https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolu-chce-omezit-tepelne-ostrovy-ve-mestech-ci-vyhlasit-dva-narodni-parky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spolu chce omezit tepelné ostrovy ve městech či vyhlásit dva národní parky

11.8.2021 01:27 | PRAHA (ČTK)
Koalice Spolu chce vyhlásit dva nové národní parky na Křivoklátsku a na soutoku Moravy a Dyje.
Koalice Spolu chce vyhlásit dva nové národní parky na Křivoklátsku a na soutoku Moravy a Dyje.
Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) chce ve svých ekologických prioritách omezit tepelné ostrovy ve městech, zvýšit podíl fotovoltaiky na střechách či vyhlásit dva nové národní parky na Křivoklátsku a na soutoku Moravy a Dyje. Energetickou budoucnost vidí v kombinaci jaderné energetiky a obnovitelných zdrojů. Zástupci stran programové priority představili na tiskové konferenci v Praze.
 

Ve městech je podle Spolu potřeba zvýšit množství zelených střech a fasád a přestat kácet stromy. "Chceme prosadit, aby stromy a stromořadí byly dalším prvkem technické infrastruktury, tak jako vodovody či plynovody," řekl místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík, podle kterého jsou k tomu nutné změny technických norem.

Z hlediska odpadového hospodářství je podle Hladíka důležité přiblížit recyklaci blízko lidem, co nejvíce vytříděného materiálu opětovně využít a zbytek zužitkovat v energetice, především do tepelného zásobování měst.

Cílem koalice je instalovat do roku 2025 fotovoltaické panely na 100 000 střechách, a to na soukromých domech, firmách, výrobních areálech i veřejných budovách. Europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra vidí možnost většího využití obnovitelných zdrojů v ČR zejména v kombinaci fotovoltaiky a ukládání energie v bateriích.

Vondra dále uvedl, že premiér Andrej Babiš (ANO) nedosáhl na evropské úrovni zařazení jádra mezi bezemisní zdroje. Koalice Spolu k tomu chce využít i předsednictví v Evropské unii. "Nejprve předsedá Francie a pak my, čili dva státy, které mají identický názor a chtějí to prosadit," řekl. Česko bude předsedat v EU v druhé polovině příštího roku.

Babiš v prosinci 2019 po jednání Evropské rady uvedl, že k ambici EU dosáhnout do roku 2050 uhlíkové neutrality se ČR mohla přihlásit, neboť se do závěrů zasedání Evropské rady podařilo prosadit zmínku o jaderné energii. Společné prohlášení lídrů EU ale neobsahuje slova o podpoře jádra, pouze formulaci, že některé členské země řadí tento zdroj do svých energetických mixů.

Koalice Spolu chce, aby desetina zemědělské půdy v ČR byla ponechána volné přírodě a čtvrtina této půdy do čtyř let přešla na ekologické zemědělství, řekl člen předsednictva TOP 09 Tomáš Tesař. Velký objem lesů, které vlastní stát, chce Spolu přeměnit na les zvláštního určení. "Les státu přestane být továrna na výrobu dřeva, ale začneme se k němu chovat tak, že na prvním místě jsou mimoprodukční vlastnosti - zadržování vody, druhová pestrost, pestrost života v lese," uvedl Tesař.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Kajetán Hostička

Kajetán Hostička

11.8.2021 01:49
To je ten problém- na Soutoku nepanuje nyní skoro žádná ochrana, rozumní ochranáři a většina odborníků doufá v CHKO a soustavu MZCHÚ. Lépe by to snášeli obyvatelé okolí a dokonce i samotná příroda zvyklá na šetrné obhospodařování. Současná hodnota území je již dána spíše šetrným hospodařením než svojí divokostí. Narozdíl od např. PirátoStanu v tomto případě ale jede SPOLU populismus-slibuje hory doly ale NP při odporu místních i odborníků sotva vyhlásí (a ani to by moc super nebylo), nakonec tak nedojde ani na tu CHKO. :( Další důkaz že tyto strany to prostě s péčí o krajinu neumí. (Ale samozřejmě-pořád lepší než ANO,SPD, KSČ, ...) Možná je to detail ale z mého pohledu to celkem dost vypovídá o jejich praktikách.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

11.8.2021 07:06 Reaguje na Kajetán Hostička
jenže na NP Křivoklátsko panuje shoda ve Středočeském kraji, který tuto věc navrhují a NP "Amazonie" je v podstatě vyjádření nesouhlasu v DOL
Odpovědět
Kajetán Hostička

Kajetán Hostička

12.8.2021 15:48 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Takže populistické vyjádření.. Rozsáhlé NPR a NPP překryté s CHKO jsou také konec diskuze o DOLu, možná jistější než NP.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

11.8.2021 21:37
V mestách vôbec nie je problém s rúbaním stromov. Ak je strom príliš veľký, alebo nebezpečný treba ho vyrúbať a zasadiť nový. Horšie je, že sa zeleň likviduje navždy a plochy sa vyasfaltujú, alebo zastavajú. Fotopanely na strechách budú mestá dalej zohrievať, tým sa klíma v meste určite nezlepší. Pomerne veľkú časť efektu tepelného ostrova mesta vytvára prach a areosoly v ovzduší, ktoré dvíhajú najmä nočné teploty a celkovo mesto oteplujú hlavne v zime.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist