https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolek-kryspin-rozdal-kocicim-utulkum-za-dva-roky-1-5-milionu-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spolek Kryšpín rozdal kočičím útulkům za dva roky 1,5 milionu Kč

22.1.2023 00:20 | BRNO (ČTK)
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Opuštěných koček přibývá, ale kapacita kočičích útulků na jižní Moravě je přitom dlouhodobě nízká. V tiskové zprávě to uvedla zakladatelka Charitativního kočičího spolku Kryšpín Lenka Němcová. Spolek soukromým kočičím útulkům v Jihomoravském kraji, které většinou fungují jen díky dobrovolníkům, pomáhá. Za dva roky svého působení jim rozdal přes 1,5 milionu korun. Péče o jednu kočku v útulku si podle Němcové vyžádá průměrně 500 korun za měsíc a ošetření zuboženého zvířete až desetitisíce.
 

"Náš spolek vznikl, abychom provozovatelům útulků pomohli s vybíráním peněz, a oni tak měli více času přímo na kočky," řekla Němcová. Obce podle ní až na výjimky kočičí útulky nezakládají a opuštěným kočkám ani jinak nepomáhají. Soustředí se více na psy.

Spolek Kryšpín nyní podporuje osm soukromých útulků, například Opuštěné kočičí tlapky, Kočky u Katky, Kočičí depozitum Flíček nebo Útulek Tibet. Provozuje pro ně také dobročinný e-shop nebo pořádá on-line aukce a charitativní akce. Jednou z připravovaných akcí je například Den koček s Kryšpínem, který se letos koná 12. srpna, tedy čtyři dny po mezinárodním dni koček. Ten se slaví od roku 2002 na popud Mezinárodního fondu na ochranu zvířat.

Němcová zdůraznila také důležitost kastrace koček. "Je to nejlepší prevence. Kočka opravdu nemusí mít aspoň jednou za život koťata a vykastrovaný kocour lovit myši nepřestane," doplnila.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist