodou a jedinečnou kulturní krajinou.

Cenu uděluje každé dva roky Společnost pro krajinu a letos poprvé také společně s Nadací Ivana Dejmala pro ochranu přírody jako čestné vyznamenání oceňující mimořádný pozitivní počin související s krajinou. Samotného aktu předání se účastnilo u Prezidentské chaty v Hraběticích na 50 osob včetně řady ochránců přírody z celé republiky. Mezi nimi nechyběl předseda správní rady nadace a ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny František Pelc, ředitel liberecké pobočky této agentury Jiří Hušek, bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík nebo předseda Společnosti pro krajinu a předseda České komory architektů Ivan Plicka.

Předchozí laureáti:

• 2009 – novinář Čestmír Klos, který byl nominován za své celoživotní dílo v propagaci tématu krajiny a šíření myšlenek zlepšujících věci veřejné.
• 2011 – Vladimír Buřt, místostarosta města Horní Jiřetín a neúnavný odpůrce prolomení limitů těžby v Podkrušnohoří.
• 2013 – Dagmar Kjučuková, místostarostka šumavské obce Zdíkov, vůdčí duch Okrašlovacího spolku Zdíkovska, jenž se kromě péče o Zdíkov a šumavskou přírodu a krajinu věnuje i ochranářským aktivitám.
• 2015 – Martin Říha, architekt a urbanista, který je příkladem korektního, o odbornost se opírajícího profesionála, působícího ve veřejné správě, usilujícího o nalezení řešení, splňujících kritéria udržitelného rozvoje území.

reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist