https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolecne-hlidky-strazcu-krnap-a-policie-pokracuji-i-v-hlavni-turisticke-sezone
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Společné hlídky strážců KRNAP a policie pokračují i v hlavní turistické sezoně

16.6.2023 20:52 (ČTK)
Společné hlídky fungují celoročně, v uplynulých dnech se zaměřily na dodržování povolení vjezdu do KRNAP i na motorkáře a řidiče čtyřkolek ve volném terénu. Ilustrační foto
Společné hlídky fungují celoročně, v uplynulých dnech se zaměřily na dodržování povolení vjezdu do KRNAP i na motorkáře a řidiče čtyřkolek ve volném terénu. Ilustrační foto
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Společné hlídky Policie ČR a strážců Krkonošského národního parku (KRNAP) budou v Krkonoších pokračovat i v letní sezoně. Cílem je předejít porušování pravidel, informovala dnes na webu policie. Krkonoše se potýkají s extrémní návštěvností hlavně na hřebenech hor, což vede k častému porušování návštěvnického řádu národního parku.
 

Společné hlídky fungují celoročně, v uplynulých dnech se zaměřily na dodržování povolení vjezdu do KRNAP i na motorkáře a řidiče čtyřkolek ve volném terénu. "Na čtyřkolkách naši policisté zdolali vzdálenost zhruba 120 km a zkontrolovali asi 20 vozidel. Uložili jednu pokutu, a to v případě, kdy u sebe neměl řidič řidičský průkaz," uvedl ředitel územního odboru Policie ČR Trutnov Pavel Škandera.

Cílem byly vrcholové partie KRNAP v okolí obce Strážné, Hříběcí a Dvorská bouda, Dále pak oblasti Dolního Dvora a Černého Dolu a okolí Tetřevích Bud a Cihlářské boudy.

Společné hlídky policistů a strážců KRNAP jsou podle ředitele správy parku Robina Böhnische dobrým signálem veřejnosti, že území národního parku je pod dohledem. "Aktivně čelíme jednomu z největších problémů, který na území KRNAP máme. Tím jsou právě nelegální vjezdy do chráněného území," uvedl Böhnisch.

Společné hlídky podle mluvčího Správy KRNAP Radka Drahného například v uplynulé zimní sezoně řešily zhruba 120 přestupků, nejčastěji přestupky v dopravě a spojené s neoprávněným vstupem do klidového území. Byly za ně uloženy pokuty ve výši 42 000 korun. Jde o srovnatelný počet případů a vybraných pokut jako v minulých letech, roste ale agresivita a arogance přestupců.

Správa KRNAP to dává souvislosti také s enormní návštěvností Krkonoš. Návštěvnost byla v roce 2022 rekordní. Krkonoše loni zaznamenaly více než 12,1 milionu návštěv, což je o 250 000 více než v dosud rekordním roce 2018. Nedávno zveřejněné údaje jsou za celou oblast Krkonoš včetně území národního parku.

Správci parku čelí extrémní návštěvnosti hor také lokálními omezeními, jako například na Sněžce, kde ochranáři na konci května opět před létem rozmístili ochranné sítě. V exponované letní turistické sezoně mají zábrany zamezit neukázněným návštěvníkům v pohybu mimo vyznačené plochy a ničení přírody. Sněžka patří mezi nejnavštěvovanější turistické cíle nejen v Krkonoších, ale i v Královéhradeckém kraji. Také na Sněžce posiluje národní park na sezonu strážní službu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

17.6.2023 08:41
Hlídky jsou málo - pokuty podle Rakouska, Švýcarska, je potřebné !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

18.6.2023 06:18 Reaguje na smějící se bestie
masivnost turismu jak bylo zmíněno 12 milionů je stejná katastrofa jako jezdit po horách na závodní motorce. Některé lokality by se měly částečně uzavřít.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist