https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolek-arnika-upozornil-mzp-na-problematickou-vystavbu-dalsich-spaloven
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spolek Arnika upozornil MŽP na problematickou výstavbu dalších spaloven

29.2.2024 19:18 (ČTK)
Představitelé spolku Arnika dnes předali ministrovi životního prostředí Petru Hladíkovi svoji studii Spalovny odpadů a životní prostředí. V rámci happeningu mu dali vybrat ze dvou cest. Spalování odpadů zastupoval čert, recyklaci a předcházení odpadů anděl. Spalování symbolizovala struska ze spalovny a předcházení odpadům pak kompost z bioodpadu.
Představitelé spolku Arnika dnes předali ministrovi životního prostředí Petru Hladíkovi svoji studii Spalovny odpadů a životní prostředí. V rámci happeningu mu dali vybrat ze dvou cest. Spalování odpadů zastupoval čert, recyklaci a předcházení odpadů anděl. Spalování symbolizovala struska ze spalovny a předcházení odpadům pak kompost z bioodpadu.
Foto | Petr Zewlakk Vrabec / Arnika
Navyšování počtu spaloven odpadů v Česku podle spolku Arnika neřeší problémy s odpadem, naopak je znásobuje. Zástupci organizace na to upozornili při dnešním happeningu před budovou ministerstva životního prostředí, kde ministru Petru Hladíkovi (KDU-ČSL) předali i svoji studii ohledně vlivu spalování odpadů na životní prostředí a člověka. Během happeningu symbolické postavy čerta a anděla představovaly spalování odpadů a recyklaci.
 

Podle Arniky se na stále více alarmující situaci v oblasti spalování odpadů podílí i ministerstvo, které začátkem roku povolilo stavbu tří dalších zařízení na energetické využívání odpadu (ZEVO) v Opatovicích, Plané na Lužnicí a Uherském Hradišti. "Na jejich nadbytečné kapacity jsme upozornili ministra symbolicky právě 29. února, tedy v den, který je taky navíc," řekla za Arniku k dnešnímu happeningu Nikola Jelínek.

Arnika tvrdí, že Česko má a bude mít problém s plněním závazných recyklačních cílů pro komunální odpad, které stanovuje česká i unijní legislativa. Kapacita stávajících čtyř ZEVO a dalších devíti, které dostaly souhlasné stanovisko ministerstva v procesu posuzování vlivů na životní prostředí, už nyní podle spolku přesahuje množství odpadů, které bude Česko moci podle plánu odpadového hospodářství ČR spalovat v roce 2035.

Spalovny se podle spolku neobejdou bez skládek, zatěžují toxickými látkami vzduch, vodu i půdu a nedokáží efektivně zhodnotit energii uloženou v odpadech, naopak vyvolávají jejich nadprodukci a přispívají ke globálním změnám klimatu. Část spalovaného odpadu by se přitom měla recyklovat, místo toho končí ve spalovně. V roce 2020 byla míra recyklace v Česku necelých 39 procent odpadu, příští rok by v souladu s recyklačními cíli měla být 55 procent a 65 procent v roce 2035, dodal spolek.

"Tvrzení, kterým je odůvodňována výhodnost spaloven oproti skládkám, a sice, že emise z nich jsou pod kontrolou a že neprodukují toxické látky, jsou mýtus. Dokládá to řada vědeckých studií, jejichž závěry jsou nashromážděné ve studii předané panu ministrovi. Jak mohou být pod kontrolou například emise dioxinů nebo rtuti měřené pouhé dva dny v roce a toxické látky v odpadech ze spaloven používaných jako stavební materiál?" uvedl vedoucí programu Toxické látky a odpady spolku Arnika Jindřich Petrlík.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

29.2.2024 19:32
Amen.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

29.2.2024 19:37
Taky řešení. Nejobvyklejší. To je spalovna o třidu lepší.
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/urad-vratil-k-doplneni-dokumentaci-eia-pro-rozsireni-skladky-u-nasavrk
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

29.2.2024 19:54 Reaguje na Slavomil Vinkler
máte smysl pro humor. Ani spalovna ten problém nevyřeší, jen minimalizuje ale v čase a množství pořád roste. Pravda je, že kapacity jsou naddimenzované. Řešení je všeho méně.
Odpovědět
MM

Milan Milan

29.2.2024 20:33
Spalovny jsou jediné řešen, jinak jsme zasypání dpadem. Pochopil jsem, že uvedenou organizaci spíše zajímá % podílů vytříděného sajrajtu. A to je určitě mimo mísu.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

1.3.2024 06:54 Reaguje na Milan Milan
No jo, ale kam s tím vytříděným, když ho nechtějí zpracovat.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

1.3.2024 06:56 Reaguje na Slavomil Vinkler
A nejhorší je ten zbytek po třídění granulovat a spalovat v normálním kotli, který nikdo nesleduje.
Odpovědět
Pe

Pepa

1.3.2024 07:01 Reaguje na Milan Milan
Běžte to říct lidem v Ostravě, Brně, Pardubicích, a jinde, kde loni odmítli spalovny ačkoli na ně bylo zajištěno financování. Evidentně jste nepochopil vubec nic..
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

1.3.2024 08:37 Reaguje na Pepa
Jasně, vyženeme čerta ďáblem (nikoli andělem) a pracně vytříděné odpady vyvezeme do Afriky a Asie, kde je hodí do moře, co je zpracuje na mikroplasty. No a ty si dovezeme zpět. A jak prosté milý Watsone.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

1.3.2024 08:40 Reaguje na Pepa
V Brně a v Pardubicích neodmítli voliči ale zastupitelstvo. V Brně chce vedení města stavět horkovod, v Pardubicích třídírnu. Kdoví co za tím je.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.3.2024 09:11
Dobrá zpráva pro zvířata živící se na skládkách. Odporem ke spalovnám
se tak bude skládkovat i po roce 2030 a zdroj jejich potravy tak zůstane
zachován. Třídění bez následné recyklace je zbytečnost, kterou lidé sice
s nadšením dělají, ale vědět, kde vytříděná "surovina" končí, tak by je
to nadšení opustilo. Tak trochu Arniku podezřívám z toho, že fandí těm
zvířatům živících se skládkách a že fandí i skleníkovému metanu, který
tam vzniká a uniká do atmosféry. Hlavně zakázat kravám prdět , ale že
vzniká zcela zbytečně na skládkách metan nevadí!
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

1.3.2024 15:33
Vedoucí programu Toxické látky a odpady spolku Arnika, RNDr. Jindřich Petrlík, jen lacině šaškuje před ministrem životního prostředí.
To jeho kolega, z té samé Arniky, pan Matěj Man, veřejně pro tisk prohlásil:
„Nebudeme si nic nalhávat, odpadový systém, který nemá na svém konci skládkování či spalování, neexistuje,“...
Zdroj: https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/odpad-z-vysociny-se-bude-vozit-do-spalovny-v-brne.A170313_2311858_jihlava-zpravy_mv
Tak, čí zájmy vlastně ta Arnika tak úporně hájí, když spalování komunálního odpadu v moderních zařízeních energetického využití odpadů (ZEVO), po celá léta u nás odmítá a jejich zřizování sabotuje strašením a pořádáním referend neznalých občanů, obstrukcemi při procesu EIA, i při stavebních řízeních? Nebo si snad ten přírodovědec opravdu myslí, že veškerý komunální odpad z našich popelnic, lze beze zbytku zrecyklovat, zkompostovat a tím ten odpad přestane existovat?
Snad časem též prozře, jako jeho kolega, Matěj Man...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist